Erdoğan: Keşke bu değişikliği 1990'lı yıllarda gerçekleştirseydik

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğini daha önce yapılması gerektiğine belirterek, "Keşke bu değişikliği 2007 yılında yapabilseydik.

Haberler 05.03.2017 - 12:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

27 Nisan bildirisi yaymlanmadan, 367 rezaleti yaanmadan keke yapabilseydik. O rezaletleri yaadmz için ite bunu yapyoruz imdi. Neler çektirdiler bize neler. Hatta keke bu deiiklii 2001 krizi olmadan önce gerçekletirmitik olsaydk. Keke bu deiiklii 1990l yllarda gerçekletirseydik dedi.

HABER MERKEZ

Cumhurbakan Erdoan, Tekirdada valilik önünde düzenlenen toplu açl törenine katld. Toplam yatrm bedeli 762 milyon lira olan 36 ayr eserin açln gerçekletiren Erdoan, Tekirdan kahraman evlatlar DEAl, PKKl sürülere mekanlarn dar ediyor. 15 Temmuz gecesindeki demokrasi destannda Tekirdal yiitlerin de kan, can, emei var. Sizler gösünüzü siper ettiniz. Size F-16lar, tanklar, toplar, helikopterler sökmedi. Ben bu vatan için gözünü krpmadan ahadete koan tüm Tekirdal ehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum, yaknlarna sabrlar temenni ediyorum. Ayrca gazilerimize de ifalar diliyorum dedi.

Anayasa deiiklii referandumuna deinen Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü: Önümüzü hep gensorularla, güven oylamalaryla kesmek istediler. Eer biz dik durmasaydk, bu yaptklarmz bize yaptrmazlard. Ama biz dik durduk. imdi bu Hayr diyenlere soracaksn neden, niye? Ne diyor? Gençlerimiz için hayr. Doru diyor doru; çünkü Kandile 14, 15, 16, 17, 18 yandaki gençlerimizi bunlar götürdü. O genç kzlarmz oralara bunlar götürdü. Onlara silahl eitimi Kandil dalarnda onlar verdi. Ondan sonra bunlar ehirlere indirip, örettikleri el yapm bombalarla ehirlerde bunlar ne yazk ki ölüm kustular. Kan kustular. imdi talimat veriyorlar dadan, oyumuz hayr. Unutmayn, Kii sevdikleriyle beraber harolunacaktr. Eer hayr diyenlerle beraber hareket ediyorsan yolun açk olsun; ama biz diyoruz ki 18 yandaki gencim parlamentoya girecek. Gençlerimizin önünü, ufkunu açacaz. Biz bunun peindeyiz.

TBMMNN YETKLER AYNEN KENDSNDE

Konumasnda muhalefetin Meclisin yetkileri elinden alnyor eletirisine yant veren Erdoan, Artk güçlenen bir Türkiye var. Lider ülke olma yolunda bir Türkiye var. Öyleyse biz 16 Nisan çok daha farkl bir neticeyle yönetim sistemindeki bir deiiklikle gelecee sçrama yaparak, yürümemiz lazm dedi.

DORU KONU, NYE DORU KONUMUYORSUN?

Tek adam eletirilerine de cevap veren Cumhurbakan Erdoan, Ne diyorlar? Tek adam istedii gibi seçime götürecek. Gene yalan. Cumhurbakan eer seçime gitme gereini duyuyorsa o zaman ayn ekilde parlamento da seçime gidecek. Bunu hiç konumuyorlar. Parlamento ve cumhurbakan ayn günde seçimi yaplacak. Doru konu. Niye doru konumuyorsun? Bunu söylemiyor. Yalancnn mumu yatsya kadar yanar. Bunlarnki tutmuyor, Allahn izniyle de tutmayacak dedi.

ONLARIN VAR DED EYLERN HçBR BU ANAYASA DEKLNDE YOK

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, muhalefetin Ne istediniz de yapamadnz? sorusuna yant verirken CHPyi suçlayarak öyle dedi: Bunlar yeterli deil, bunlar buna alm çünkü dertleri yok. 15 yl boyunca, bunlar balk hafzal olduu için, bütün hizmetleri engellemeye çaltlar. Ayamzn altna karpuz kabuu koyan kendileri gibi deilmi diye üste çkmaya çaltlar. Yaplan yollara, hastanelere, köprülere mani olmak için mahkeme mahkeme dolaan bunlar deil miydi? Meclisi gensorularla, önergelerle kilitlemek isteyenler bunlar deil miydi? Milletin kürsüsünü igal edenler bunlar deil mi? Kendini kürsünün mikrofonuna zincirle balayanlar bunlar deil mi? Bakyorsun milletvekilinin ayan sryor, öbürü bir bayan milletvekilinin saçlarn yolmaya kalkyor. Bunlar deil mi? Bir anayasa deiiklii metnine bakyorum, bir de metin konusunda muhalefetin söylediklerine; inann arada en küçük iliki yok. Onlarn var dedii eylerin hiçbiri bu anayasa deiikliinde yok.

ÖNCE 18 MADDELK METN OKUYUN

Anayasa deiikliine ilikin 18 maddelik metnin, referandum için Evet ve Hayr diyenleri dinlemeden önce, okunmasn isteyen Erdoan, Buradan 80 milyon vatandamzn tamamna sesleniyorum. Lütfen, Evet diyenleri de Hayr diyenleri de dinlemeden önce açn, u 18 maddelik metni bir okuyun. Sonra bakalarna kulak verin. te o zaman kimin doru kimin yanl söylediini çok açk ekilde göreceksiniz. Biz 18 yldr bunlarn azna baksaydk, inann hiçbir i yapamazdk dedi.

Bugün gündeme getirdikleri deiikliin daha önceden yaplmas gerektiini vurgulayan Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü: Keke bu deiiklii 2007 ylnda yapabilseydik. 27 Nisan bildirisi yaymlanmadan, 367 rezaleti yaanmadan keke yapabilseydik. O rezaletleri yaadmz için, ite bunu yapyoruz imdi. Neler çektirdiler bize neler. Hatta keke bu deiiklii 2001 krizi olmadan önce gerçekletirmitik olsaydk. Keke bu deiiklii 1990l yllarda gerçekletirseydik. Keke rahmetli Menderes ve arkadalarnn hazin sonuyla neticelenen 1960 darbesi gerçeklemeden böyle bir sisteme geçseydik. te o zaman bugün yaadmz tartmalarn hiçbirine gerek kalmayacakt. Burada sorulmas gereken soru Niçin imdi? sorusu deil, Niçin bu kadar geciktik? sorusu olmal. Bu gecikmede ayet bizim de paymz varsa bize onun hesab sorulmaldr.

35 YILDIR BU ÜLKEDE NçN TERÖR VAR?

Parlamenter sistemin terörü önleyemediine vurgu yapan Erdoan, Mevcut sistem tüm dertlere deva idiyse bunca sorunu, bunca krizi, bunca çatmay biz neden yaadk? 35 yldr bu ülkede niçin terör var? Maddi, manevi bunca bedeli niçin ödedik? Benzer artlarda yola çktmz ülkeler fersah fersah önümüze geçmiken, biz hala ayn sistemde srar ederek, onlara nasl yetieceiz? Bizden önce siz vardnz. Bu sistem vard. Niçin baarl olmadnz? Biz geldik, 1e 5 katladk. Sistemden deil, o bizim ahsmzdan kaynakland. 94 yllk cumhuriyet ve 200 yla yaklaan parlamenter sistem uygulamalarnda elde ettiimiz tecrübeler ortada. Onun için bir yönetim reformu gerekiyor dedi.

Farkl siyasi partilere oy veren vatandalara, anayasa deiiklii referandumu için çarda bulunan Cumhurbakan Erdoan, Ana muhalefet partisi bu süreçte görevini bir kez daha yerine getirmemitir. Yönetim sistemi deiikliine ana muhalefet hiçbir zaman katk vermemitir. Sa olsun MHP, burada AK Parti ile el ele vermek suretiyle referandum için gerekli 339 oy parlamentodan çkmtr. Parlamento görevini yapt. Ben buradan tüm Türkiyeye sesleniyorum. AK Partiye, MHPye, CHPye, HDPye, Saadet Partisine, BBPye gönül veren kardelerime sesleniyorum. Gelin, el ele verelim. Ve 16 Nisanda bu ülkenin kaderini deitirecek Evet oyuyla gelecee yürüyelim dedi.

BAKAN ERDOAN SLOGANLARI

Tekirda Büyükehir Belediye Bakan CHPli Kadir Albayrak, toplu açl töreninde ilk konumay yapt. Bakan Albayrakn konumas sk sk, Bakan Erdoan sloganlar ile kesildi. Ksa bir selamlama konumas yapan Albayrak, 15 Temmuz darbe giriiminde Tekirda halknn devletinin, vatannn yannda olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git