Gözyaşlarıyla izlediler!

Hasar tespit çalışmaları biten 48 daireden oluşan 2 binanın yıkımına başlanırken, evleri hasar görenler durumu gözyaşları içerisinde izledi. Mağdur ailelerin yaraları devlet eliyle sarılıyor.

Haberler 11.11.2016 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Balar ilçesinde PKKl teröristlerin 3 ton patlayc yüklü minibüsle düzenledii saldr, can kayb ve yaralanmalarn yan sra çok sayda vatanda evinden etti. çevre ve ehircilik l Müdürlüünce yaplan hasar tespit çalmalar tamamlanan binalarn ykmna baland. Ar hasarl olduu tespit edilen 48 daireden oluan 2 binann yklmas, sahiplerine de kanun gereince hak edileri kadar ödeme yaplmasna karar verildi.

Evleri hasar gören vatandalar, ykm çalmalarn üzüntüyle seyretti. Saldrda ei ve olu yaralanan Nasr Yln, evinin yklmasndan duyduu üzüntüyü dile getirdi. Hasar gördüü için evlerinden hiçbir eya alamadklarn vurgulayan Yln, 5 yldr oturduklar yuvasnn daldn belirtti. Yln, u anda evimiz yklyor. Evimizin içinde hiçbir eyamz alamadk. Be yldr burada oturuyordum. Olum ve eimin gözlerinin iyilemesini istiyorum. Asgari ücretle çalyorum. Eimin tedavisinin yaplmasn istiyorum. ifadelerini kulland.

Salam kalan az sayda eyasn alan vatandalardan bazlar yaknlarnn yanna yerleirken, baz aileler devlet tarafndan otellerde misafir ediliyor, kimi vatandalar ise devletin desteiyle kiraladklar evlerde yaamn sürdürüyor. Hasar tespit çalmalarnda evleri oturulamayacak düzeyde zarar gören 310 aileye Balar SYDV tarafndan, acil ihtiyaçlarn karlamalar için ilk etapta toplam 155 bin lira ödeme yapld. Vatandalar salanan desteklerden duyduu memnuniyeti dile getirirken, maduriyetlerine neden olan PKKya tepkili.

Diyarbakrn Balar ilçesinde PKKnn yan kolu TAK tarafndan bomba yüklü araçla düzenledii saldrda hasar gören evlerini terk etmek zorunda kalan vatandalarn yaralar devletin desteiyle sarlyor. çevre ve ehircilik l Müdürlüünce yaplan hasar tespit çalmalar tamamlanan binalarn ykmna baland.

Vatandalarn maduriyeti

Aydn Arslan Bulvarnda çevik Kuvvet ube Müdürlüü binasna yakn bir noktada, PKKllarn 4 Kasm günü 3 ton patlayc tuzaklad minibüsü infilak ettirmesi sonucu 2si polis 11 kiinin hayatn kaybettii, 100ü akn kiinin yaraland saldrda ev ve i yerlerinde hasar oluan vatandalarn maduriyetinin giderilmesi için balatlan çalmalar sürüyor.

Vatandalarn maddi zararnn karlanmas için patlamann hemen ardndan çevre ve ehircilik l Müdürlüünce yaplan hasar tespit çalmalar tamamland, Diyarbakr Valiliince yürütülen çalmalar ise sürüyor.

Salam kalan az sayda eyasn alan vatandalardan bazlar yaknlarnn yanna yerleirken, baz aileler devlet tarafndan otellerde misafir ediliyor, kimi vatandalar ise devletin desteiyle kiraladklar evlerde yaamn sürdürüyor.

Ailelere nakdi yardm

Balar Kaymakaml Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakfnca (SYDV) saldrnn ardndan dükkan zarar gören 233 i yeri sahibine 750 bin lira ödeme yaplrken, evleri oturulamayacak düzeyde hasar gören vatandalara acil ihtiyaçlarn karlamalar için 500 lira ödeme yaplmasna devam ediliyor. Bu kapsamda u ana kadar 310 aileye 155 bin lira ödeme gerçekletirildi. Vakf tarafndan gelecek ay söz konusu ailelere düzenli kira yardm yaplmas planlanyor.

Saldrda hayatn kaybeden bir kiinin ailesine bin lira taziye yardm yaplrken, ilçedeki 5 aileye daha bu kapsamda yardm yaplaca belirtildi.

Öte yandan, evlerinin hasar görmesi nedeniyle gidecek yeri olmayan 19 aileden oluan 5 aile, otellerde misafir ediliyor, üç öün yemek ihtiyaçlar karlanyor.

çevre ve ehircilik l Müdürlüü ekiplerince yaplan incelemelerde ar hasarl olduu tespit edilen 48 daireden oluan iki bloun ykm yönünde karar alnrken, hak sahiplerine de ilgili kanun gereince hak edileri kadar ödeme yaplmas için çalma yürütülüyor.

Öte yandan, terör saldrsndan etkilenen madur ailelere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl görevlilerince psikolojik destek verilmeye baland.

PKKya tepkileri dinmiyor

Vatandalar, salanan desteklerden duyduu memnuniyeti dile getirirken, maduriyetlerine neden olan PKKya tepkili. Terör maduru ailelerden Frat Tunçbilek, sabah ie gitmek için uyand srada bombann patlamasyla evdeki cam ve kaplarn yerinden çktn söyledi.

Annesi ile kardeinin cam parçalar nedeniyle yaralandn, onlarn hastaneye ulatrdktan sonra yaad korku nedeniyle bayldn ifade eden Tunçbilek, Saldrda annem ve kardeim yaraland. Ev diye bir ey kalmad. Eyalarmz tahrip oldu. Maduruz. Bize yaplan yardmdan dolay Allah raz olsun. Allah bunlarn (teröristlerin) da belalarn versin, ne deyim. dedi.

Babasnn tedavi gördüünü, maddi imkanlarnn yetersiz olduunu anlatan Tunçbilek, saldrda kendileri gibi yüzlerce insann madur olduunu dile getirdi. Tunçbilek, evdeki eyalara ilikin hasar tespitinin yapldn anlatarak, devletin desteinden memnun olduklarn, bu destein devam etmesini istediklerini belirtti.

Teröre tepki gösteren Tunçbilek, Bu kta, soukta insanlar madur braktlar. çocuklarmz okula gidemiyor, psikolojileri bozuldu. Ben onlar Allaha havale ediyorum. Ev ykann evi olmaz. diye konutu.

- Allah hakkmz brakmasn

Frat Tunçbilekin annesi Emine Tunçbilek de Kürtçe yapt açklamada, saldrda yaralandn, tedavisinin ardndan taburcu edildiini söyledi. Patlama olduunda deprem olduunu zannettiini, bir anda kap ile pencere ve duvarlarn ykldn anlatan Tunçbilek, hasar için bavurduu vakfn kendilerine ilk etapta 500 lira ödeme yaptn aktard.

Tunçbilek, evinde salam eyasnn kalmadn sadece yataklar kullanabileceklerini dile getirerek, yaplan inceleme sonucu evlerindeki hasarn kayt altna alndn belirtti.

Saldrda daysnn kznn hayatn kaybettiini ifade eden Tunçbilek, Bunu bamza getirenlere Allah hakkmz brakmasn. eklinde konutu.

- Mecburen evimizi terk ediyoruz

Genco Gür (67), saldr srasnda evde olmadn, patlama sesini duyar duymaz evine kotuunu söyledi.

Eve geldiinde tahribat gördüünü ve büyük ok yaadn ifade eden Gür, Binlerce kii madur olduk, bu k günü nereye gideceiz, ne yapacaz? Mecburen evimizi terk ediyoruz. Salam kalan eyalar tayoruz. eklinde konutu.

Gür, yllarca zor artlarda içilik yaparak satn ald evinin teröristlerce tahrip edilmesinden duyduu üzüntüyü dile getirerek, unlar kaydetti:

Bu yama geldim ama böyle bir saldr görmedim. 7 yandan bu yana çeitli ilerde çalyorum, birkaç kuru biriktirerek bu evi almtk, o da elimizden gitti. Sadece bu evim vard onu da aldlar. Bu yatan sonra ne ev alabilirim ne de para biriktirebilirim.

- Saldry yapanlar insan deil

Emin Kavut, patlamann iddetiyle cam parçalarnn vücuduna isabet etmesi sonucu bacandan yaralandn, enkaz altnda kaldn söyledi. Hayatta kalmasnn mucize olduunu dile getiren Kavut, Bu saldry yapanlar ya insan deil ya da insanlktan çkm. ifadesini kulland.

- Patlama sesi aklmdan gitmiyor

Sevilay Karaköse (48), patlamada olunun yaralandn, evdeki eyalarn kullanlamaz hale geldiini, salam olan birkaç eyay da aabeyinin evine götüreceini belirtti.

Uyandmda deprem oldu sandm. Hemen çocuklarn odasna koup onlar kontrol ettim. Olumun uyuduu odann duvar yklmt. Bunu görünce kendimi kaybettim. diyen Karaköse, olunun yaadn görünce yaad mutluluu anlatt.

Karaköse, daha önce Hani ilçesinde yaadklarn, terör nedeniyle Diyarbakra yerletiklerine iaret ederek, öyle dedi:

Buradan da stanbula gitmitik. Orada da depremi yaadk. Tekrar buraya geldik yine bu olaylara maruz kaldk. Hala o patlama sesi ve çlklar aklmdan gitmiyor. nsanlar o kadar baryordu ki o sesten çok korktum. Gülen Karacan ise saldrda evlerinin kullanlamaz hale geldiini, eyalarnn büyük zarar gördüünü aktard.

ki binann ykmna baland

çevre ve ehircilik l Müdürlüünce yaplan hasar tespit çalmalar tamamlanan binalarn ykmna baland. Evleri hasar gören vatandalar, ykm çalmalarn üzüntüyle seyretti.

Saldrda ei ve olu yaralanan Nasr Yln, evinin yklmasndan duyduu üzüntüyü dile getirdi. Yln, Saldr olduu sabah servise binip ie gittim. Patlama olduktan sonra beni aradlar. Hemen eve geldim. Eim ve olum kahvalt yaparken patlama olmu. Eim ve olum yaraland. Eimin u anda iki gözü görmüyor. Olumda youn bakmda. dedi.

Hasar gördüü için evlerinden hiçbir eya alamadklarn vurgulayan Yln, 5 yldr oturduklar yuvasnn daldn belirtti. Yln, u anda evimiz yklyor. Evimizin içinde hiçbir eyamz alamadk. Be yldr burada oturuyordum. Olum ve eimin gözlerinin iyilemesini istiyorum. Asgari ücretle çalyorum. Eimin tedavisinin yaplmasn istiyorum. ifadelerini kulland.

ki apartman, 48 daire

çevre ve ehircilik l Müdürlüü ekiplerince yaplan incelemelerde ar hasarl olduu tespit edilen 48 daireden oluan 2 binann yklmas, sahiplerine de kanun gereince hak edileri kadar ödeme yaplmasna karar verilmiti.

Ana Sayfaya Git