Güvenlik soruşturması haksızlıktır!

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi'nden "Güvenlik Soruşturması" açıklaması

Haberler 21.12.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar ve Mazlumlar çin Dayanma Dernei (MAZLUMDER) Diyarbakr ubesince cumartesi günü Meclis gündemine gelecek Güvenlik Soruturmas ile ilgili açklama yapld.

MAZLUMDER Diyarbakr ubesi Bakan Mahmut Aytekin, dernek binasnda yapt açklamada, Anayasa Mahkemesinin Güvenlik Soruturmas hakkndaki iptal kararndan sonra, ayn hususta yeni bir yasa teklifi yaplm ve bu teklifin cumartesi günü Meclis gündemine geleceini söyledi.

HAKSIZ BR UYGULAMA

Aytekin, OHAL kapsamnda çkarlan 676 sayl KHK ile devlet memurluuna girite güvenlik soruturmas veya ariv aratrmas yaplmas zorunluluu getirildiini belirterek, Bu düzenlemeyle devlet memurluu için ilgili maddedeki artlar yannda snav ve mülakatlarda baarl olmak yetmemekte, güvenlik soruturmas ve ariv aratrmasndan da baaryla geçmek gerekmekteydi. Söz konusu düzenlemenin iptal edilmesiyle birlikte gündeme yeni bir teklif gelmitir. Yeni teklif, memur almlarnn tamamna devletin güvenlii açsndan kritik olan gizlilik dereceli kurumlara almlar düzenleyen 4045 sayl kanun kapsamnda güvenlik soruturmas/ariv aratrmas artnn getirilmesine, mevzuat deiiklii sonras madur olduunu iddia eden kiilerce açlm davalarn 6 ay süreyle durdurularak yeniden güvenlik soruturmas yaplmasna, 4045 sayl kanun kapsamnda Deerlendirme Komisyonu kurularak ve çalma usulleri ile güvenlik soruturmasndaki kstaslara ilikin düzenlemeler içermektedir. dedi.

Aytekin, devlet memurluuna almlarda idarenin, yasal, meru ve objektif kstaslara dayanmasnn yerinde bir uygulama olduunu, ancak sübjektif kstaslar, duyuma/tahmine dayanan tespitler ya da asl kii dnda akrabalara ilikin ahsilik ilkesiyle badamayacak veriler üzerinden güvenlik soruturmas/ariv aratrmas yaplarak kiilerin hayatlarna müdahale edilmesinin meru olmadn ifade etti.

KEYF YAKLAIMLAR OLACAK

Geçmite sübjektif ve keyfi yaklamlar dolaysyla sivil toplum faaliyetlerinde bulunan kiilerin inanc veya etnik kökenine baklarak maduriyetler oluturulduunu belirten Aytekin, Hatta fileme yapan güvenlik görevlilerinin bir ksm terör örgütü üyelii ile yarglanrken, tuttuklar istihbari raporlarla baz vatandalarn madur edildii anlalmt ya da bir kurum tarafndan ie alnmam bir vatanda baka bir kurum tarafndan uygun bulunup ie balatlabilmiti. ifadelerini kulland.

Yasa teklifiyle, Anayasa Mahkemesince iptal edilen güvenlik soruturmas ariv aratrmas uygulamasnn tekrar canlandrlarak ve tahkim edilerek, sadakat ve ballk gibi sübjektif kstaslar getirilmek istendiini bunun uygulamada skntlara yol açacan savunan Aydemir, öyle konutu:

nsanlarn sadakat veya ballk derecelerini ölçecek bir alet olmadna göre kim, neye göre karar verecektir? Teklifte yer alan örgütle eylem birlii ifadesi de farkl yorumlanmaya müsaittir. Örgütlerin suç ve zulüm içeren fiillerine itirak etmemi ama güncel meseleler hakkndaki beyanlarna benzer beyanlarda bulunmu insanlar uygulama içerisinde örgütle eylem birlii içerisinde görülebilecektir. Yine bir örgütün görülerine benzer beyanlarda bulunanlarn, er-geç o örgütün iledii suçlar ileyecei düünülebilecektir. Bu ise niyetleri ve insanlarn geleceklerini yarglamak anlamna gelir ki, adil yarglanma hakkna ve masumiyet karinesine aykrdr.

Aytekin, teklifte bu soruturmalarn güvenlik birimleri ile mülki idare amirleri tarafndan yaplacann belirtildiini, ancak personelin nasl bu ie ehil hale getirilecei ve objektif kstaslarla hareket edip edemeyecekleri konusunun belirsiz olduunu aktararak, Ayrca teklifte, Mahkemedeki yarglamann durdurulmas için belirlenen 6 aylk süre de hak arama hürriyetinin ihlali mahiyetinde olup zaten aylarca hak aramak için bekleyen kiileri daha uzun süre madur edecektir. eklinde konutu.

Aytekin, açklamasnn sonunda, MAZLUMDER olarak, Meclis gündemine gelmesi beklenen bahse konu güvenlik soruturmas düzenlemesinde, sübjektif kstaslar yerine, hukuki, meru ve objektif kstaslarn tesis edilmesini, suç ve cezann ahsilii ilkesinin her koulda korunmas gerektiini beklediklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git