GAP, binlerce kadına "altın bilezik" dağıtıyor

GAP Sosyal Eylem Planı kapsamında bölgede faaliyet gösteren 44 ÇATOM'da eğitim alan binlerce dezavantajlı kadın, keçe, gümüş ve taş işlemeden nakışa, terzilikten güzellik uzmanlığına kadar pek çok alanda meslek öğreniyor.

Haberler 09.03.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda bölgedeki ehirlerde kurulan çok Amaçl Toplum Merkezlerinde (çATOM) dezavantajl kadnlara meslek eitimi verilerek meslek sahibi yaplyor.

GAP Eylem Plan kapsamnda projenin yürütüldüü Adyaman, Batman, Diyarbakr, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, anlurfa ve rnakta kadnlara eitim, salk, beceri kazandrc, gelir getirici ve meslek edindirici kurslarn verilmesi amacyla 1995 ylndan bu yana açlan 44 çATOMda dezavantajl kadnlara eitim veriliyor.

Merkezlerde el sanatlar, trikotaj, biçki-diki, nak, mefruat, keçe, ta ve gümü ileme, tekstil, yöresel bebek, hediyelik eya, sabun, kuma boyama, kuaförlük, güzellik uzmanl ile gda gibi sektörlere yönelik meslek eitiminin yan sra kampanya çalmalar, sosyal kültürel aktiviteler, rehberlik, danmanlk ve yönlendirme, ayni ve nakdi yardmlara eriim, yönetim becerilerini artrma alanlarnda eitimler düzenleniyor.

GAP Bölge Kalknma daresi (GAP BK) Bakan Sadrettin Karahocagil, GAPn sadece bir alt yap projesi olmadn, alt yapnn yannda sosyal eylem plannn bulunduunu söyledi.

Bölgede GAP ile ayn anda sosyal eylem plannn da baladn hatrlatan Karahocagil, Bu çerçevede kadnlar için çok amaçl toplum merkezleri, gençlerimiz için gençlik merkezlerimiz, çocuklarmz için de çocuk geliim, oyun odalarmz hayata geçirildi. çATOMlarda her yl 20 bin kadna dorudan meslek eitimiyle ulayoruz. 50-60 bin kadna da uyguladmz çeitli programlarla ulayoruz. Bugüne kadar 350 bin kadna dorudan ulam durumdayz. dedi.

- Kadnlar olmadan ekonomik kalknma olmaz

çATOMlarn literatüre geçmi, iyi örnek olarak Birlemi Milletler tarafndan Dünya Kalknma Forumuna teklif edilmi projelerden biri olduunu vurgulayan Karahocagil, bölgedeki 9 ilde faaliyet gösteren çATOMlarda kadnlara birçok alanda mesleki eitimler verildiini aktard.

Karahocagil, öyle devam etti:

Yani biz burada okuma yazma kursundan balyoruz, bilgisayar eitimine kadar eitimlerimiz var. Gerçekten de hem kadnlarn evlerinden çkp sosyallemesi, kendilerine zaman ayrmas, yeteneklerini gelitirmesi, kendi dünyalarn gelitirmesi için çalyoruz hem de mesleki eitimler veriyoruz. Her frsat kullanmaya çalyoruz. Giriimcilik kurslaryla kadnlarn meslek, i sahibi olmalarn, kendi ayaklar üzerinde durmalar ve korunup bamszlklarn elde etmelerini salyoruz. Bu çerçevede daha bilinçli, aktif kadnlar ortaya çkyor. Eer bir ekonomik kalknma program yapyorsanz kadnlar bu oyuna dahil etmeden ekonomik kalknma salayamayz. Yani toplumun yüzde 50sini kullanmyoruz. Beyinlerini kullanamyorsunuz. Kimde hangi yeniliin olduunu bilemezsiniz. Onun için kadnlar mutlaka ekonomi oyununa dahil etmek zorundayz.

- Mesleimi elime almak istiyorum

Savc Mehmet Parmaksz çATOMdaki diki kursunda eitim alan Necla çtrk da merkeze meslek örenmek amacyla geldiini belirtti. Eitimde azimle yeni bilgiler edindiini kaydeden çtrk, Buraya sadece bir etek, bir elbise dikip de tekrar eve dönmek için deil eitimimi tamamlayp, sertifikam alp kendi mesleimi edinmek için geliyorum. Bakasna muhtaç olmadan kendi ayaklarm üzerinde durmak istiyorum. nallah bu amacma ularm. Bu konuda hocalarmza çok güveniyoruz, bize çok yardmc oluyorlar. Bir amacm da eer sertifikam alrsam kendi i yerimi kurmak, mesleimi elime almak istiyorum. diye konutu.

Selda riadam ise el sanatlar kursunda eitim aldklarn ve kyafetlere süslemeler yaptklarn söyledi.

Yaklak 2 yldan bu yana çATOMda hem eitim aldn hem üretim yaptn anlatan riadam, Evde oturup sklmaktansa burada eitim alyorum, meslek öreniyorum, bilgisayar öreniyorum. Burada ürettiim ürünlerle elime para geçiyor. Kendi param kazandm için çok mutluyum. dedi.

Ana Sayfaya Git