Gözaltı gerilimi

Öğretmen evi'ndeki mahkeme keşif sırasında yaşanan gerilim ve Müdür Yardımcısının hakim tarafından "disiplin" cezası olarak bir günlük gözaltı kararı, krize yol açtı.

Haberler 31.07.2019 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Öretmenevi Müdür Yardmcs B.S.ye, keif ilemi yapan heyeti engelledii gerekçesiyle hakim .Y. tarafndan 1 günlük disiplin hapsi cezas verilmesi, krize dönütü. Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl yaananlarn hukuksuz bir gözalt olmadn, ilemin disiplin cezas kapsamnda yapldn belirtirken, Diyarbakr Eitim-Bir Sen 1 Nolu ubesi ise, olayla ilgili kamera görüntülerinin olduu ve disiplin cezasnn keyfi iel olduunu iddia ederek, kar çkt.

MAHKEME KEF YAPARKEN

Olay, önceki gün Diyarbakr Öretmenevinde meydana geldi. Diyarbakr 1inci Asliye Hukuk Mahkemesince Diyarbakr Öretmenevinde yaplan keif ilemi srasnda, Müdür Yardmcs B.S., iddiaya göre mahkeme heyetini engelledi. Heyetin banda bulunan hakim .Y., B.S.ye Hukuk Muhakemeleri Kanununun 291inci maddesi kapsamnda 1 günlük disiplin hapsi verdi. Karar üzerine B.S., cezasnn infaz için gözaltna alnd.

BASAVCILIK AçIKLAMASI

Olayn sosyal medyada yer almas üzerine yazl açklama yapan Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl, B.S.nin mahkeme heyetinin çalmasn tüm uyarlara ramen engellemesini sürdürdüü belirtilerek, öyle denildi:

DSPLN LEM YAPILMI

29 Temmuz 2019 tarihinde Diyarbakr 1inci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafndan Diyarbakr Öretmenevinde yaplan keif ilemi srasnda B.S. isimli ahsn mahkeme heyetine elinde sigara olduu halde engel olmaya çalmas ve kefin icrasn imkansz klmas nedeniyle mahkeme hakimince ahsn uyarld, ancak buna ramen ahsn ayn tavrlarna devam ederek kefi engellemeye çalt gerekçesiyle Hukuk Muhakemeleri Kanununun 291inci maddesi gereince ad geçen ahs hakknda 1 gün disiplin hapsi uygulanmasna karar verilmitir. Olay, disiplin hukuku çerçevesinde takdir edilmi olup, Cumhuriyet Basavclmzca ad geçen ahs ile ilgili herhangi bir soruturma ve buna dayal olarak yaplm gözalt ilemi bulunmamaktadr. Mahkeme kararnn infaz kapsamnda ahs bugün(dün) gözaltna alnmtr.

ETM-BR SEN KONUTU

Basavclktan gece yars gelen yazl açklamaya, Diyarbakr Eitim Bir-Sen 1 Nolu ubesi, tepkiyi ifade eden bir kar açklama yapt.

Olayla ilgili tüm kamera kaytlar mevcut olduu ve tank beyanlaryla her ey açk seçik ortada olduu halde müdür yardmcsnn olay yeri kefini engelleme suçlamasyla itham edilmesi ve bundan dolay disiplin hapsine maruz braklp tutuklanmasnn kabul edilemez bir durum olduuna vurgu yaplan açklamada, bu keyfi uygulamalarn eitim camialarn tedirgin ettii kaydedildi. Olaya ilikin ayrntlara deinilen açklamada u ifadelere yer verildi:

MAHKEME HEKM KIZMITIR

29 Temmuz 2019 tarihinde Ögretmenevi idarecilerinin bilgisi dnda 1. Asliye Hukuk hakimi, öretmenevinin soutma sistemleri ile ilgili bir ikayeti yerinde incelemek ve keif yapmak için öretmenevine gelir. Oldukça sert bir üslup taknarak resepsiyondan bilgi alan hakime Kurumun Müdire hanm yardmc olur. Soutma suyunun olduu ack alanda bulunan sistemleri gösterir. Daha sonra hakknda bahse konu ilem balatlan müdür yardmcs neler olduundan habersiz bir ekilde hakimin olduu yere gelir. Konudan ve gelenin hakim olduundan haberi olmayan müdür yardmcs ben yardmc olaym der. Hakim, sistem ile ilgili sadece teknik elemanlarn bildii sorulara cevap alamaynca üyemiz olan müdür yardmcsn rencide edici sözler sarf eder. Hiçbir ey bilmiyorsunuz, ben hakimim, nasl elinde sigara bulundurursun, buras mahkeme salonu gibi sözler sarf ederek müdür yardmcsna avucunun içinde tuttuu ama yank olmayan sigara için kzar.

MÜDÜR KENDN SAVUNMU

Mudur yardmcs: beni böyle rencide etmeye hakkiniz yok. Ben kim olduunuzu bile bilmiyorum demesine ramen hakim öretmeni aalamaya devam eder. Hakim daha sonra Senin yerinde bakas olsa çoktan özür dilemiti dedikten sonra müdür yardmcs hakimden özür diler. Buna ramen hzn alamayan hakim, öretmene hitaben Sen anca özür dilersin, senin akln ancak nezarette bana gelir, orda da özür dilersin deyip hakknda ilem balatlr, polis çarp bir günlük disiplin cezas kapsamnda tutuklatr.

DSPLN CEZASI ETME YAPILMI

Uygulamann eitime yapld ifade edilen açklamada, Olayla ilgili tüm kamera kaytlar mevcut olduu ve tank beyanlaryla her ey açk seçik ortada olduu halde bir öretmenimizin olay yeri kefini engelleme suçlamasyla itham edilmesi ve bundan dolay disiplin hapsine maruz braklp tutuklanmas kabul edilemez bir durumdur. Bu keyfi uygulamalar eitim camiamz tedirgin etmektedir. Olay, ruhumuzu besleyen, benliimizi gelitiren, geleceimizi aydnlatan, milletçe varlmzn dayana olan eitime yaplmtr aslnda. Bu balamda yaplan ilemin durdurularak, öretmen hakknda tutuklanmaya varan bir uygulama yapan hakim hakknda sorumlular göreve davet ediyoruz. Bu tür durumlarn bir daha yaanmamas adna kamu görevi icra eden herkesin görevin gerektirdii hassasiyetin snrlar içerisinde ilerini yapmalar önem arz etmektedir.

Ana Sayfaya Git