Finans Kaynağı Çökertildi!

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde güvenlik güçlerince yapılan narkoterör operasyonlarında uyuşturucu ticaretine büyük darbe vuruldu.

Haberler 11.12.2016 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Lice ilçesinde güvenlik güçlerince düzenlenen narkoterör operasyonlarnda örgütün uyuturucu ekimine ve ticaretine büyük darbe vuruldu. lçede son 5 ylda yaklak 84 ton esrar ile 81 milyon kök Hint keneviri ele geçirildi.

Güvenlik kaynaklarndan alnan bilgiye göre, Türk Silahl Kuvvetleri ve emniyet unsurlarnca PKKnn finans kayna uyuturucu üretim ve ticaretine yönelik mücadele youn ekilde sürdürülüyor.

BÖLGEDEK UYUTURUCU

Dalk ve ormanlk alanda, aralarnda örgütün sözde üst düzey yöneticilerinin de bulunduu deerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek, bölgede örgüt mensuplarnca kullanlan snak, barnak, depo alanlarn tahrip etmek ve örgütün finans kayna olan uyuturucu ekim alanlarn imha etmek amacyla balatlan operasyonlar baaryla yürütülürken, bu kapsamda, bölgede güvenlik güçlerince belirlenen arazilerdeki kenevirlerin imha çalmalar gerçekletirildi.

Yetitirilen uyuturucuyla PKKnn finans kayna olarak hayati öneme sahip Diyarbakrn Lice ilçesinde yaplan operasyonlarla terör örgütüne büyük darbe vuruldu.

DARBE NDRLD

Tonlarca esrarn ele geçirildii Diyarbakrn Lice ilçesi, uyuturucuyla mücadeleye damgasn vururken, her geçen yl ele geçirilen uyuturucu miktar katlanarak artt.

Lice ilçesinde güvenlik güçlerince son 5 yl içerisinde düzenlenen narkoterör operasyonlarnda, 28 ton 618 kilogram toz esrar, 55 ton 559 kilogram kubar esrar ve 81 milyon 355 bin 978 kök Hint keneviri ele geçirildi. Operasyonlarda yllara göre ele geçirilen uyuturucu miktarlar:

2012

Toz esrar 3 bin 672 kilogram

Kubar esrar 7 bin 584 kilogram

Hin keneviri 1 milyon 767 bin 570 kök

2013

Toz esrar 2 bin 758 kilogram

Kubar esrar 5 bin 976 kilogram

Hint keneviri 1 milyon 273 bin 685 kök

2014

Toz esrar 3 bin 258 kilogram

Kubar esrar 4 bin 827 kilogram

Hint keneviri 2 milyon 143 bin 420 kök

2015

Toz esrar 2 bin 947 kilogram

Kubar esrar 9 bin 742 kilogram

Hint keneviri 3 milyon 897 bin 673 kök

2016

Toz esrar 15 bin 983 kilogram

Kubar esrar 27 bin 430 kilogram

Hint keneviri 72 milyon 273 bin 630 kök

26 GÜNLÜK BLANçO

Öte yandan, Diyarbakr Valiliince dün yaplan yazl açklamada, Diyarbakr Emniyet Müdürlüü, Uyuturucu ile Mücadele ube Müdürlüünce il genelinde uyuturucu madde ticareti yapan ahslara yönelik olarak 17.10.2016-09.12.2016 tarihleri arasnda 32 ayr operasyon düzenlenmitir.

Yaplan operasyonlar kapsamnda; 645 kilogram 253 gram kubar esrar maddesi, 89 kilo 220 gram toz esrar maddesi, 485 adet ecstasy hap, 455 gram metamfetamin maddesi, 10,9 gram kokain maddesi, 7 gram plaka esrar maddesi, 2 adet tabanca, 2 adet arjör ve 51 adet fiek ile birlikte uyuturucu madde ticaretinde kullanlan 1310 TL para ele geçirilmitir. Operasyonlarla ilgili olarak yakalanan 33 ahs sevk edildikleri adli mercilerce tutuklanmlardr. limiz genelinde uyuturucu madde ticareti yapan ahs ve organizasyonlara yönelik yürütülen çalmalar kararllkla ve aralksz bir ekilde devam edecektir denildi.

Uyuturucu cezalar artt

Adalet Bakanl Kanunlar Genel Müdürlüü yetkililerinden alnan bilgiye göre, son üç ylda uyuturucu suçlarnda TCKda yeni düzenlemelere gidilerek, suçla mücadelenin etkinletirilmesi ve caydrcln salanmas amacyla hapis cezalar artrld.

Önceki yl TCKda yaplan yeni düzenlemeyle 10 yldan 20 yla kadar hapis cezasna hükmedilen uyuturucu ve uyarc madde imal, ihraç ve ithal etmenin cezas, 20 yldan 30 yla yükseltildi.

Uyuturucu ve uyarc madde ticaretine ilikin 5 yldan 15 yla kadar olan hapis cezas ise 10 yldan 20 yla çkartld. Söz konusu ticaret suçunun üç veya daha fazla kii tarafndan ilenmesi halinde cezann yar orannda, örgüt tarafndan ilenmesi durumunda da bir kat artrlmasna hükmedildi.

Uyuturucu ve uyarc maddelerin çocua verilmesi veya satlmas durumunda da 15 yldan az olmayacak ekilde ceza uygulanacak.

Düzenlemelerle uyuturucu ve uyarc maddelerin kullanlmasn kolaylatranlar ile özendirenler için öngörülen 2 yldan 5 yla kadar hapis cezas, 5 yldan 10 yla çkartld.

Ceza oranlar iki katna çkt

Uyuturucu ve uyarc madde kullananlar için daha önce verilen bir yldan 2 yla kadar olan hapis cezas, 2 yldan 5 yla eklinde deitirildi.

Geçen yl TCKnn 188inci maddesinde yaplan deiiklikle sentetik uyuturucu ve türevleri, ceza artrm nedenleri arasnda yer ald. Öte yandan, uyuturucu ve uyarc madde ticaretinin okul, yurt, hastane, kla veya ibadethane gibi yerlerde yaplmas durumunda da cezada artrma gidilmesine hükmedildi.

hbar yükümlülüü kalkt

Bu yl ise Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Tasarsnn TBMMde kabul edilmesinin ardndan TCKnn 192nci maddesinde uyuturucu kullanan bamllar tedaviye tevik etmek ve hasta ile hekim arasndaki güven ilikisini korumak amacyla düzenleme yapld.

Böylece, uyuturucu bamllarnn tedavi olmak üzere salk kurulularna müracaat etmeleri halinde salk görevlilerinin kullanclar ihbar etme yükümlülükleri kaldrld.

Gizli soruturmac dönemi

Ayn kanun tasars kapsamnda uyuturucu ticareti ve sokak satclaryla etkin mücadele kapsamnda bireysel ilenen suçlarda da gizli soruturmac görevlendirilmesi amacyla gizli soruturmacya ilikin hükümleri içeren CMKnn 139uncu maddesinin 7nci fkrasnda düzenleme yapld.

Örgütlü suçlara yönelik görevlendirilen gizli soruturmaclar, bireysel uyuturucu ticareti suçlarnda sokaa çkacak. Adli kolluk görevlilerinden, suçun ilendiine dair kuvvetli üphe bulunmas ve baka ekilde delil elde edilememesi halinde gizli soruturmaclar görevlendirilebilecek.

Özellikle sokak satclaryla mücadele edebilmek için gizli soruturmaclar, bireysel olarak uyuturucu ticareti yapanlarla alc gibi iletiime geçebilecek, çeitli aratrmalarda bulunup, suça ilikin delillerin toplanmasn salayacak.

Ana Sayfaya Git