Gasp Var, Hukuksuzluk Var…

Dicle Edaş'a isyan bayrağı açan Çiftçiler ve Sulama Birlikleri; 4 bin çiftçinin tarımsal destekleme hesaplarını "bloke" konulmasının, açıkça gasp olduğunu iddia ederek, "hukuksuzluk var" dedi.

Haberler 30.04.2017 - 08:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn çiftçilere yönelik hesaplarna yatrlan Tarmsal Desteklemelerin Dicle Eda tarafndan, 4 bin civarndaki çiftçinin hesabna bloke konulmasyla ilgili, yaanan gasp ve hukuksuzluk iddialar yeni bir boyut kazand. syan bayra açan Yeniehir ve Sur lçesi Ziraat Odas Bakanlarnn, Dicle Edan elektrik tüketmeden kendi imknlaryla arazilerini sulayan çiftçilere de, elektrik faturas düzenleyip hesaplarna bloke konulmasna veryansn ederek, tepki gösterirken, Sulama Birlikleri de skandal gelimelere katlarak, Dicle Eda suçlad.

Önceki gün, Deve Geçidi Sulama Birliini ait sulama kanallarna ait görüntüleri kamuoyuyla paylaarak bölgedeki çiftçileri kaçak elektrik kullanmakla suçlayan Dicle Edaa Deve Geçidi Sulama Birliinden yant geldi. Söz haber ekibiyle, Dicle Edan gündeme getirdii kaçak trafo ve dinamolar ile krlan kanallar yerinde inceleyen Deve Geçidi Sulama Birlii Bakan Mehmet efik Yakar sert tepki gösterdi.

Hodri meydan diyen ve Dicle Eda yetkililerini, Deve Geçidi Sulama Birliinin alannda yer alan arazilerde kaçak elektrik veya kaçak trafo olduuna yönelik, denetimleri birlikte yapmaya davet eden Birlik Bakan Yakar, DEDA Müdürüyle bizzat görütüünü ve bu konuyu kendisine arz ederek gelin beraber kontrol edelim dediini ifade ederek öyle dedi;

HAK, HUKUK TANIMIYORLAR

Benim uan ailemin yüzde 90 arazilerine bloke konulduundan dolay bankada ki paralarn çekemiyorlar. Ben dhil Dicle Eda mahkemeye vermiim. ahsm olarak, Deda Müdürüyle bizzat görütüm. Dedim gelin beraber sahay gezelim. çiftçinin malna bloke koyuyorsun utanmyor musun? Ben bu kanal 2000 metreye götürüyorum. Tank köyüne bir kast varsa söylesin, bence bir kast var. Zaten bu köy 12 Mays 2016 da 16 ehit verdi, bomba katliamndan dolay. Zaten biz maduruz. Bu yetmezmi gibi birde Deda üstümüze geliyor. Allahtan korksun biraz. Yeter artk. Buradan Cumhurbakan bakanna, Babakanmza sesleniyorum onlar duysun sesimizi uan ki duruma bir el uzatmalarn istiyorum. uradan sadece ben 3000 metre su yeralt kanalnda götürüyorum ve 20 yldr krktr bu kanal. DSçilerde biliyor genel müdürde biliyor, bakan bile biliyor. Veysel Erolu bize söz verdi yapamad. Ama Deda bölge de iki tane dinamo bulmusa kalkp buraya gelip bizim çiftçilerin hesabna bloke koyma hakk yoktur.

Deve Geçidi Sulama Birlii Genel Sekreteri Akif Karakoyun ise üyelerinin haklarn sonuna kadar koruyacan belirterek, Dicle Edan iddialar yalanlayarak öyle konutu.

çFTçMZ MADUR ETMESN

Deve geçiti sulama alan 58 bin dönüm olup 2016 ylnda biz 4600 dönüme su götürebildik. Bunun içinde 5 bin dönümü pamuktu, 23 bin dönümü msrd,18 bin dönümü ise Budayd ve bu sulama içinde 56 milyon metre küp su kulandk. Alanmz dediim gibi iki sulama döneminde ekiplilerimiz devaml su kontrolünü salamaktadr. Görebildiiniz kadaryla herhangi bir trafo burada mevcut deildir. Eer Deda gerçekten bizim sulama alannn ilevsiz kaldn iddia ediyorsa önümüzde ki hafta ben Buday sulamas için suyu brakacam gelip beraber kontrol edelim suyun nereye kadar gittiini beraber tespit edelim. Bizim çiftçilerimizi madur etmelerini istemiyoruz. kincisi gerçekten trafo kullananlar Deda in izniyle trafoyu kullanmaktadr. O trafo kullananlarda Deda da izinleri mevcuttur. Yani biz deve geçidi sulama birlii olarak bu 5 aylk sulama sezonunda gece, gündüz suyu kontrol altnda tutarak sulamamz yapmaktayz ve bizim sulama ilemimiz kesinlikle ilevsiz deildir. Bize bal olan sulama birliklerinin üyelerini koruyup kollamaktr onlar hakszla uradklar zaman da onlarn hakkn aramakla yükümlüyüz.

TRAFODAN SULAMA YAPMIYORUZ

çUKOBRLK Yönetim Kurulu Bakan Talip çakan ise hesaplarndaki blokeyi günler süren ve 34 dilekçe verdikten sonra ancak kaldrabildiini ifade ederek öyle dedi;

uan bizim aile olarak 3 bin dönüm arazimiz var bu 3 bin dönümlük arazimiz deve geçidi sulama birlii tarafndan sulanyor. Hiçbir dönemde trafodan sulama yapmyoruz Deda bizim hesaplarmza bloke koyuyor 1 ay bazen 15 gün bloke braklyor. Biz deve geçidi sulama birliinden ne kadar belge götürdüysek de kabul etmediler. Mesela benim yeenim Mehmet çakan onun da 300, 400 dönüm arazilerine uan da bloke konulmu ve kendisinin borcu olduunu iddia ediyor ama hiçbir ekilde borcu bulunmamaktadr. Bu gördüünüz tarlalar komple bizimdir ve hepsini deve geçidi sulama birliiyle suluyoruz 3 dört sefer dilekçe verdim benim arazilerimden bloke kaldrld ama yine de uan da çok kiin arazilerinde bloke bulunmaktadr.

SULAMA BRLYLE SULUYORUM

Bölgede çiftçilik yapan Erhan çakan ise benim yaklak 150 dönüm arazim bulunmaktadr. Ve hepsini de deve geçidi sulama birlii ile sulamaktaym. Dedan bizlere hakszlk yaptn herkes görüyor yani bu durumda kendilerinden ikyetçiyiz. Trafo olan yer tespitlidir, bunu sulama birliklerimizde biliyor yani herkesinkine koymak bana göre yanltr. Tespit etsinler 3 senedir o arkadalara bir düzenleme yapsnlar yani haksz yere bütün insanlarn hepsine bloke koymasna haklar yok bana göre.

YETER ARTIK HAKSIZLIK BTSN

Mustafa çakan ise Köyün bütün tarlalar arsalar yaklak 10 bin dönüm hepsi deve geçidi sulama birlii ile sulanmaktadr. Ama bütün hesaplara bloke koyuldu biz müracaatta bulunduk geldiler baktlar faturalarmz da gösterdik 1 hafta sonra blokelerimizi kaldrdk. Yani bu hakszlktr, bu Güzel köyünde bulunan tarlalarn hepsi sulama birliidir ve hepsi de belgelidir. Dedaa defalarca herkes bavurmu onlarda defalarca gelip fotoraf çekmi halada çiftçilere hakszlk yapyor. Gelsin baksn buyurun nerde trafo var yeter artk yani bu hakszla bir son versinler.

Ana Sayfaya Git