Gergerlioğlu: İktidar KHK rejimi kurdu

YSK’nin seçilen KHK’li belediye başkanları ve meclis üyelerine mazbata vermemesinin hükümsüz olduğunu belirten HDP’nin KHK’li Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “KHK rejimi kurulmuştur” dedi.

Haberler 29.04.2019 - 10:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimlere girmelerinde yasal engel görmeyip, adaylklarn kabul ettii Olaanüstü Hal (OHAL) kapsamnda çkarlan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen adaylara, mazbata vermemesi, seçimleri kazanan KHKli belediye bakanlar yerine mazbatalar ikinci yüksek oy alan adaylara verilmesini, KHKli Belediye Meclis üyeleri için de benzer ekilde uygulanmasnn yaratt tartma sürüyor.

24 Haziran seçimlerinde meclise giren KHKli vekiller arasnda olan Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerliolu, alnan kararn siyasi boyutuna ilikin deerlendirmelerde bulundu.

KHKL 10 VEKL MECLSE GRD

KHKli belediye bakanlar ve meclis üyelerinin görevlerine atanmamasnn hukuksuzluk olduunun öne süren Gergerliolu, Millet tarafndan seçilen bu kiiler, KHK ad altnda idari bir tasarrufla kamu görevinden men edildikleri için mazbatalar verilmedi. Bu büyük bir zulümdür. 24 Haziran seçimlerinde Meclise 3 ayr partiden 10 KHKli vekil girdi. O srada da itiraz edildi. YSK konuyu inceledi ve engel olmad yönünde karar vard diye hatrlatt.

31 MARTTA NE DET?

24 Hazirandan 31 Mart seçimlerine ne deiti? sorusunu kendince yantlayan Gergerliolu, Milletin oylaryla seçilen bu kiilerin milletin temsilciliine neden getirilmediinin hiç bir izah yok. Ne anayasal, ne hukuki izah yok. Bir takm gerekçeler ileri sürülüyor. Ancak gerekçelerin bo olduu ortada. çünkü seçilme hakkn brakn, seçme hakkn bile elden almaya çalan hukuk d bir anlayyla kar karyayz diye konutu.

OHAL KHKSI ANAYASAYA AYKIRIDIR

Engelin OHAL KHKsnda yer alan Kamu hizmetinde istihdam edilemezler ibaresine dayandrldn idida eden Gergerliolu, öyle devam etti: OHAL KHKlar anayasaya aykrdr. ptal edilmesi gerekiyor. Siyasallam bir anayasa mahkemesi maalesef iptal etmedii için yasalat. Kamu hizmetinde istihdam edilemezler ibaresi, kamuda çalamayacaklarna dair bir ifadedir. Millet tarafndan seçilemeyeceklerine dair bir ifade deildir. Belediye bakan seçilemez anlamna kesinlikle gelmez. Milletvekilini de belediye bakann da millet seçer ve bu demokrasinin kutsal hususudur.

1989 DANITAY KARARI

OHALin 18 Temmuz 2018de kaldrldn, Dantayn 1989 ylnda 1402 sayl Skyönetim Kanunuyla kamu görevinden çkarlanlarla ilgili verdii içtihad birletirme kararna dikkati çeken Gergerliolu, OHAL bitmesine ramen OHAL hükümleri dayatlmaya çallyor. OHAL kaldrldktan sonra alnan kararlar hükümsüz kalr. Onu da geçelim 31 Mart öncesi aday olmalar yönünde bir engel yoktu. Bu kiiler tuzaa düürülmü, açk ara seçildikten sonra halkn iradesi gasp edilerek mazbatalar verilmemitir. Parti olarak itirazlarmz kabul görmemitir. bir çkmaz sokaktadr. Mazbatalarn verilmesi için AYMye, AHMe bavuracaz diye konutu.

KHK REJM KURDULDU

KHKlerle vatandalarn bütün haklarnn gasp edildiini söyleyen Gergerliolu, sözlerini öyle tamamlad: KHK rejimi kurmaya çallmaktadr. Sorgusuz bir ekilde insanlar iten atyorsunuz, iki buçuk yl boyunca bu insanlar bir mahkemeye müracaat edemiyor. Türkiye Cumhuriyetinin vatandalar olarak bu insanlar henüz yargsal bir makama bavurmu deiller. çok açk bir ekilde anayasa ihlali var ve anayasal suç ilenmektedir.

Ana Sayfaya Git