FETÖ'nün "hakim-savcı sınav çalışma evleri" deşifre edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ'nün mahrem yargı yapılanmasına ilişkin soruşturmada, itirafçı beyanları, ankesör kayıtları, ByLock içerikleri ve örgüt evlerine ait "çapraz faturalandırma sistemi" sayesinde tespit edilen 29 "hakim-savcı sınav çalışma evi"ne yönelik operasyonda, 195 şüpheli yakalanırken, bunlardan 88'i etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak itirafçı oldu.

Haberler 24.01.2020 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Cumhuriyet Basavclnca Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) mahrem yarg yaplanmasna ilikin soruturmada, itirafç beyanlar, ankesör kaytlar, ByLock içerikleri ve örgüt evlerine ait çapraz faturalandrma sistemi sayesinde 29 hakim-savc snav çalma evi deifre edilirken, hala kamuda çalan örgüt mensubu yeni üphelilere ulald.

stanbul Cumhuriyet Basavcl Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, FETÖnün mahrem yarg yaplanmasna yönelik soruturma kapsamnda, hakim-savc snav çalma evlerine düzenlenen operasyonlar ve elde edilen bulgular sayesinde, söz konusu evler deifre edilerek örgüte ar bir darbe daha vuruldu.

Soruturma kapsamnda, örgütün hakim/savclk snav çalma evlerini öncelikle Ankarada örgütledii, 2014 yl ve sonrasnda faaliyetlerinin genilemesi sebebiyle stanbul ve zmirde de bu evlerin açlmaya baland belirlendi.

tirafç beyanlar dorultusunda, hukuk örencileri veya hakim savc olmak için çalan mezunlarn kald stanbuldaki evlerin tamamnn yer gösterme suretiyle tespit edildii, kira sözlemesi ve aboneliklerinin evlerde kalan kiilerin üzerine olduu ancak çapraz faturalandrma sistemi eklinde planland, yani bir örgüt evinde kalan ahsn baka bir örgüt evine ait faturalarn üzerine kaytl olduu anlald.

Etkin pimanlk hükümlerinden yararlanan, stanbul il yaplanmas dahilinde bu evlerden sorumlu örgütsel tabirle müdür konumunda olan kar-koca üphelilerin, tehis ve yer gösterme yapmak suretiyle stanbuldaki yaplanmay tamamyla ortaya çkarttklar, bu bilgiler nda ve HTS baz çakmas yöntemiyle bu evlerin hemen tamamnda kalan kiilerin tespit edildii ve haklarnda ilem yapld belirtildi.

Bu evlerde kalan üphelilerin kesinlikle ByLock kullanclar arasndan seçilmediini, Bank Asya gibi örgütsel kurum veya kurulularla irtibatnn olmadn belirleyen savclk, bu evlere yönlendirilen ahslarn örgüt tarafndan özenle seçildiini ve kripto olarak tarif edilebileceklerini tespit etti. Bu evlere genellikle üniversite yllarnda örgüt evlerinde kalan, ev abilii, mahrem polis (örenci) abilii veya asker (örenci) abilii gibi görevler yürütmü örgüt mensuplarndan seçilen aidiyeti yüksek, hukuk fakültesi mezunlarnn yönlendirildii ortaya çkt.

- Renklendirme yöntemiyle kamuya giriyorlar

Evlerde kalanlarn örgüte aidiyetleri gözetilerek adli yarg ve idari yarg snavlarna yönlendirildikleri, snav kazananlarn 2014 ylna kadar örgütsel referans yöntemiyle mülakat geçmelerinin saland belirlenirken, 2014 yl sonrasnda evlerde kalanlara aileleri ve sosyal çevreleri de gözetilerek örgüt dndan bir referans bulmalar hususunda telkinlerde bulunulduu tespit edildi.

Bu aamada örgüt mensuplarnn renklendirme ad verilen yöntemle farkl ve legal yaplar içerisine szarak kamu görevine girdikleri ve faaliyetlerine devam ettikleri, snav kazanamayanlarn ise kesinlikle örgütsel balarnn koparlmad, avukatlk yaplanmasna devredildikleri belirlendi.

Hakim/savc adayl dönemlerinde, örgüt mahrem imamlarnn bu evlerde kalan kiilerle ankesörlü telefonla cep telefonlarn arayarak irtibat kurduklar anlald.

- Bu evlerde kalan isimlere ulald

Savclk, 2016 ylna kadar örgütün ülke genelindeki hakim/savclk snav çalma evlerinden sorumlu mahrem abi/abla olan kar koca üpheliler N.S. ve F.Snin ByLock içeriklerinden yapya ilikin çok sayda bulgu elde ederek, bu evlerde kalan ahslarn isimlerine ulat.

Alnan itirafç beyanlar, tehisler, ByLock içerikleri ve ankesör tespitlerini birlikte deerlendiren savclk, stanbul genelinde 29 farkl örgüte ait ders çalma evi tespit etti.

Yaplan çalmalar neticesinde bu evlerden sorumlu olduklar ve evlerde kaldklar anlalan üphelilere yönelik 3 operasyon düzenlendi. Operasyonlar sonucunda 262 üpheliye adli ilem yapld. Bu ahslardan 195i yakalanrken, dierleri firari olarak aranyor.

Yakalanan üphelilerden 88i etkin pimanlk hükümlerinden yararlanarak adli kontrol artyla serbest kalrken, dier üpheliler çkarld hakimlikçe tutukland.

tirafç 88 üphelinin ifadelerinde, mükerrer isimler hariç, 1639 kiiden bahsettii, kamu sorgusunda bunlardan 160nn aktif kamu çalan, 167sinin ihraç kamu çalan (KHKl), 36snn aktif hakim-savc, 80inin meslekten ihraç hakim-savc olduu ve stanbul Cumhuriyet Basavclnca bu kiilerin gereinin yaplmas için ilgili kurumlara bildirildii örenildi.

Ana Sayfaya Git