Esnafın yarası sarılıyor.

Terör saldırılarıyla mağdur olan Sur ilçesindeki tarihi Yanık Çarşı'daki 400 iş yeri, tarihi dokuya uygun yenileniyor.

Haberler 17.03.2017 - 08:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde tarihi Yank çardaki 400 i yeri, yürütülen Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda tarihi dokuya uygun yenileniyor.

lçede PKKl teröristlerin saldrlar nedeniyle i yerlerini aylarca açamad için büyük maduriyet yaayan esnaf, güvenlik güçlerince gerçekletirilen operasyonlarla huzurun salanmasnn ardndan devletin sunduu destekle yaralarn saryor. SGK ve vergi borçlar ertelenen, Vakflar Genel Müdürlüünce 1 yl kira bedeli alnmayan ve faizsiz 50 bin liralk krediye kavuturulan esnafn son olarak da i yerleri, Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda modernize ediliyor.

Yüzyllara dayanan geçmiiyle yerli ve yabanc turistlerin ilk urak yerlerinden olan tarihi Yank çardaki 400 i yerine cephe salklatrma, sva, boya, otomatik kepenk, aydnlatma, elektrik tesisat ve açlp kapanan üst çat yaptryor. Her bir i yeri için ortalama 40 bin lira harcayan bakanlk, çalmalar dolaysyla esnaftan ücret talep etmiyor.

- Devletimiz bize kol kanat gerdi

Esnaf Ayhan Girien, geçen yl Surda örgüt üyelerinin düzenledikleri saldrlar anmsatarak, çukur siyaseti güdenlerden, terörden çok çektik. dedi.

Yaklak 4 ay i yerinin kapal kalmasndan dolay o süreçte kira, çek ve dier borçlarn ödeme konusunda skntlar yaadklarn dile getiren Girien, öyle konutu:

4 aylk sürenin ardndan sa olsun devletimiz bize kol kanat gerdi. Dükkanlardan bir yl kira almad, 3 bin lira hibe verdi. Ayrca esnafa faizsiz kredi verilecek. Geçen yl teröristler Suru yakp ykarken devletimiz Suru tekrar ina etti. nallah cazibe merkezi haline getirecek. Sur, devletin katksyla maddi ve manevi olarak hak ettii deere inallah kavuacak.

Girien, düzenlemelerin mimari dokuya uygun yapldn ve bakanln Suru yeniden ina etmeye çaltn söyledi.

Yaplan çalmalarda i yerlerinin büyüklüüne göre masrafn deitiine iaret eden Girien, Baz dükkanlara 50 bin-100 bin lira masraf yaplyor. Ortalama her bir dükkan için yaplan masraf 40 bin liradan aa deil. eklinde konutu.

Surun alveri açsndan kentin kalbi olduunu, çarnn da ilçe için çok önem tadn belirten Girien, çarnn mevcut haliyle hak ettii deerde olmadn ifade etti.

Yürütülen projeyle birçok sorun çözüleceinden çalmalar önemsediklerini dile getiren Girien, Diyarbakra gelenlerin çarya uramadan gideceini zannetmiyorum. Sur bu yeni yüzü, yeni konseptiyle inallah milyonlarca turisti arlayacak. dedi.

- nallah daha güzel günler göreceiz

Huzur istediklerini, huzur salanmasyla birçok sorunun biteceini aktaran Ayhan Girien, unlar kaydetti:

Devletimiz huzur ve güvenlii salamak için bir yandan dada teröristle mücadele ederken dier taraftan halka ve esnafa hizmet ediyor. Dükkanlar, çary yeniliyor. Komple bir kalknma hamlesiyle çalmalar yaparak bir yandan da dalarda savayor, bir yanda da huzuru salamak için çalmalar yapyor. Hem ekonomi hem de güven anlamnda çalmalar var. Bundan sonra inallah güzel eyler olacak. Huzur salanm. nallah daha güzel günler göreceiz.

lçelerine turlar düzenlenmesini isteyen Girien, u an Sur bölgesi Türkiyenin en güvenli yerlerinden biridir diye bilirim. Türkiyenin her tarafndan Diyarbakra, Sura turlar düzenlensin istiyorum. Yerli, yabanc turistler gelsin, alveri yapsnlar, Sur esnafna yardmc olsunlar. Gelsinler, Surun güvenli bir yer olduunu kendi gözlemleriyle yerinde görmelerini isterim. ifadelerini kulland.

- Sura büyük bir katksnn olacan bekliyoruz

çarda 28 yldr esnaflk yapan Frat Bakr da iinin dededen kalma olduunu söyledi.

çarnn altyap, dizayn, çarpk düzen, elektrik, dükkanlarn iç içe olmas, yamur sularnn yaratt sorunlar bakmndan eksiklikleri olduunu anlatan Bakr, öyle devam etti:

çarnn eski yüzü ile yeni yüzü arasnda bir kyaslama yaplacaksa yeni yüzü daha güzel olacak. Gelen vatanda ne aradn, ne almak istediini çok rahatlkla bulabilecek. Dükkanlar tek tip olacak, düzen olacak. Bakt zaman neyin nerede olduunu görebilecek. Bizim için de bütün dükkanlarmz güzelleecek, çarmz güzelleecek, altyap skntmz giderilecek. Bir yamur yayordu, sular hep çarya doluyordu fakat bu sknt kalkacak. çarda büyük bir gelime bekliyoruz. Bu çalmann tarihe ve Sura büyük bir katksnn olacan bekliyoruz.

Sur ilçesinde yaplan çalmalara da deinen Bakr, Genel olarak güzel eyler yaplyor. nallah bunun sonu gelir, bittii zaman da güzel eylerin olacan temenni ediyoruz. Projeler tamamlandnda yabanclarn daha çok gelmesini bekliyoruz çünkü ne yapld diye bir merak olacaktr. Zaten gözle görülen eyler yaplyor. diye konutu.

- Yeni hali çok güzel olacak

Bilal Akdal ise çalmalardan büyük memnuniyet duyduklarn söyledi.

çarnn üstünün kapal olmad için dükkanlarn yazn çok scak, kn ise çok souk olduunu, yamur yadnda da slandklarn ifade eden Akdal, Yeni hali çok güzel olacak. Turistler gelip bakyordu ama tarihi bir yap görünmüyordu fakat imdi daha görünür olacak. Tarihi çarnn önceki hali buraya hiç yakmyordu. Gelen yabanclar da beenmiyordu. Daha çok turist çekeceini düünüyorum. Ziyaretçiler rahat bir ekilde dolaacak. diye konutu.

Ana Sayfaya Git