Halk hırsız mı?

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Güneydoğu illerinde 'kaçak elektrik kullanımı' var denilerek insanlara kesilen para cezalarını Meclis gündeminde taşıdı.

Haberler 31.12.2019 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

mir, DEDAn usulsüz bir ekilde bölgede yaayanlara 8 bin ila 15 bin lira aras para cezas kestiini söyleyerek bu yöntem için de tefecilik sistemi dedi.

HDP rnak Milletvekili Nuran mir, rnak, Diyarbakr, Mardin, anlurfa, Batman, Siirt ve illerinde elektrik faturalarna gelen binlerce liralk para cezasn Meclis gündemine tad. mir, DEDA (Dicle Elektrik Datm Anonim irketi)n kaçak elektrik kullanmn propaganda haline getirdiini ve burada yaayanlara kaçak kullanm ad altnda binlerce lira para cezas kesildiini belirterek Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlna soru önergesi verdi.

KAçAK ELEKTRK KULLANIMI

mir, bölgede yaayanlara 8 bin ila 15 bin TL aras para cezalar kesildiini söyledi. Yaklak on yldan beridir özel irketlere devredilen elektrik enerjisi sektörü hizmet deerini yitirdi ve bir rant alanna dönütü, son yllarda rant alanndan öte bir tefecilik politikas yürüterek yurttalara 8 bin TL ile 15 bin TL arasnda cezalar kesilmektedir diyen mir, bölgede sk sk elektrik kesintilerinin yaandn da hatrlatt.

BAL HALKINI KESLEN FATURA

Nuran mir öyle devam etti: DEDA tarafndan sürekli yaplan açklamalarla, bölge halk zan altnda braklarak hrszlkla itham edilen söylemlerle halklar arasnda kin ve nefrete varan bir dile dönümütür. Sosyal devlet anlay gerei elektrik hizmetinin bedava datlmas gerekirken, bir tefecilik sektörüne dönümesi asla kabul edilemez. Elektrik enerjisindeki kayp-kaçak oranlar, ülkenin siyasi ortamndan, gelir adaletsizliinden, elektrik enerjisinin birim fiyatlarndaki artlardan ve yoksulluktan bamsz deildir. Yoksullatrlan aylk geliri asgari ücretin altnda olan hane halkna hukuksuz uygulamalarla kesilen cezalar ivedilikle incelenmeli ve usulsüzlükler derhal ortadan kaldrlmal.

SORU; DOLANDIRICILIKTAN HABERDAR MISINIZ?

Vekil Nuran mir, DEDAn kestii 8 bin ila 15 bin lira para cezalarndan bakanln haberdar olup olmadn sordu. Bu cezalarn hangi mevzuata göre ve hangi kriterler belirlenerek kesildiini soran mir, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Fatih Dönmeze u sorular sordu:

Bakanlnz DEDAn belirlemi olduu yüzde 86 kayp kaçak orannn doru olup olmadn aratrd m ya da aratracak m? Eer doru ise ve yüzde 86s kaçak olarak tüketiliyorsa DEDA irketi sürdürebilirliini yüzde 14 üzerinden mi salamaktadr? Böylelikle DEDAn açklamalarna göre halkn yüzde 86s hrszlkla itham edilmektedir, bakanlnzn bilgisi dahilinde midir? Bakanlnzn buna dair bir tespiti var mdr?

DEDAn yapt gayri hukuki ve halk zan altnda brakan hrszlk ile itham eden açklamalarndan haberdar msnz?

Bakanlnz DEDAn çalmalarna ve yapt usulsüzlüklere yönelik denetimlerini hangi periyotlarla gerçekletirmektedir?

Yüzde 86 kaçak oran var diyerek halka cezalar yadran DEDAn öte yandan devletten de kayp kaçak bedeli tahsil ederek resmen dolandrclk yaptndan haberdar msnz?

DEDAn yapt keyfi elektrik kesintileri ve iklim koullar bahane edilerek yaplan elektrik kesintilerine dair bir aratrmanz olmu mudur?

Ana Sayfaya Git