Erdoğan Resti Masada Çekti!

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daveti üzerine, bir sonraki Üçlü Zirve'nin Rusya'da yapılması kararlaştırıldı. Türkiye, İran ve Rusya arasındaki Üçlü Zirve'ni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen Üçlü Zirve'nin nihai taslağında şu değerlendirmeler yer aldı.

Haberler 08.09.2018 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusya Federasyonu Devlet Bakan Vladimir Putinin daveti üzerine, bir sonraki Üçlü Zirvenin Rusyada yaplmas kararlatrld. Türkiye, ran ve Rusya arasndaki Üçlü Zirveni Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ran Cumhurbakan Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin arasnda gerçekleen Üçlü Zirvenin nihai taslanda u deerlendirmeler yer ald:

Devlet Bakanlar Astana formatnn Ocak 2017den bu yana salad baarlardan, özellikle de Suriye genelindeki iddetin azaltlmasnda katedilen ilerlemeden ve ülkede bar, güvenlik ile istikrara yaplan katkdan duyduklar memnuniyeti ifade etmilerdir.

Suriyenin egemenlii, bamszl, birlii ve toprak bütünlüü ile BM artnn amaç ve ilkelerine olan kuvvetli ve devam eden taahhütlerini vurgulam ve bunlara herkes tarafndan sayg gösterilmesi gerektiinin altn çizmilerdir. Kim tarafndan gerçekletirildiine baklmakszn, hiçbir eylemin bu ilkelere halel getirmemesi gerektiini yinelemilerdir. Terörle mücadele kisvesi altnda sahada yeni gerçeklikler yaratlmasna dair her türlü giriimi reddetmi, Suriyenin egemenlii ve toprak bütünlüü ile komu ülkelerin ulusal güvenliini zayflatmay amaçlayan ayrlkç gündemlere kar durma kararllklarn ifade etmilerdir.

Sahadaki güncel durumu ele almlar, 4 Nisan tarihinde Ankarada yaplan son toplantlarnn ardndan Suriyeyle ilgili meydana gelen gelimeleri deerlendirmiler ve aralarndaki mutabakat uyarnca üçlü egüdümü sürdürmek hususunda hemfikir kalmlardr. Bu çerçevede, dlib gerginlii azaltma bölgesindeki durumu görümüler ve bu konuyu yukarda belirtilen ilkelere ve Astana formatn tanmlayan ibirlii ruhuna uygun olarak ele almay kararlatrmlardr.

BM Güvenlik Konseyi tarafndan terörist olarak tanmlanan DEA, Nusra Cephesi ile El Kaide veya DEAla balantl tüm dier bireyler, gruplar, teebbüsler ve oluumlarn tamamen ortadan kaldrlmas amacyla aralarndaki ibirliini sürdürme kararllklarn teyit etmilerdir. Terörle mücadelede, yukarda belirtilen terörist gruplarn atekes rejimine katlm veya katlacak olan silahl muhalif gruplardan ayrtrlmasnn sivil zayiatn önlenmesi bakmndan da dahil olmak üzere büyük önem arz ettiinin altn çizmilerdir.

Suriye ihtilafna askeri çözüm getirilemeyeceine ve ihtilafn yalnzca müzakere edilmi bir siyasi süreç yoluyla sona erdirilebileceine dair inançlarn yinelemilerdir. Siyasi sürecin Soçide düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresinin kararlar ve BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayl kararyla uyumlu olarak ilerletilmesi amacyla aralarndaki aktif ibirliini sürdürme kararllklarn teyit etmilerdir.

Suriyelilerin öncülüünde ve sahipliinde bir siyasi çözüme ulama sürecini ilerletme amaçl ortak çabalar sürdürme konusundaki kararllklarn yinelemiler ve Anayasa Komitesinin kurulmas ile çalmalarnn balatlmasna yardmc olmaya yönelik taahhütlerini vurgulamlardr. Kdemli memurlar ile Birlemi Milletler Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi arasndaki yararl istiarelerden duyduklar memnuniyeti vurgulamlardr.

Bütün Suriyelilerin normal ve huzurlu bir hayata yeniden kavumalarna ve aclarnn hafifletilmesine yönelik tüm çabalara destek olma ihtiyacn vurgulamlardr. Bu balamda, ilave insani yardm göndermek, insani mayn temizlii faaliyetlerini kolaylatrmak, sosyal ve ekonomik tesisler de dahil olmak üzere temel altyap unsurlarn eski haline getirmek ve tarihi miras korumak suretiyle Suriyeye yaplan yardm artrmalar için bata Birlemi Milletler ve insani ajanslar olmak üzere uluslararas topluma çarda bulunmulardr.

htiyaç duyan tüm Suriyelilere hzl, güvenli ve kesintisiz insani eriim salanmasn kolaylatrma yoluyla, sivillerin korunmas ve insani durumun iyiletirilmesini hedefleyen ortak çabalar sürdürmedeki kararllklarn yinelemilerdir.

Snmaclarn ve ülke içinde yerlerinden edilmi kiilerin Suriyede ikamet ettikleri asl yerlere güvenli ve gönüllü olarak geri dönüleri için gerekli artlarn oluturulmas ihtiyacnn altn çizmilerdir. Bu amaçla, Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserlii (BMMYK) ve dier uluslararas uzmanlk kurulular da dahil olmak üzere, ilgili tüm taraflar arasndaki egüdüm ihtiyacn vurgulamlardr. (Suriyeli mülteciler ve ülke içinde yerlerinden edilmi kiiler hakknda uluslararas bir konferansn toplanmas fikrini deerlendirmek hususunda mutabk kalmlardr.)

BM ve Uluslararas Kzlhaç Komitesi (ICRC) uzmanlarnn katlmyla yürütülen, alkonulanlar/kaçrlanlarn serbest braklmas, cenazelerin teslimi ve kayp ahslarn tespiti çalma Grubunun faaliyetlerindeki ilerlemeyi memnuniyetle karlamlardr.

Rusya Federasyonu Devlet Bakan Sayn Vladimir Putinin daveti üzerine, bir sonraki toplantlarn Rusya Federasyonunda yapmay kararlatrmlardr.

Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlar, Tahrandaki Üçlü Zirveye evsahiplii yapmalarndan ötürü ran slam Cumhuriyeti Cumhurbakan Sayn Hasan Ruhaniye içten teekkürlerini sunmulardr.

Ana Sayfaya Git