Finans Kaynağı Çökertildi!

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde güvenlik güçlerince yapılan narkoterör operasyonlarında uyuşturucu ticaretine büyük darbe vuruldu.

Finans Kaynağı Çökertildi!

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde güvenlik güçlerince düzenlenen narkoterör operasyonlarında örgütün uyuşturucu ekimine ve ticaretine büyük darbe vuruldu. İlçede son 5 yılda yaklaşık 84 ton esrar ile 81 milyon kök Hint keneviri ele geçirildi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca PKK'nın finans kaynağı uyuşturucu üretim ve ticaretine yönelik mücadele yoğun şekilde sürdürülüyor.

BÖLGEDEKİ UYUŞTURUCU

Dağlık ve ormanlık alanda, aralarında örgütün sözde üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu değerlendirilen teröristleri etkisiz hale getirmek, bölgede örgüt mensuplarınca kullanılan sığınak, barınak, depo alanlarını tahrip etmek ve örgütün finans kaynağı olan uyuşturucu ekim alanlarını imha etmek amacıyla başlatılan operasyonlar başarıyla yürütülürken, bu kapsamda, bölgede güvenlik güçlerince belirlenen arazilerdeki kenevirlerin imha çalışmaları gerçekleştirildi.

Yetiştirilen uyuşturucuyla  PKK'nın finans kaynağı olarak hayati öneme sahip Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yapılan operasyonlarla terör örgütüne büyük darbe vuruldu.

DARBE İNDİRİLDİ

Tonlarca esrarın ele geçirildiği Diyarbakır'ın Lice ilçesi, uyuşturucuyla mücadeleye damgasını vururken, her geçen yıl ele geçirilen uyuşturucu miktarı katlanarak arttı.

Lice ilçesinde güvenlik güçlerince son 5 yıl içerisinde düzenlenen narkoterör operasyonlarında, 28 ton 618 kilogram toz esrar, 55 ton 559 kilogram kubar esrar ve 81 milyon 355 bin 978 kök Hint keneviri ele geçirildi. Operasyonlarda yıllara göre ele geçirilen uyuşturucu miktarları:

2012

Toz esrar 3 bin 672 kilogram

Kubar esrar 7 bin 584 kilogram

Hin keneviri 1 milyon 767 bin 570 kök

2013

Toz esrar 2 bin 758 kilogram

Kubar esrar 5 bin 976 kilogram

Hint keneviri 1 milyon 273 bin 685 kök

2014

Toz esrar 3 bin 258 kilogram

Kubar esrar 4 bin 827 kilogram

Hint keneviri 2 milyon 143 bin 420 kök

2015

Toz esrar 2 bin 947 kilogram

Kubar esrar 9 bin 742 kilogram

Hint keneviri 3 milyon 897 bin 673 kök

2016

Toz esrar 15 bin 983 kilogram

Kubar esrar 27 bin 430 kilogram

Hint keneviri 72 milyon 273 bin 630 kök

26 GÜNLÜK BİLANÇO

Öte yandan, Diyarbakır Valiliği'nce dün yapılan yazılı açıklamada, "Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğünce il genelinde uyuşturucu madde ticareti yapan şahıslara yönelik olarak 17.10.2016-09.12.2016 tarihleri arasında 32 ayrı operasyon düzenlenmiştir.

Yapılan operasyonlar kapsamında; 645 kilogram 253 gram kubar esrar maddesi, 89 kilo 220 gram toz esrar maddesi, 485 adet ecstasy hap, 455 gram metamfetamin maddesi, 10,9 gram kokain maddesi, 7 gram plaka esrar maddesi, 2 adet tabanca, 2 adet şarjör ve 51 adet fişek ile birlikte uyuşturucu madde ticaretinde kullanılan 1310 TL para ele geçirilmiştir. Operasyonlarla ilgili olarak yakalanan 33 şahıs sevk edildikleri adli mercilerce tutuklanmışlardır. İlimiz genelinde uyuşturucu madde ticareti yapan şahıs ve organizasyonlara yönelik yürütülen çalışmalar kararlılıkla ve aralıksız bir şekilde devam edecektir" denildi.

Uyuşturucu cezaları arttı

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, son üç yılda uyuşturucu suçlarında TCK'da yeni düzenlemelere gidilerek, suçla mücadelenin etkinleştirilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla hapis cezaları artırıldı.

Önceki yıl TCK'da yapılan yeni düzenlemeyle "10 yıldan 20 yıla" kadar hapis cezasına hükmedilen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal, ihraç ve ithal etmenin cezası, "20 yıldan 30 yıla" yükseltildi.

Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticaretine ilişkin "5 yıldan 15 yıla" kadar olan hapis cezası ise "10 yıldan 20 yıla" çıkartıldı. Söz konusu ticaret suçunun üç veya daha fazla kişi tarafından işlenmesi halinde cezanın yarı oranında, örgüt tarafından işlenmesi durumunda da bir kat artırılmasına hükmedildi.

Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin çocuğa verilmesi veya satılması durumunda da 15 yıldan az olmayacak şekilde ceza uygulanacak.

Düzenlemelerle uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin kullanılmasını kolaylaştıranlar ile özendirenler için öngörülen "2 yıldan 5 yıla" kadar hapis cezası, "5 yıldan 10 yıla" çıkartıldı.

Ceza oranları iki katına çıktı

Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullananlar için daha önce verilen "bir yıldan 2 yıla" kadar olan hapis cezası, "2 yıldan 5 yıla" şeklinde değiştirildi.

Geçen yıl TCK'nın 188'inci maddesinde yapılan değişiklikle sentetik uyuşturucu ve türevleri, ceza artırımı nedenleri arasında yer aldı. Öte yandan, uyuşturucu ve uyarıcı madde ticaretinin okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi yerlerde yapılması durumunda da cezada artırıma gidilmesine hükmedildi.

İhbar yükümlülüğü kalktı

Bu yıl ise Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM'de kabul edilmesinin ardından TCK'nın 192'nci maddesinde uyuşturucu kullanan bağımlıları tedaviye teşvik etmek ve hasta ile hekim arasındaki güven ilişkisini korumak amacıyla düzenleme yapıldı.

Böylece, uyuşturucu bağımlılarının tedavi olmak üzere sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri halinde sağlık görevlilerinin kullanıcıları ihbar etme yükümlülükleri kaldırıldı.

Gizli soruşturmacı dönemi

Aynı kanun tasarısı kapsamında uyuşturucu ticareti ve sokak satıcılarıyla etkin mücadele kapsamında bireysel işlenen suçlarda da gizli soruşturmacı görevlendirilmesi amacıyla gizli soruşturmacıya ilişkin hükümleri içeren CMK'nın 139'uncu maddesinin 7'nci fıkrasında düzenleme yapıldı.

Örgütlü suçlara yönelik görevlendirilen gizli soruşturmacılar, bireysel uyuşturucu ticareti suçlarında sokağa çıkacak. Adli kolluk görevlilerinden, suçun işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunması ve başka şekilde delil elde edilememesi halinde gizli soruşturmacılar görevlendirilebilecek.

Özellikle sokak satıcılarıyla mücadele edebilmek için gizli soruşturmacılar, bireysel olarak uyuşturucu ticareti yapanlarla alıcı gibi iletişime geçebilecek, çeşitli araştırmalarda bulunup, suça ilişkin delillerin toplanmasını sağlayacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz