Gercüş'te orakla pirinç hasadı

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Gönüllü köyünde pirinç hasadı başladı. Çiftçiler orakla pirinç hasadı yaparken, köyde bulunan su kaynakları sayesinde yüzyıllardır devam eden geleneği sürdürüyor.

Haberler 09.09.2018 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Gercüün Gönüllü köyünde yetitirilen pirinç alanlar dalk ve engebeli arazi olduundan dolay biçerdöverin giremedii tarlalara köylüler kendi aralarnda imece usulü ile pirinç hasadn orakla yapyor. Yüzyllardr dedelerinden kalma yöntemle pirinç hasad yapan vatandalar oraklarla biçtikleri pirinci toplayarak traktörlerle meydanlara getirip, traktörle eziyor. Ezme ileminden sonra samanlar ayran vatandalar daha sonra pirinci toplayp günee brakyor.

ORAKLI PRNç HASADI

Günee braklan pirinç taneleri 15 gün aradan sonra kuru vaziyetine geldikten sonra deirmene götürüp eleniyor. Verimin bu sene iyi olduunu belirten vatandalar, pirincin bölgede sadece kendi köylerinde yetitiini ve zahmetli emek isteyen bir i olduunu söyledi.

Köy sakinlerinden Salih Kavak, sadece kendi köylerinde pirinç yetitiini söyledi. Mehmet Aydn ise Su olduu için ve baka köylerde su olmad için bir tek bu köyde pirinç yetiiyor u an hasat zamandr. Gönüllü köyünün pirinci mehurdur tad çok güzeldir. Zahmetli bir itir. Bu sene pirincin verimi çok iyi organik olup hiç bir katk maddesi yoktur. Lezzeti de çok güzel normal pirince benzemiyor. Kilosunu 15 ile 20 TLden satyoruz. Arazilerimiz engebeli olduundan dolay oraklarla biçmek zorunda kalyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git