Göç mü dünya vatandaşlığı mı?

Gençlik ve Değişim Derneği tarafından düzenlenen organizasyonla 5 farklı ülkeden gelen 22 genç, Diyarbakır’da göç mü dünya vatandaşlığı mı sorusunu tartıştı.

Haberler 29.04.2018 - 12:11 Son Güncelleme : 29.04.2018 - 12:28

DYARBAKIR- Erasmus + Program Portekiz Ulusal Ajans tarafndan desteklenen projenin ilk eitim kursu Diyarbakrda gerçekleti. Diyarbakrdaki eitim kapsamnda, Portekiz, talya, Romanya, Macaristan ve Norveçten gelen 22 genç 9 gün boyunca göç, göçmen, mülteci, snmac gibi kavramlarn tanmlarn tartarak, Avrupa ve kurumlarnn bunlara yönelik politikalar, kendi ülkelerindeki mülteci politikalar konularnda kapsaml bir eitim ald.

GENçLK TARTITI!

Gençlik çalanlar ve liderlerinden oluan bu grup, kendi kurulularnda mültecilere yönelik uyguladklar çalmalar ve metotlar hakknda paylamda bulunarak, farkl hangi yöntemlerin gelitirilebilecei üzerinde de yeni metotlar gelitirdi. Gençler, teorik olarak gelitirilen bu metotlar, Portekizde gerçekleecek ikinci eitim kursuna kadar, kendi ülkelerinde uygulamaya çalacak.

GÖç MÜ DÜNYA MI?

Gençlik ve Deiim Dernei Bakan Umut Suvari, Portekiz Ulusal Ajans tarafndan desteklenen göç mü dünya vatandal m çalmasnn ilk ayan Diyarbakrda gerçekletirdiklerini söyledi. Suvari, Diyarbakr gibi uluslar aras alanda pek de büyük imkanlara sahip olmayan bir kentte çalmalar yürütmemize ramen, bugün artk uluslar aras projelerde eitmenlik yapan ve Avrupann farkl ülkelerinde sadece projelere katlan deil hatta oradaki projeleri koordine eden bir ekibe sahip bulunmaktayz. Diyarbakrda gerçekletirdiimiz her proje öncesinde mutlaka baz katlmclarda önyarglar olsa da, gerek daha önce projelerimizde yer alan katlmclarn tavsiyesi ve tevikiyle, gerekse de Diyarbakrda gördükleri samimi ortamdan dolay derin bir ekilde etkilenmi olarak ayrlyorlar. Özellikle de medeniyetin doduu bu topraklar görünce, Avrupada kaybettikleri arkadalk, misafirperverlik, samimiyet, hogörü gibi baz deerleri görmelerinden dolay, kendilerini evlerinden bile daha scak bir ortamda bulduklarn dile getiriyorlar. Grubun büyük bir çounluu ilk defa Diyarbakra gelen gençlerden olumakla beraber, daha önce birçok kez gelen gençler de yer almaktayd. Projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceiz dedi.

talyann Sicilya Adasnda yaayan ve Diyarbakra 3. gelii olan Emanuel Caristi ise, Normalde, seyahate çkarken konfor alanmz terk ederiz ama ben Diyarbakra her geldiimde, kendimi konfor alanmn daha da içerisine seyahat eder gibi hissediyorum. Frsat buldukça Türkiyeye Diyarbakra gelmeye devam edeceim diye konutu.

Ana Sayfaya Git