Eski THK ve Kızılay Derneği yöneticileri hakkında suç duyurusu

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce, THK ve Kızılay Derneğinde görev yapmış yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Haberler 28.08.2019 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl Sivil Toplumla likiler Genel Müdürlüünden yaplan yazl açklamada, Genel Müdürlük ve valilikler tarafndan dernek denetimlerinin, 5253 sayl Dernekler Kanununun ilgili maddeleri geregince düzenli olarak yapld hatrlatld.

Bu kapsamda, 2018de denetlenen 5 bin 434 dernekten 613ü hakknda idari islem yapld, 182 dernekle ilgili adli islem yaplmas için de yarg mercilerine bildirimde bulunulduu belirtilen açklamada, u ifadelere yer verildi:

2019 ylnn Agustos ay itibaryla 4 bin 454 dernegin denetiminin yaplmas sonucunda 424 dernek ile ilgili olarak idari islem yaplms, 132 dernek ile ilgili olarak adli islem yaplmas için yarg mercilerine bildirimde bulunulmustur. Hakknda idari islem yaplan ve adli mercilere suç duyurusunda bulunulan dernekler arasnda Türk Hava Kurumu (THK) ve Türkiye Kzlay Derneginde görev yapms yöneticileri de bulunmaktadr.

THKnin 1 Ocak 2013-8 Haziran 2016 tarihleri arasndaki islemlerinin Bakanlgmz dernekler denetçileri tarafndan denetlenmesi sonucunda, THK tüzügüne göre borçlanlabilecek miktarn çok üzerinde borçlanldg, satn almak yerine THK Havaclk Vakfndan THKye bes yllgna kiralanan uçak ve helikopter için yaplan ödemenin kiralanan tastlarn satn alma degerine esit oldugu belirlenmitir. Ayrca ilgili sirket tarafndan ödenmesi gereken yakt bedelinin THK Iktisadi Isletmesi tarafndan ödendigi, THKye ait baz demirbaslarn THK Havaclk Vakf çalsanlarnca satldg, THK ktisadi sletmesi tarafndan 10 uçagn sats ihalesine iliskin belgelerin denetim srasnda ibraz edilemedigi, mülkiyeti THKye ait 9 tasnmazn degerinin çok altnda satldg, yurtdsndan alnan baz yardmlarn mülki idare amirligine bildirilmedigi tespit edilmistir.

Türkiye Kzlay Derneginin önceden ortag oldugu içecek ve pazarlama alannda faaliyet gösteren iki sirket ve bir ildeki ubesiyle ilgili de çileri Bakanlgnca inceleme yapld kaydedildi.

Açklamada u bilgilere yer verildi:

çecek sirketindeki mal giris ve çks formlar arasnda uyumsuzluk oldugu, pazarlama sirketindeki hisselerinin tamamnn 2008 ylnda baska bir sirkete devredilmesine ragmen bayilerden alnan teminatlarn Kzlayn ortag oldugu içecek sirketine devredilmedigi belirlendi.

Kurumun bir ildeki ubesi tarafndan 2005 ylnda ihale ile yaptrlan çok amaçl salon binasnda Kzlayn teknik elemanlarnca yaplan incelemede, binadaki gizli kusurlarn tespit edilmesine ve ilgili ubeye durumun bildirilmesine ragmen, ihaleyi alan firma hakknda hukuki islemlerin yaplmadg, 2009 ylnda ayn ildeki Afet ve Lojistik Merkezi tadilat ve onarm ihalesinde, is artrmna gidilerek firmaya yaplan ödemelerde uygulanmas gereken indirimlerin yaplmayarak kurumun zarara ugratldg tespit edilmistir.

Söz konusu tespitlerle ilgili sorumluluklar bulunan THK ve Kzlay Derneginde görev yapms yöneticiler hakknda Cumhuriyet Bassavclgna suç duyurusunda bulunulduu ve ilgili valilikçe idari islemler yaplmasnn istenildii vurguland.

Yasanan istifalar nedeniyle THK Merkez Yönetim Kurulu üye saysnn 12den 3e düsmesinden dolay THKnin 26 Haziran 2019dan itibaren merkez yönetim kurulundan yoksun kaldg ve yönetiminin baska yoldan saglanamadgnn anlasld belirtildi.

Açklamada, Bakanlgmza ulasan sikayetler üzerine de 26 Agustos pazartesi gününden itibaren bir mülkiye basmüfettisi ve iki dernekler denetçisi tarafndan THKnin denetimine baslanmstr. denildi.

Türk Kzlaydan açklama

Türk Kzlay, çileri Bakanlnn dernee ilikin suç duyurusundaki hususlarn, mevcut yönetimin görev dönemini kapsamadn bildirdi.

Kzlay Basn Müavirliinin yazl açklamasnda, çileri Bakanl Sivil Toplumla likiler Genel Müdürlüünce Kzlayn 2005-2008 ve 2009 yllarndaki yöneticileri hakknda baz usulsüzlükler nedeniyle suç duyurusunda bulunulduuna ilikin basn açklamas yapld belirtildi.

Söz konusu suç duyurusundaki hususlarn, hiçbir ekilde mevcut yönetimin göreve geldii dönemi kapsamad vurgulanan açklamada, unlar kaydedildi:

Mevcut Kzlay yönetimi 2016 ylnda göreve balam olup suç duyurusunda bahsi geçen konulara ilikin olarak daha önce Hukuk Müavirlii ve Tefti Kurulu Bakanlnn yapt incelemelerin yargya tanan yanlarn da büyük bir titizlikle takip etmektedir. Söz konusu suç duyurusunu haberletirecek medya kurulularndan, Kzlayn mevcut itibarna zarar verilmemesi için ilgili suçlamalarn eski yönetim dönemlerini kapsad konusuna dikkat etmelerini rica ederiz.

Ana Sayfaya Git