Görevden alınan HDP'li Belediye Başkanı Mızraklı: Gasp edilen halk iradesidir

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınan Adnan Selçuk Mızraklı, kararın hukuka uygun olmadığını vurgulayarak "Gasp edilen halk iradesidir" dedi.

Haberler 20.08.2019 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Adnan Selçuk Mzrakl, çileri Bakanl tarafndan görevinden alnd. Konuya ilikin açklama yapan Mzrakl,kararn hukuk d olduunu vurgulayarak Gasp edilen halk iradesidir. Seçmen iradesi gibi temel kavramlar bir kere daha yerle yeksan edildi ifadelerini kulland.

çileri Bakanl tarafndan görevden alnan ve yerine kayyum atanan Diyarbakr Büyükehir Belediye Ebakan Selçuk Mzrakl, karara tepki gösterdi.

HUKUK DII DURUM YAIYORUZ

Mzrakl, açklamasnda u ifadeleri kulland:

Türkiyeye seslenmek istiyorum, bugün 19 Austos 2019. Türkiye tarihi açsndan, Türkiyedeki demokrasi deerleri, hukuk rejimi, adalet kavram, seçmen iradesi gibi temel kavramlar açsndan bir kere daha yerle yeksan edildii, seçmen iradesinin hiçe sayld, 31 Martta ortaya çkm olan seçmen iradesinin hiçe sayld, muhalif olanlara merkezi idarenin, gücü elinde tutan kesimlerin halk iradesini hiçe sayarak bir gece yars kararyla çileri Bakanl notuyla görevden alndmz ifade edilmekte. Ben yazy gördüm ve yaznn üzerine bunu bana bu iradeyi veren halk adna imzalamay bir onursuzluk addederim dedim. O notu yazdm ama imza koymadm çünkü benim inandm anayasa deerleri, hukuk rejimi, hukuk deerleri ve hepsinin en üstünde olan halk iradesine ramen bir ilem tesis edildi. Bu tesis edilen ilemi benim hukuk normlar dahilinde kabul etmem mümkün deil. Hukuk d durum yayoruz. Toplumun demokrasi ve hukuk deerleri dorultusunda yeni bir evreye girdiini görüyoruz. Ne anayasa ne seçimleri icra eden bir tutum var.

DEMOKRATK MUHALEFET KARISINA ALAN BR TUTUM

Mzrakl açklamasnda öyle devam etti:

Bu çerçevede ister burada Diyarbakrda, ister Mardinde, ister Vanda tesis edilen durum Türkiye açsndan yeni bir döneme iaret etmektedir. Artk adeta nasl ki 1999 19 Austos depremi Türkiyede bir tarih olarak not düüldüyse bu da Türkiye demokrasi deerleri açsndan hukuk kavramlar açsndan 19 Austos depremidir. Bütün o birikmi küçücük yaplar bile yerle yeksan etmitir. Bu anlamda biz inandmz demokrasi ve hukuk deerlerinde buna kar durmaya ve hukuk çerçevesinde buna ilikin reddiyemizi yükseltmeye devam edeceiz. Bu halkn nezdinde, halkn seçilmi temsilcileri bellidir. Bundan sonra bu kurumun içinde yer alacak olanlar halk iradesine ramen sadece o makamlara atanmlar olacaklardr. Seçmen iradesinin tezahürü olmayacaktr. Ben orann ac gelmesi gerektiini, çünkü geçmite benzeri rol ve sorumluluklar alanlarn bu kenti, bu kentleri ne hale getirdiklerinin belgelerini gördünüz. Yine ayn eylerin olabileceine ilikin kayglarmz söz konusudur. Her eyden önce o ykm o talan, israf tüm bunlara karn unu çok net söyleyeyim ki en büyük ykm demokrasiye ve halk iradesine kar gerçeklemitir.

BU KARAR HALKIN VCDANINDA MAHKUM OLACAKTIR

Burada Türkiye siyaseti açsndan, Türkiyedeki demokratik muhalefet açsndan bir turnosol durumu söz konusudur. Burada eer dünyann herhangi bir yerinde eer bir insan haklar sorunu varsa, eer bir hukuk sorunu varsa bu ülkedeki herkesin sorunudur. Buradaki sorunda Türkiyedeki bütün demokratik muhalefeti, demokrasiye inanan çevreleri, sivil toplumu tüm kesimleri de bir turnosolla kar karya brakmtr. Halk iradesine kar gelitirilen bu tutumlar karsnda demokratik iradenin de güçlü bir ekilde sesini duyurmas gerekmektedir. Önümüzde bunun test edilecei bir dönem var. Bu karar verenler Türkiye yurttalarnn iyiliini düünenler deildir. Bu karar halkn vicdannda mahkum olacaktr, hukuk önünde de günün birinde mahkum olacaktr. çeride her taraf adeta bir polis ordusu tarafndan girilmiti. çok sayda polis vardr. Vali yardmcs bana refakat etti. Halk iradesine yaslanmad sürece atanmlarn kuraca hiçbir sistem halk nezdinde meru olmayacaktr. Bundan sonra oradaki varlk halk nezdinde meru deildir.

Ana Sayfaya Git