"Genelkurmay Çatı" davası istinaftan geçti

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 224 sanık hakkında yerel mahkemenin verdiği karar, Ankara Bölge Adliye Mahkemesince hukuka uygun bulundu

Haberler 15.10.2020 - 10:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aralarnda eski Hava Kuvvetleri Komutan Akn Öztürkün de bulunduu 17 sann 141er kez arlatrlm müebbet hapse mahkum edilmesini de içeren kararn yerinde olduunu bildiren 21. Ceza Dairesi, tutuklu sanklarn bu halinin devamna hükmetti

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) darbe giriimi srasnda Genelkurmay Bakanl karargahnda yaanan olaylara ilikin sözde yurtta sulh konseyi üyelerinin de aralarnda bulunduu 224 sankl çat davas istinaftan geçti.

Ankara 17. Ar Ceza Mahkemesince 20 Haziran 2019da karara balanarak eski Hava Kuvvetleri Komutan Akn Öztürkün de aralarnda bulunduu 17 sana 141er kez arlatrlm müebbet hapis cezas verilen dosyann istinaf bavurusu, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesince karara baland.

lk derece mahkemenin verdii hükmün, usul ve esas yönünden hukuka aykrlnn bulunmad belirtildi.

Yarglama aamasnda eksiklik olmadna ve ispat bakmndan deerlendirmenin yerindeliine iaret edilen kararda, delillerin hukuken geçerli ve elverili olduu bildirildi.

Kararda, mahkumiyet alanlara yönelik ceza artrm ve indirimlerinin yasal gerekçeye dayand kaydedildi.

Bu nedenle sank ve avukatlarnn istinaf bavurularnn esastan reddinin kararlatrld kaydedilen kararda, Ankara 17. Ar Ceza Mahkemesinin mahkumiyet kararlarnn yerinde olduunun alt çizildi.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi, kararla birlikte tutuklu sanklarn bu halinin devamna hükmetti.

Kararda, Yargtay temyiz yolunun açk olduu bildirildi.

- Hüküm

FETÖnün 15 Temmuz 2016daki darbe giriimine ilikin çat davada 224 sanktan 133ü en az birer kez arlatrlm müebbet hapis cezasna mahkum edildi.

Ankara 17. Ar Ceza Mahkemesince, sanklar eski Hava Kuvvetleri Komutan ve Yüksek Askeri ura (YA) üyesi orgeneral Akn Öztürk, eski tümgeneraller Kubilay Selçuk, Mehmet Dili, eski tugeneraller Hakan Evrim, Ali Osman Gürcan, Erhan Caha, Mehmet Partigöç, eski tuamiraller Ömer Faruk Harmanck ve Sinan Sürer, eski albaylar Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Frat Alaku, Ahmet Özçetin, Murat Koçyiit, Mustafa Bar Avalan, Orhan Yklkan ve Muhsin Kutsi Bar anayasay ihlal ve Cumhurbakanna suikast suçlarndan birer, 139 kiiye yönelik kasten öldürmek suçundan da 139ar kez olmak üzere toplam 141er kez arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

Sanklardan eski albay Osman Klç ise anayasay ihlal ve 139 kiiye yönelik kasten öldürmek suçundan 140 kez ayn cezaya mahkum edildi.

Bu sanklar 27 defa kasten öldürmeye teebbüs suçundan 432er yl, Erhan Caha ve Muhsin Kutsi Bar dndakiler 12 defa kiiyi hürriyetinden yoksun brakmak suçundan 108er yl, Caha ve Bar ise bu suçtan 9 kez olmak üzere toplam 81er yl hapis cezasna çarptrld.

Bu sanklar hakknda 108 maktul yönünden kamu davasnn ayrlmas ve tutukluluklarnn devam kararlatrld.

Sanklardan daha önce anayasay ihlal ve Cumhurbakanna suikast suçlarndan Mulada mahkum edilen eski tugeneral Gökhan ahin Sönmezate hakknda bu suçlar yönünden açlan kamu davasnda ret karar verildi ancak Sönmezate, 137 kiiye yönelik kasten öldürmek suçundan 137 defa arlatrlm müebbet, 27 kiiye yönelik kasten öldürmeye teebbüs suçundan 432 yl, 12 defa kiiyi hürriyetinden yoksun brakmak suçundan 108 yl hapse mahkum edildi.

Sanklardan eski albay Muzaffer Düzenli anayasay ihlal, Cumhurbakanna suikast ve 60 kiiyi kasten öldürmek suçundan 62 kez arlatrlm müebbet, 27 kiiyi kasten öldürmeye teebbüs suçundan toplam 432 yl, 12 defa kiiyi hürriyetinden yoksun brakmak suçundan 108 yl hapse çarptrld.

Mahkeme, sanklardan eski albay Osman Kardal ve eski korgeneral lhan Taluyu da anayasay ihlal suçundan mahkum etti ancak bu sanklar için takdiri indirim maddesi uygulanarak bu suçtan müebbet hapis verildi.

Eski albaylar Ramazan Gözel ve Doan Öztürk anayasay ihlal suçundan birer, kasten öldürme suçundan da 10ar kez olmak üzere toplam 11er kez arlatrlm müebbet, 22 kiiye yönelik kasten öldürmeye teebbüs suçundan 352er, 10 kiiye yönelik kiiyi hürriyetinden yoksun klmak suçundan da 90ar yl hapse çarptrld.

Sanklardan eski yarbay Erturul Terzi anayasay ihlal ve kasten öldürme suçundan toplam iki kez, eski yarbay Sava Kabakl anayasay ihlal ve 16 kiiyi kasten öldürme suçlarndan toplam 17 kez arlatrlm müebbet hapis cezas ald. Kabakl hakknda baz maktuller yönünden açlan kamu davasnn ayrlmas kararlatrld.

Olay tarihinde albay olarak Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann yaverliini yapan Ali Yazc, anayasay ihlal suçundan arlatrlm müebbet hapse mahkum oldu.

Eski tugeneral Ahmet Bican Krker anayasay ihlal suçundan arlatrlm müebbet hapse mahkum edilirken eski tugeneral Ünsal Cokun, eski yarbaylar Mehmet ahin ve Halil Gül anayasay ihlal suçundan birer, 28 kiiyi kasten öldürmeye teebbüs suçundan da 28er kez olmak üzere toplam 29ar kez, eski yarbay Özcan Karacan ise anayasay ihlal, 28 kiiyi kasten öldürmeye teebbüs ve Cumhurbakanna suikast suçlarndan toplam 30 kez arlatrlm müebbete mahkum edildi.

- 11er kez arlatrlm müebbete çarptrldlar

Sanklar Abdulvahap Berke, Abdurrahman Aydoan, Ali Feyyaz Beyda, Fatih Sarmehmet, Fatih Yankkaya, Fevzi Sönmez, brahim Karada, Mahmut Tuncer, Muhammet Ylmaz, Murat Aletrik, Murat Korkmaz, Mustafa Kocaaslan, Mustafa Temir, Temel Can Körolu, Samet Yldz, Turgay Perian, Vahit Güllü, Abdullah evki Güngör, Abdurrahim Aksoy, Ahmet Durmaz, Ali çakr, Anl Koç, Bünyamin Tuner, Cemal Turut, Dervi Ta, Emre Karsl, Erdem Eraslan, Erman Can, Fazl Özahin, Furkan Akbenli, Furkan çetiner, Gökhan çetin, Gökhan Eski, Halit Kazanc, Hamza Er, Hasan Demirci, Hasan Sevimli, smail Yolaçc, Lütfullah Tayumruk, Mehmed Emin Tüzel, Murat Erta, Mutlu Burak Uyar, Necati Güne, Ouzhan Konuk, Oktay Felekolu, Osman Akta, Özay Ylmaz, Recep Aktürk, Recep Özkan, Sadi Kazanc, Selçuk Topal, Suat Kürat Gün, Suat Salam, ener Ksak, Talha Atlanel, Uur Bostan, Ümit Bayk, Vahap Kavaker, Veysel Özmen, Yener Ylmaz, Yusuf Karil, Serkan Sa, Ayhan Cark ve Onur Özdemir, anayasal düzeni ihlal suçundan birer, 10 kiiyi ehit etmekten 10ar kez arlatrlm müebbet hapisle cezalandrld.

- Levent Türkkana arlatrlm müebbet

Olay tarihinde Hulusi Akarn emir subay olan eski kurmay yarbay Levent Türkkan ile Nuri Gayr, Mehmet Akçara, Ahmet Yldz, Serdar Tekin, Ömer Gürsel çetin, Mete Klçarslan, Eray çekerek, Güven Keskin, Gökhan Akda, Yusuf Güleç, Kadir Bozan, Abdülkadir lhan, Ahmet lhan Ayan, Emin Anar, Halis Ahmet Özer, Hüseyin Yldrm (Hakk olu), lker çetinkaya, Metin Demir, Muzaffer çoban, Recep Yldz, Yusuf Yedida, Birol Kuruba, Ali Gültekin, Fatih Üner, Murat Engin, Adnan Arkan ve Okan Ataolu anayasay ihlalden arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrld.

Sanklar smail Aydn, Gökhan Balc, Mustafa çiçek ve Asm anöz ise yine ayn suçtan birer kez arlatrlm müebbet hapis cezas alrken kasten öldürme suçundan da 9ar kez arlatrlm müebbetle cezalandrld.

Sank Metin Gümüburun, Doan Üstünta, evket Samet Okyay, Kamil Ilgaz, Halil brahim Ataalp, brahim çölkesen, Mustafa Demir anayasay ihlalden birer kez müebbet, kasten öldürme suçundan ise Ilgaz, Okyay ve Üstünta 10ar kez, dier sanklar ise ayn suçtan 9ar kez müebbet hapis cezasna çarptrld.

- Müebbet hapis cezas alanlar

Sanklar Hüseyin Hakan Öcal, lyas Akyar, Alparslan çetin, Mustafa Özsoy, Erhan Metin, Ersoy Öz, Ertan Özmen, Fatih Ekici, sa Akn, Nejdet Erolu, Hüseyin Ömür, Kenan imek, Mustafa Duygulu ve Sat Bahadr Köse, anayasay ihlal suçundan müebbet hapis cezasna çarptrld.

- Yardm suçundan ceza alanlar

Sank Serkan Klç, Fatih Koç, Hasan Hüseyin Sartarla anayasay ihlale yardm suçundan 15 yl hapisle cezalandrld. Cengiz Aydn ise ayn suçtan 13 yl 4 ay hapis cezas ald.

Sank Ali Emre Eral da ayn suçtan 12 yl 6 ay hapisle cezalandrld.

- 24 sank FETÖ üyeliinden suçlu bulundu

Özgür Solakolu, Fatih Okutur ve Muhammet Uslu, terör örgütü üyelii suçundan 12er yl hapis cezas ald.

Sanklardan Bayram Aydemir, Emrah Ilgaz, lyas Bilgi, Mehmet Demir, Ouz Serhad Habibolu, Veysal Tokmak, Mustafa Sözer, Halil brahim Karabal, Mehmet Arif Pazarlolu, Uur ahin, Salih Ulusoy, Nahsen Fstkç, Özcan Kurt, Yalçn Gür, Murat Bingül, Vural Akyldrm ve Mehmet Adgüzel, anayasay ihlal suçlamasndan beraat etti, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan ise 7 yl 6ar ay hapisle cezalandrld.

Mahkeme, sadece örgüt üyeliinden cezalandrlmalar istenen Bayram Akpan, Lütfi Karaca, Yalçn Toker ve Mustafa Akyldz hakknda 7 yl 6ar ay hapis cezasna hükmetti.

Örgüt üyelii suçlamasyla tutuksuz yarglanan Ramazan Cömert, Kübra Yavuz ve Mehmet Uslunun beraatine karar verildi.

Sanklar Aziz Onur, Hakan Toprak, Ahmet Albayrak, Bar Erdemir, Cahit Kükey, Deniz Aydn, Ersin Eker, Fahri Kafkas, Hüseyin Yldrm, Kenan Yldrm, Mesut Ürkmez, Murat Mala, Murat Pekgüler, Murat Can Avtan, Mustafa Mengi, Okan Kurt, Serkan Candan, Uur Kent, Ümit Keskin, Yusuf Yalçn, Baki Kavun, Fatih Misir, Mustafa çakmakta, Sinan Ylmaz, Yusuf Akdemir, Cihangir enlik ve Sedat Takn tüm suçlamalardan beraat etti.

Tümgeneral Osman Ünlü ile tugeneraller Murat Aygün ve Özkan Aydodunun da baka davalarda ceza aldklar için bu dosyadan beraatine karar verildi.

Mahkeme, sanklarn bir ksmnn üzerilerine atl suçlardan beraatine hükmetti.

Sanklardan bir ksm oy birlii, bir ksm da oy çokluu ile beraat etti.

- Dosyas ayrlan sanklar

Mahkeme, FETÖ eleba Fetullah Gülen, eski tugeneral Ali Kalyoncu, eski yarbay Turgay Sökmen ile Adem Özer, Ali Irmak, Mehmet Aytaç, Neet Gülener, Serkan Cokun, Serhat Pahsa, ener Dorugören, Tayfun Özek, Tevfik Gök ve Turgay Er hakkndaki kamu davasnn ayrlmasn kararlatrd.

Ana Sayfaya Git