Emekli Tuğgeneral Erenel'den İdlib değerlendirmesi

Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, "Rusya bir an önce Fırat Nehri batısında tam hakimiyeti sağlayarak Akdeniz'de daimi güç haline gelme konusunda Suriye elde ettiği kazanımları kalıcı hale getirmeye çalışıyor. Bu hedefin gerçekleşmesini etkileyebilecek bölgesel anlamda tek güç Türkiye” dedi.

Haberler 29.02.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

dlibden önceki akam saatlerinde ac haber geldi. Rejim güçlerinin hava saldrsnda, 33 asker ehit dütü. Türk Silahl Kuvvetleri saldrya annda ve misliyle karlk verdi. Hain saldry deerlendiren stinye Üniversitesi Öretim Üyesi ve Emekli Tugeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, bölgede 7ye yakn mutabakat olduunu söyledi.

Doç. Dr. Fahri Erenel, Ancak bugüne kadar bu mutabakatlarn gereinin tam anlamyla yerine getirilmesi konusunda bu mutabakatlara imza atan aktörlerin ciddi endieleri var. Mutabakatlara uyum konusu Suriyenin sadece dlib bölgesi için deil tamam için geçerli bir durum. Ayn ekilde Bar Pnar Harekatnn dou ve batsnda Rusya ile imzalanan mutabakatlara Rusyann uyum salamadn çok iyi biliyoruz. Buradaki terör örgütü unsurlarn bölgeden atmas gerekirken atmadn, üstlendii birçok ilevi yerine getirmediini biliyoruz. Ayn ekilde Amerika Birleik Devletlerinin bu mutabakat kapsamnda üstlendii sorumluluklar yerine getirmediini biliyoruz diye konutu.

ASTANADAN YARARLANAN RUSYA VE SURYE

Astana sürecine dikkat çeken Doç. Dr. Erenel, Bundan yararlanann Rusya ve Suriye olduunu düünüyorum. dlib bölgesini stabil tutarak en güneyden baladlar. Burada ne kadar muhalif varsa yava yava kuzeye doru adeta süpürdüler ve dlib bölgesine ydlar. dlibteki tek amaçlarnn M4-M5 karayollarnn açk olarak tutulmasnn bir anlam olduunu düünmüyorum. Her eyi yanm yklm, endüstrisi tamamen yok olan ve vatanda ehirlerde yaamayan bir ülke için öncelik iki karayolunun açk bulundurulmas mdr? Yoksa vatandan alt yaps ve güvenliini salayacak öncelikler midir? Ben Rusyann yönlendirilmesi ile özellikle rejimin Türkiye üzerine kanalize edildiini düünüyorum deerlendirmesinde bulundu.

TÜRKYENN BÖLGEDE ETKN OLMASI STENMYOR

Rusya, ABD ve rann Suriyenin geleceinde Türkiyeye asla yer brakmamay hedeflediini anlatan Doç. Dr. Erenel, öyle devam etti:

Türkiyeyi burada mülteciler üzerinden zorlayarak uluslararas kamuoyuna bir mesaj vermek hedefindeler. Gelecee yönelik ise burada adm adm özerk ve bamsz bir Kürt devletinin oluturulmas. Bu Rusyann ve Amerika Birleik Devletlerinin ana felsefesinde var. Rusya ile Osmanl mparatorluu döneminde (Sovyetler Birlii dönemi hariç) 18 kez savam bir ülkeden söz ediyoruz. Dünyada ilk Kürdoloji Enstitüsünü kuran da Rusyadr. Rusyann Osmanlnn kuzeyi ve güneyinde yaayan Kürtler ile ilikileri hiçbir zaman bitmemitir. Buradaki admlardan biri de Rusya ve Amerikann ortak anlat konunun bir Kürt devleti kurmak olduunu düünüyorum. Bu devletin oluumuna burada en büyük engel Türkiye. u anda anayasa görümeleri sürdürüldüüne göre görümeler içerisinde Türkiyenin kesinlikle yer almasn istemiyorlar. Türkiyeyi bu bölgeden bir ekilde çkarmak konusunda çaba harcyorlar. dlibe yönelik olarak rejimin ve onun arkasnda rann ve Rusyann temel yaklamnn bu olduunu düünüyorum.

RUSYANIN HAMLES ULUSLARARASI HUKUKUN HLALDR

Rusya ile Türkiye arasnda gelien ilikilerin bir buzda gibi olduunu ifade eden Emekli Tugeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, unlar söyledi:

Buzdann görünen yüzü ilikilerin gelitiini göstermi gibi olsa da buzdann altnda çeitli ve geni sorun alanlar mevcut. Yani bunlarn her biri Ukraynadan, Krmdan, Dalk Karaba bölgesinden, Kbrstan, Kosovadan, Kuzey Makedonyadan o kadar çok sorun alanlar var ki bu sorun alanlarnn hepsi buzdann altnda duruyor. Biz u an buzdann görünen yüzünü yani dlibi görüyoruz. Tüm sorun alanlar sanki dlipte aça çkm gibi görünüyor. Biriken enerjinin aça çkarak depreme yol açmas gibi. Sorunun bu kadar etkili ve hzl gelimesinin perde arkasnda Rusyann bir an önce bu sorunu çözmek olduu anlalyor. Rusya bir an önce Frat Nehri batsnda tam hakimiyeti salayarak Akdenizde daimi güç haline gelme konusunda Suriye elde ettii kazanmlar kalc hale getirmeye çalyor. Bu hedefin gerçeklemesini etkileyebilecek bölgesel anlamda tek güç Türkiye.

Erenel, Rusyann dlip bölgesinde rejim güçlerini ve ranl milisleri öne çkararak Türk Silahl Kuvvetlerine yönelik faaliyetleri her türlü çatma hukukuna, yaplm anlamalara aykrdr ve açkça uluslararas hukukun ihlalidir. Türkiye, Birlemi Milletler Anlamasnn 51. maddesi gerei meru müdafaa hakkn kullanmaldr. Türkiye, Suriye topraklarnda gözü olmadn ve Suriyenin bütünlüünden yana olduunu her frsatta ifade etmitir. Suriyenin devlet olarak sahip çkmad, öldürdüü ve ölmeleri için adeta sürdüü vatandalarna Türkiyenin sahip çkt unutulmamaldr. Bu insanlar için Rusyann bugüne kadar hiçbir giriimi olmamtr. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git