Halk örgütle arasını açtı!

Vali Aksoy, Diyarbakır halkı terör örgütü ile arasına mesafe koymuştur. Çağrılarına itibar etmemiştir"dedi.

Haberler 10.02.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

l Valisi Hüseyin Aksoy, terör ve suç ile suçlunun yakalanmas konusunda Jandarma ve Emniyete yaplan ihbarlarda geçmi yllara oranla 2016da yüzde 90lk bir art salandn belirterek, Önemli teekkürümü Diyarbakr halkna iletmek istiyorum. Terörle mücadele konusunda, terör örgütüyle arasna Diyarbakr halk mesafe koymutur. Terör örgütünün çarlarna itibar etmemitirdedi.

BASIN TOPLANTISIYLA AçILADI

Vali Aksoy, l Jandarma Komutan Tugeneral Ali Demir ve l Emniyet Müdürü Tacettin Aslan ile bir otelde düzenlenen toplantda basn mensuplar ile bir araya gelerek, 2016 ylanda terör, uyuturucu ve kaçakçlak ile mücadelede yaplan çalmalarn deerlendirmesini yapt. Geçen yl terörle mücadelede büyük baarlar elde edildiini vurgulayan Aksoy, jandarma ve polis bölgesinde önemli faaliyetler gerçekletirildiini söyledi.

Vatandalarn güvenlik güçlerine yapt ihbarlarda önemli oranda art olduunu vurgulayan Aksoy, bu sayede önemli çalmalara imza atldn dile getirdi.

HBARLARDA BÜYÜK ARTI VAR

Aksoy, 155 ve 156ya ihbarlarda ciddi ekilde art var. 2015 ylnda jandarmaya 3 bin 516 ihbar yaplmken, bu say 2016 ylnda 6 bin 931e yükseldi. Yüzde 99luk bir art söz konusu. Polis ekibimize 2015 ylnda gelen ihbar 140 bin iken, 2016da bu rakam 161 bine yükselmi. Yaklak olarak oran yüzde 90larn üzerinde.hbarlarn yüzde 93ü de doru. hbarda bulunan duyarl vatandalarmza teekkür ediyoruz. Terörle ve dier suçlarla mücadelede vatandamz çalmalarmza katk sunmaktadr. ifadesini kulland.

Bunun vatandalk görevi olduuna iaret eden Aksoy, herhangi bir suç unsuru oluunda bu suç unsurunun ilgili kollua bildirilmesini herkesten beklediklerini bildirdi.

ELE GEçRLEN SLAH VE MÜHMMAT

Aksoy, 2016 ylnda ilde jandarma ve polis tekilatnn gerçekletirdii operasyonlarda 326 uzun namlulu silah, 40 roketatar, bu silahlara ait 340 mühimmat, yaklak 235 bin mermi, 366 el bombas, bin 52 el yapm patlayc ve 208 ton amonyum nitrat ele geçirildiini kaydetti.

125 PKKLI ÖLÜ ELE GEçRLD

Terörle mücadele kapsamnda yürütülen operasyonlara da deinen Aksoy, Geçen yl gözaltna alnan 5 bin 84 kiiden bin 429u tutukland. 125 terörist ölü ele geçirildi, 27 terörist yakaland, 49 terörist teslim oldu. Ölü ele geçirilen terör örgütü mensuplar içerisinde örgütün üst düzey mensuplar da söz konusu. Bunlar arasnda krmz listede aranan Azad Siser kod adl Ekrem Güney, gri listede yer alan çekdar kod adl Ahmet Talva, mavi listede yer alan Azad Farkin kod adl Nevzat Gündüz de bulunuyor. ifadesini kulland.

ÖRGÜTÜN FNANS KAYNAKLARI

Vali Aksoy, terörün en önemli finans kaynaklarndan birinin uyuturucu olduuna iaret ederek, uyuturucu ile mücadelede de 2016 ylnda çok önemli çalmalar gerçekletirildiini aktard.

Özellikle Lice ilçesinde 7 bin asker, polis, korucu ve birçok unsurun katlmyla gerçekletirilen operasyonlarla uyuturucu ile etkin mücadele yürütüldüüne dikkati çeken Aksoy, 2016 ylnda polis ve jandarma bölgesinde 73 milyon 667 bin 598 kök Hint keneviri, 80 ton kubar esrar, yaklak 3 ton toz esrar ile uyuturucu haplar ele geçirildi. eklinde konutu.

Aksoy, uyuturucu madde ticareti yapan kiilere yönelik çalmalarda 824 kii hakknda tahkikat yapldn, bu kiilerden 476snn tutuklandn bildirdi.

KAçAKçILIK VE HAKSIZ KAZANç

Kaçakçlk ve haksz kazanç salamaya ilikin yürütülen mücadeleye ilikin Aksoy, unlar kaydetti: Haksz kazanç salayan organize suç çetelerine yönelik operasyonlarda toplam yaklak 6 milyon paket kaçak sigara ele geçirildi. 277 bin litre akaryakt ve yine çeitli kaçak ürünler bulundu. Operasyonlarda 3 bin 172 kii hakknda adli tahkikat yapld, bunlardan 485i tutukland.

YOL KONTROLLERNDEK BAARI

Aksoy, Diyarbakrda bata terör olaylar olmak üzere suç ve suçlularla mücadele etme noktasnda yol arama kontrol noktalar oluturulduunu dile getirerek, ayrca ok uygulama denilen farkl saatlerde ve noktalarda güvenlik birimlerince de çalmalar yürütüldüünü aktard.

2016 ylnda uygulama noktalarnda 1 tonu akn kubar esrar, 63 kilogram toz esrar, 60 gram eroin, yaklak 360 bin civarnda kaçak sigara, çalnt araçlar, çeitli çap ve markalarda silah ve mermi ile el yapm patlayclar ele geçirildiini anlatan Aksoy, söz konusu noktalar sayesine birçok suçun ilenmeden engellendiini belirtti.

Aksoy, 304 bin aracn kontrol edildiini, 2 bin 183 aracn trafikten men edildiini, suçlu görülen araç sahiplerine cezai ilem uygulandn, uygulama noktalarnda yaklak 1 milyon kiinin GBT sorgusunun yapldn, bu kapsamda çeitli suçlardan aranan 16 bin 266 kiinin yakalandn ifade etti.

BRL KOORDNASYONU

Halkn huzur ve güvenliinin salanmas için bu mücadelenin artan bir azim ve kararllkla devam edeceini vurgulayan Aksoy, bu çalmalar yürüten tüm güvenlik güçlerine teekkür etti.

Aksoy, suç ve suçlularla mücadelede en önemli unsurlardan birinin de adli destek olduuna dikkati çekerek, bu kapsamda Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna ve hakimlere teekkür ettiklerini bildirdi.

DYARBAKIR HALKINA TEEKKÜR

Diyarbakrda örnek bir uygulama ve ibirlii koordinasyonu tüm kurumlarmzda söz konusu. 2016 ylnda yaplan bu çalmalar bu yl da kararllkla devam edecektir. diyen Aksoy, öyle devam etti:

Devletin terörle mücadeledeki kararll bundan sonraki süreçte de ayn ekilde sürecek. Bu anlamda terör örgütlerinin birbirlerinden fark yoktur. Bütün terör örgütleriyle Türkiyede nasl mücadele ediliyorsa Diyarbakrda da ayn kararllk titizlikle sürdürülecek. Bu çalmalarda emei geçen kaymakamlarmza da ayrca teekkür teekkür ediyorum.

Terörle mücadelede terör örgütü ile arasna mesafe koyan Diyarbakr halkna teekkür ediyorum. Terör örgütünün çarlarna itibar etmemilerdir. ifadelerini kullanan Aksoy, amaçlarnn Diyarbakrda yaayan halkn huzur ve güvenliini en üst noktalara tamak olduunu dile getirdi.

ÖRGÜT ÜYELERNE TESLM OL çARISI

Örgüt mensuplarna teslim olmalar çarsnda bulunan Aksoy, unlar kaydetti: Gelip teslim olsunlar adalete, bir suçlar varsa cezasn yarg verir. Teslim olmayanlarla da güvenlik birimlerimiz sonuna kadar mücadele edecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin gerektirdii artlarda terörle mücadele edilmektedir. Bu anlamda özellikle terör örgütüne kandrlarak kazandrlm gençlerin örgütten koparak, gelip teslim olmalar ve yargnn verecei kararla günlük yaamlarna dönmeleri salanmaldr. Daa çeitli gerekçelerle kandrlm, çkartlm olan gençler de gelsinler adalete teslim olsunlar.

FETÖ-PKK LKS ÜZERNE

Soru-Cevap bölümünde bir gazetecinin bölgedeki çalmalarda PKK-FETÖ ilikisinin ortaya çkp çkmad ile ilgili sorusu üzerine Vali Hüseyin Aksoy, Bu konuda çeitli söylemler var. Henüz çok somut olarak tespit edip, evet bu, budur, noktasnda deiliz. Ama üphe duyduumuz, bu konuda acaba iliki var mdr? diye aklmzdan geçen ve üzerinde çaltmz baz hususlar vardedi.

Yaplmas beklenen referandum ile ilgili bir soru üzerine ise Vali Aksoy, Muhtemelen Nisan ay içerisinde gerçekletirilecek referandumun güvenli bir ekilde, vatandan özgür iradesiyle oyunu kullanabilmesinin gerçekleebilmesi için her türlü tedbiri alacaz. Bu konuda ön toplantmz yaptk. Referandum takvimi netletiinde ayrntl olarak bu çalmalar ortaya koyacaz. Bugün çileri Bakanmz ile video konferansla yaplan toplantda Sayn Bakanmz da ayn hassasiyeti ifade etti. Önümüzdeki dönemde bölgede referandumla ilgili güvenlik toplantlar yaplacak. Geçtiimiz yl iki seçim gerçekletirdik. Belirli bir deneyimimiz var. Önümüzdeki dönemde de bu çalmalarmz ayrntl bir ekilde sürdüreceizdiye konutu.

Ana Sayfaya Git