GÖZÜM PENCEREDE KULAĞIM KAPIDA!

4 yıl önce 23 yaşındayken kızı Hatun Çiçek'in dağa kaçırıldığını söyleyen anne Nihan Çiçek "Gözüm pencerede kulağım kapıda kızımı bekliyorum" derken, aileler tüm annelerin eylemlerine destek vermesi çağrısında bulundu.

Haberler 12.09.2019 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda kayp çocuklarnn bulunmas için HDP il binas önünde düzenlenen oturma eyleminin 10üncü gününde aile says 24e çkt. 24 aileden biri olan çetinkaya ailesinin olu Süleyman çetinkayann (18), güvenlik kamera ve MOBESE görüntüleri ortaya çkt.

DÜN SABAH 3 ALE DAHA KATILDI

Oturma eyleminin 1üncü gününde Diyarbakrda oturan Mehmet Karaman, 1999da kandrlarak daa götürüldüünü iddia ettii olu Ercan (40) için dün sabah oturma eylemine balad. Diyarbakrl Fatma Akku da, 28 Austos 2019da kaybolan ve internette örgüt üyelerinin kyafetini giyerken videosunu gördüü kz Songül için oturma eylemine katld. Erzurumdan gelen Macide Uslu ile anlurfann Viranehir ilçesinden gelen Halime ehitolu da 2015te Diyarbakrn Lice ilçesinde yol kesen PKKllarca kaçrlan yeenleri Sedat Sorgun (28) için oturma eylemi balatt. Annesi vefat eden Sedat Sorgunun, Vanda vatani görevini yaparken, izinli olarak anlurfann Viranehir ilçesindeki teyzesi Halime ehitolunu ziyaret edip, memleketi Erzuruma dönerken Licede yol kesen PKKllarca kaçrld belirtildi.

KAYIP OLDUU BELRTLEN çETNKAYANIN GÖRÜNTÜSÜ

Eyleme katlan aileler arasndan bulunan çetinkaya ailesinin olu Süleyman çetinkayann (18), güvenlik kamera ve MOBESE görüntüleri ortaya çkt.

Diyarbakrn Eil ilçesinde oturan Fevziye- ahap çetinkaya çifti, 30 Austos gününden bu yana haber alamadklar oullar Süleyman çetinkayann HDPliler tarafndan daa kaçrld gerekçesiyle, 3 Eylül günü, partinin il binas önünde oturma eylemi balatt. Anne babann oturma eylemi dier aileler ile birlikte sürerken, Süleyman çetinkayann, kaybolduu gün kaydedilen görüntüleri ortaya çkt.

GÜVENLK KAMERASINA YANSIYAN GÖRÜNTÜLER

Güvenlik kamera görüntülerine göre Süleyman çetinkaya, 30 Austos sabah saat 07.27de akrabas 2 kadn ile birlikte Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesine gelerek, tedavi altndaki enitesini ziyaret ediyor. Saat 08.14de de ayn kadnlarla birlikte hastaneden çkyor. Süleyman çetinkaya bir süre sonra ise tek bana geldii ilçe otogarnda MOBESE kamerlarna yansyor.

Srt çantas bulunan ve cep telefonuyla konuan çetinkayann, buradan Mardinin Kzltepe ilçesine giderek, PKKllar ile buluup, örgüte katld belirtildi.

ÖLÜM HABERYLE YIKILDI

Diyarbakrda, 30 Austostan beri haber alamadklar ve PKK tarafndan kaçrldn iddia ettikleri yeenleri Süleyman çetinkaya (18) için 3 Eylülde HDP l Bakanl önünde oturma eylemine balayan ilk aileden Aysel Bozkurt, bir süredir hastanede Youn Bakm Ünitesinde tedavi gören babas Celal çetinkayann (65) ölüm haberini ald. Bir anda yere ylan Bozkurta burada bulunan salk ekiplerince ambulansta müdahale edildi. Bozkurt, ambulansta yaplan ilk müdahalenin ardndan hastaneye kaldrld. çetinkayann salk durumunun iyi olduu bildirildi. Yaamn yitiren Celal çetinkayann, kaybolan Süleymann amcas olduu belirtildi. çetinkaya ailesi taziye için HDP il binas önünden ayrld.

NEVN GÖKçEK GÖZYALARINI TUTAMADI

Ankara eski Büyükehir Belediye Bakan Melih Gökçekin ei Nevin Gökçek, Diyarbakrda oturma eylemi yapan aileleri ziyaret etti. çocuklar kayp ailelerle sohbet eden Gökçek, gözyalarn tutamad. Nevin Gökçek, Allah dümanma bile evlat acs vermesin, onlar evlatlaryla snamasn. Hepimiz kardeiz. Bu analarn hakl ve onurlu mücadelesi mutlaka kazanacak dedi.

KAYIP OLUNA SES KAYDIYLA SESLEND

Diyarbakrda, HDP il binas önünde, 10 Eylül Sal günü oturma eylemine balayan Salih Aylu, olu Mehmetin (21), HDPli olduunu iddia ettii M.I. tarafndan tehdit edilerek, daa kaçrldn ileri sürdü. 21 Mart günü düzenlenen nevruz kutlamalarndan sonra haber alamad olu Mehmetin bulunmasn isteyen Salih Aylu, M.I. ile yapt telefon görümesini kaydettiini, bu kaytta M.I.nn oluna kar kendisinden 700 dolar istediini ifade etti. Mehmete dönmesi yönünde çarda bulunan baba, olunun Kandilin Metina bölgesine götürüldüünü örendiini söyledi.

TEHDT EDLDM

Olunu kaçrdn ve HDPli olduunu öne sürdüü M.I. tarafndan tehdit edildiini savunan, Salih Aylu, öyle konutu: Ayn 22sinden sonra oluma bir daha ulaamadn. M.I. tarafndan olum daa kaçrld. Ben bu kiiye ulatm zaman, bana olumun Kandil Metina bölgesinde olduunu, kod adnn Tekoer olduunu söyledi. Ondan sonra kendisini polise neden ikayet ettiimi sordu. Ben Türkiye Cumhuriyetinden korkmuyorum. Senden mi korkacam. Elinden geleni ardna koyma dedi. Defalarca HDPye gidip, orada çözüm bulmam istedi. HDPye geldiimde de bana, bouna geldiimi, siyasi bir parti olduklar, bu konularla ilgilenmediklerini söylediler.

Dedim ki Bana yardmc olun, en azndan nerede olduunu bileyim, baka yerde aramayaym. Bana yardmc olamayacaklarn söylediler. Tartp çktm il binasndan. Bir daha da gitmedim.

TERÖRST OLUM TERÖRST OLMASIN

Terörist babas olmak istemediini vurgulayan Aylu, Ben olumu geri istiyorum. Ben ne terörist babas olmak istiyorum ne de olumun terörist olmasn istiyorum. Benim çocuum iyi bir insand. Siyasetle hiç alakas yoktu. Bu çocuu kandrp, bir ekilde daa götürdüler. 6 aydr da hiçbir bilgi alamadm. Daa götüren ahslar bana orada olduunu söylediler. Benim çocuumu arayarak, tehdit ederek nevruza götürüyor. Ertesi günden sonra da oluma ulaamadm. Bir an önce benim olumu geri getirsinler. Oraya gitmenin hiçbir çözümü yok. Ne kendisine ne polisimize ne askerimize zarar gelmesini istemiyoruz. Bir an önce evine dönsün. Oras ölüm yeridir. nallah benim sesimi duyar. Gören duyan varsa Allah rzas için bize yardmc olsun. Olumu çok özledik dedi.

nallah evine dönersin diyen Aylu, sözlerine öyle devam etti: Annen baban olarak seni çok özledik. Orann sonu yok. Olumun götürülmesine araclk eden kii ile konumam kaydettim. Bu kaytta, Ben senden korkmuyorum. Beni polise ikayet etmisin, Türkiye Cumhuriyetinden de korkmuyorum diyor. Kabul ediyor olumun götürülmesine araclk ettiini. Hatta benden 700 dolar para da istedi. Kaçakçlar senin olunu getirip götürebilir. Sen bana 700 dolar gönder biz de gidip olunu getireceiz dedi. Ben bütün bu kaytlar polise verdim. Ondan sonra telefonu kapatt. Bir ay sonra, bir ekilde ulatm ona. Bulutuk onunla. Olumun orada olduunu söyledi.

TELEFON KAYDI: GEç KALDIN

Baba Salih Aylunun olunun kaçrlmasna araclk ettiini iddia ettii kiiyle yapt telefon görümesinde, telefondaki kii, Kalkp polise veriyorsun, sonra numara istiyorsun. Geç kaldn. Polise vermeyecektin. Ben sana yardmc olacam söyledim. Sen kalkp polise verdin diyor.

ALE SAYISI 24 OLDU

Diyarbakrda HDP il binas önüne gelen Nihan çiçek, 2015ten bu yana haber alamad nianl kz Hatun (24) için oturma eylemine balad. Aile saysnn 24 olduu HDP önünde eyleme balayan çiçek, kznn einin akrabalar tarafndan daa kaçrldn öne sürdü. Kaybolduktan bir yl sonra kzyla telefonla görütürüldüünü kendisine yaralandn anlattn söyleyen çiçek, Kzm yaralanm bana telefonla ulatlar, kzmla konuturdular. Anne Beni kandrdlar dedi. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoana sesleniyorum, rica ediyorum kzm kurtarn dedi.

KAZIMI KANDIRIP GÖTÜRDÜLER

22 yl önce 18 yandaki olu Ercan Karamann PKK tarafndan kaçrldn belirten baba Mehmet Karaman, bu nedenle annelerin yapt oturma eylemine katldn söyledi. Bugüne kadar çocuundan haber almadn ifade eden Karaman, Ya cenazesini istiyorum ya da haber almak istiyorum. Olum daa gitti, benim cierim yanm. 22 yl kolay deil. dedi.

Ailelere katlan Fatma Akku da kz Songül Akkuun 5 yl önce kandrlarak daa götürüldüünü, sosyal medyada kznn terör örgütüne katldna ilikin görüntüleri izlediini anlatt. Küçük yata kznn kandrldn vurgulayan Akku, Partiye geldim, bana hiçbir bilgi vermediler. Hiç haber alamadm. Götürdüklerinde 15 yandayd. Kzm kandrp götürdüler, 5 yldr haber alamyorum. Annelere destek olacam. ifadelerini kulland.

BU MÜSLÜMAN M KARDEM

Erzurumdan gelen Halime ehitolu ve Macide Uslu da yeenleri için oturma eylemine katld. Macide Uslu, yeeninden 5 yldr haber alamadklarn belirterek, HDPnin milletvekillerine seslenmek istiyorum, kendi çocuklar Avrupada gezsin, bizim çocuklarmz da alkonulsun. Bu Müslüman ii mi? Biz çocuklarmz istiyoruz. Onlar isteseler, çocuklarmz getirirler. Kürt Türk kardeiz. Bizim ayrmz gayrmz yok. diye konutu.

Halime ehitolu ise çocuklarmz istiyoruz. Herkes hayatn yaarken biz çocuklarmzdan haber alamyoruz. Bu topraklar herkese yeter, nedir bu zalimlik? diyerek tepkisini dile getirdi.

GÖZÜM PENCEREDE KULAIM KAPIDA

4 yl önce 23 yandayken kz Hatun çiçekin daa kaçrldn belirterek oturma eylemine katlan Nihan çiçek (57), kznn hasretiyle yandn söyledi. Einin 15 yl önce vefat ettiini, kzna hem anne hem de babalk yaptn dile getiren çiçek, hasta olduunu, bir an önce kzna kavumak istediini ifade etti.

Nihan çiçek, öyle devam etti: Gözüm pencerede kulam kapda kzm bekliyorum. Kzm gönderenler kocamn akrabalardr. Kzm gönderenler partilidirler, partili olmasalard, göndermezlerdi. 3 yl önce bana telefon geldi, yaralanmt. Kzm bana dedi ki; Ana beni gönderen Eliftir, Tuba da biliyor, gönderen bunlardr, beni kandrp buraya gönderdiler. Kzm öyle deyince onlar evlerini terk etti. Hala Diyarbakr Sümer Parkta milleti kandryorlar. Kzm istiyorum. Kzm nianlyd. ki üç ay aabeyimin oluyla nianl kald. Kzmn çeyizi evde kald.

BÜTÜN ANNELERE çARIMDIR

ehit annesi Sultan Bilden oturma eylemine katlan annelere destek için geldiklerini belirterek, Bütün annelerimizin cieri ayndr. Annelerimizi üzmesinler, annelerimizi sokaa dökmesinler. Bir an evvel çocuklarn versinler. dedi.

1992 ylnda polis ei Diyarbakrda ehit olan Nuran Akgüne ise ehit ei olarak buraya destee geldim. Acmz birdir, aclarn paylamak için buraya geldim. ifadesini kulland.

TYATRO OYUNCULARINDAN ZYARET

Yerelden Evrensele Sanat Platformu ve Tiyatro Oyuncular Dernei üyeleri, Diyarbakrda oturma eylemi yapan aileleri ziyaret etti. Burada ailelere gül datan dernek üyeleri adna gazetecilere açklamalarda bulunan dernek bakan ve yönetmen smail Yeilba, Bu analar Türkiyede birçok erkekten daha cesurdur. Ben onlarn ellerini öpmeye geldim. Bu anneler ve bu babalar kazanacaktr. Böylece hepimiz kazanacaz. Bu ülkeyi kimse bölemeyecek dedi. Baz STK üyeleri ise HDP önünde Türk bayra açt.

Ana Sayfaya Git