Gençlik bunalımda!

Sosyal Demokrasi Vakfı'nın Gençlik Araştırması Raporu’na göre Türkiye'deki gençler 'düşüncelerini özgürce ifade edebilme'yi ve 'başkalarının düşünlerini özgürce ifade edebilmesi'ni çok önemsiyor.

Haberler 20.05.2020 - 02:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Demokrasi Vakf (SODEV), 19 Mays Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramnda Gençlik Aratrmas Raporunu paylat. Türkiyenin farkl bölgelerinde, farkl sosyo-ekonomik profillerine sahip gençlerin temel sorun alanlar ve beklentilerini ölçen aratrma 600 örneklem üzerinden Türkiyenin 12 ilinde gerçekletirildi. Aratrmaya göre gençlerin öncelikli sorunlar eitim ve istihdamda yer alamamak, frsat eitsizlii ve güvencesizlik.

Katlmclarn yüzde 69,2si ekonomik anlamda bamszln kazanmam. Özellikle bölgesel eitsizlikler ve isizlik oranlar ile paralel arz ediyor.

Türkiyede gençler önemli oranda dini ve milli deerleri önemserken, gençlerin bunu hem kendi hem bakalarnn özgürlükleri ile bir arada gördüklerini gösteriyor. Gençlerin yüzde 68,3ü düüncelerini özgürce ifade edebilmeyi çok önemli olarak görüyor. yüzde 52si ise bakalarnn düüncelerini özgürce ifade edebilmesini de çok önemli buluyor. En önemli görünen konular daha sonra srasyla milli deerler yüzde 49,8 ve dini deerler yüzde 45,7. Bunlarn dnda gençlerin yüzde 25i kültür ve sanata zaman ayrmay, yüzde 21,3ü bilime zaman ayrmay çok önemli buluyor. çok para kazanmay çok önemli bulanlarn oran ise yüzde 37,5.

Özgürlük konusunda hassasiyet CHP seçmeni arasnda daha yüksek iken, dini deerlerin öncelii daha alt srada, CHP seçmeni gençler daha seküler bir zemin sergiliyor.

Türkiyede gençlerin yüzde 62,5i yurtdna yerleip orada yaamak istiyor. Gençlerin oy verdikleri siyasi partilere göre yurtdnda yaama tercihlerini karlatrdmzda, AK Partili gençlerin yüzde 47,3ü, CHPye oy veren gençlerin yüzde 74,4ü, Y Partiye oy verenlerin yüzde 68,8i, MHPli gençlerin %68,6s, HDPye oy verenlerin yüzde 63,6s, henüz oy kullanmayanlarn ise yüzde 68,8i yurtdn tercih ediyor.

FIRSAT ETL

Katlmclarn yüzde 70,3ü Türkiyede arkas salam bir kiinin yetenekli bir gencin önüne geçebileceini düünüyor. Kayrmaclk ve arkas salam olmann yükselmek için önemli bir koul olarak görülüyor ve bu durum AK Partiden, henüz oy kullanmayan gençlere kadar tüm gruplarda geçerli.

Aratrmaya katlan gençlerin yüzde 40,8i Türkiyede üniversitelerin i bulmak için yeterli donanm saladn düünmüyor. Bu oran HDP seçmeni gençlerde yüzde 72,8e, yi Partili seçmende yüzde 56,4e, CHPli seçmen gençlerde yüzde 49,5e, MHPli seçmende yüzde 48,5e çkyor. AK Partili gençlerin yüzde 31,8i yeterli donanm olmadn düünüyor.

GENçLER SOSYAL MEDYADA DA ÖZGÜR DEL

Türkiye genelinde gençlerin yüzde 25i sosyal medyada kendilerini özgürce ifade edemediklerini düünüyor. Bu oran özellikle HDPli, CHPli ve yi Partili seçmenlerde çok daha yüksek oranlarda seyrediyor. Örnein, HDPye oy veren gençlerin yüzde 72,7si, sosyal medyada düüncelerini özgürce ifade edemediini düünüyor.

Gençler yüzde 93,2 ile en çok Instagram kullandklarn belirtiyor. kinci sray yüzde 49,2 ile Twitter, üçüncü sray yüzde 47,3 ile Facebook alyor.

Ana Sayfaya Git