Gıdada sıkıntı yok

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, koronavirüs nedeniyle vatandaşların marketlere ve eczanelere akın etmesini gerektirecek bir durum olmadığını belirterek, "Bugün hiçbir şey üretmesek dahi en az 2-3 yıllık gıda stokumuz var. Marketlere akın ederek kötü niyetli olanların hak etmedikleri karları kazanmalarına neden oluyoruz" dedi.

Haberler 16.03.2020 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) kar alnacak tedbirlere ilikin AA muhabirine açklama yapan Klç, herkesin konuyu travmaya götürecek davranlardan uzak durmas gerektiini söyledi.

Dünyada her yl 10 milyon insann açlktan, yüz binlerce insann da baka hastalk ve nedenlerden dolay hayatn kaybettiini ifade eden Klç, koronavirüs nedeniyle marketlere veya eczanelere ylarak gda, kolonya ve dier ürünlerin stoklanmasnn yanl olduunu belirtti.

Türkiyenin her türlü olumsuz duruma kar tedbirleri alabilecek yetenee sahip olduunun altn çizen Klç, Gdaya hücum etmek, her eyin sonunun geldii duygusuyla hareket etmek doru deil. Bu salgn dünyay ortadan kaldracaksa zaten biriktirilen gdalarn da bir faydas olmayacak diye konutu.

Klç, konuyla hiç alakas olmayan, mikrobu, bakteriyi bilmeyen, hayatnda bir kez olsun mikroskobu eline almayan insanlarn televizyonlarda yaptklar açklamalarn vatandalarn paniklemesine neden olduunu ifade etti.

Türkiyede çok deneyimli bilim insanlarnn bulunduunu, ekranlara bu kiilerin çkarlmas gerektiini vurgulayan Klç, Her gün, farkl konularda ayn kiiler konuuyor. Bu konuyu sadece Salk Bakanlnn üzerine ykmayalm. nsanlar bilgilendirirken dozunu kaçrmadan, toplumu rehavete de korkuya da düürmeden yayn yapalm. Dünyadaki kötü örnekleri her gün gösterip fabrikalar kapand, üretim durdu diye haberler yapld zaman insanlar geleceinden endie etmeye balar. deerlendirmesinde bulundu.

Klç, Türkiyenin göç yollar üzerinde olmasna ramen koronavirüse kar alnan tedbirler yönünden dünyann çok önünde olduunu söyledi.

Yunus Klç, öyle konutu:

Türkiyede üretim devam ediyor. Kaynaklarmz yerinde, fabrikalarmza gelen üretim materyallerinde bir azalma yok. çiftçimiz tarlasnda çalyor, fabrikalarmz üretim yapyor, marketler de azna kadar dolu. Bugün hiçbir ey üretmesek dahi en az 2-3 yllk gda stokumuz var. Marketlere akn ederek sadece kötü niyetli olanlarn itahn kabartp hak etmedikleri karlar kazanmalarna neden oluyoruz.

Frsatçlarn bazlarnn üretim standardna uymadan kalitesiz, tarihi geçmi, tüketilmesi sakncal, belki koronaviristen daha çok korkmamz gerektiren gda sahtekarlarnn ürünlerini piyasaya sürme arzusu izinde olduunu görüyoruz. Bu noktada da vatandalarmzn dikkatli olmas lazm. Dünya batacaksa evdeki 20 kilo makarna kimseyi kurtarmayacak.

- Evde beslenen hayvanlarn temizliine biraz daha dikkat etmek gerekir

Klç, virüsün hayvanlardan insanlara geçtikten sonra insanlardan insanlara geçtiine dair kabul edilen bilgiler olduuna iaret etti.

Evlerinde hayvan besleyen vatandalara da uyarda bulunan Klç, insandaki koronavirüsün tekrar hayvanlara, hayvanlardan da tekrar insana bulap bulamayaca konusunu da takip etmek gerektiini dile getirdi.

Yunus Klç, Koronavirüsün tekrar insandan hayvana geçme kabiliyeti kazanabileceini göz önünde bulundurarak, hayvanlarla olan münasebetlerde de biraz daha mesafeli davranmak gerekebilir. Bu aamada evde beslenen hayvanlarn temizliine biraz daha dikkatli olunmas gerekir. dedi.

Ana Sayfaya Git