Halk örgütle arasını açtı!

Vali Aksoy, Diyarbakır halkı terör örgütü ile arasına mesafe koymuştur. Çağrılarına itibar etmemiştir"dedi.

Halk örgütle arasını açtı!

İl Valisi Hüseyin Aksoy, terör ve suç ile suçlunun yakalanması konusunda Jandarma ve Emniyete yapılan ihbarlarda geçmiş yıllara oranla 2016'da yüzde 90'lık bir artış sağlandığını belirterek, "Önemli teşekkürümü Diyarbakır halkına iletmek istiyorum. Terörle mücadele konusunda, terör örgütüyle arasına Diyarbakır halkı mesafe koymuştur. Terör örgütünün çağrılarına itibar etmemiştir"dedi.

BASIN TOPLANTISIYLA AÇILADI

Vali Aksoy, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir ve İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan ile bir otelde düzenlenen toplantıda basın mensupları ile bir araya gelerek, 2016 yılanda terör, uyuşturucu ve kaçakçılak ile mücadelede yapılan çalışmaların değerlendirmesini yaptı. Geçen yıl terörle mücadelede büyük başarılar elde edildiğini vurgulayan Aksoy, jandarma ve polis bölgesinde önemli faaliyetler gerçekleştirildiğini söyledi.

Vatandaşların güvenlik güçlerine yaptığı ihbarlarda önemli oranda artış olduğunu vurgulayan Aksoy, bu sayede önemli çalışmalara imza atıldığını dile getirdi.

İHBARLARDA BÜYÜK ARTIŞ VAR

Aksoy, "155 ve 156'ya ihbarlarda ciddi şekilde artış var. 2015 yılında jandarmaya 3 bin 516 ihbar yapılmışken, bu sayı 2016 yılında 6 bin 931'e yükseldi. Yüzde 99'luk bir artış söz konusu. Polis ekibimize 2015 yılında gelen ihbar 140 bin iken, 2016'da bu rakam 161 bine yükselmiş. Yaklaşık olarak oran yüzde 90'ların üzerinde.İhbarların yüzde 93'ü de doğru. İhbarda bulunan duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Terörle ve diğer suçlarla mücadelede vatandaşımız çalışmalarımıza katkı sunmaktadır." ifadesini kullandı.

Bunun vatandaşlık görevi olduğuna işaret eden Aksoy, herhangi bir suç unsuru oluğunda bu suç unsurunun ilgili kolluğa bildirilmesini herkesten beklediklerini bildirdi.

ELE GEÇİRİLEN SİLAH VE MÜHİMMAT

Aksoy, 2016 yılında ilde jandarma ve polis teşkilatının gerçekleştirdiği operasyonlarda 326 uzun namlulu silah, 40 roketatar, bu silahlara ait 340 mühimmat, yaklaşık 235 bin mermi, 366 el bombası, bin 52 el yapımı patlayıcı ve 208 ton amonyum nitrat ele geçirildiğini kaydetti.

125 PKK'LI ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ

Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlara da değinen Aksoy, "Geçen yıl gözaltına alınan 5 bin 84 kişiden bin 429'u tutuklandı. 125 terörist ölü ele geçirildi, 27 terörist yakalandı, 49 terörist teslim oldu. Ölü ele geçirilen terör örgütü mensupları içerisinde örgütün üst düzey mensupları da söz konusu. Bunlar arasında kırmızı listede aranan 'Azad Siser' kod adlı Ekrem Güney, gri listede yer alan 'Çekdar' kod adlı Ahmet Talva, mavi listede yer alan 'Azad Farkin' kod adlı Nevzat Gündüz de bulunuyor." ifadesini kullandı.

ÖRGÜTÜN FİNANS KAYNAKLARI

Vali Aksoy, terörün en önemli finans kaynaklarından birinin uyuşturucu olduğuna işaret ederek, uyuşturucu ile mücadelede de 2016 yılında çok önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini aktardı.

Özellikle Lice ilçesinde 7 bin asker, polis, korucu ve birçok unsurun katılımıyla gerçekleştirilen operasyonlarla uyuşturucu ile etkin mücadele yürütüldüğüne dikkati çeken Aksoy, "2016 yılında polis ve jandarma bölgesinde 73 milyon 667 bin 598 kök Hint keneviri, 80 ton kubar esrar, yaklaşık 3 ton toz esrar ile uyuşturucu haplar ele geçirildi." şeklinde konuştu.

Aksoy, uyuşturucu madde ticareti yapan kişilere yönelik çalışmalarda 824 kişi hakkında tahkikat yapıldığını, bu kişilerden 476'sının tutuklandığını bildirdi.

KAÇAKÇILIK VE HAKSIZ KAZANÇ

Kaçakçılık ve haksız kazanç sağlamaya ilişkin yürütülen mücadeleye ilişkin Aksoy, şunları kaydetti: "Haksız kazanç sağlayan organize suç çetelerine yönelik operasyonlarda toplam yaklaşık 6 milyon paket kaçak sigara ele geçirildi. 277 bin litre akaryakıt ve yine çeşitli kaçak ürünler bulundu. Operasyonlarda 3 bin 172 kişi hakkında adli tahkikat yapıldı, bunlardan 485'i tutuklandı."

YOL KONTROLLERİNDEKİ BAŞARI

Aksoy, Diyarbakır'da başta terör olayları olmak üzere suç ve suçlularla mücadele etme noktasında yol arama kontrol noktaları oluşturulduğunu dile getirerek, ayrıca "şok uygulama" denilen farklı saatlerde ve noktalarda güvenlik birimlerince de çalışmalar yürütüldüğünü aktardı.

2016 yılında uygulama noktalarında 1 tonu aşkın kubar esrar, 63 kilogram toz esrar, 60 gram eroin, yaklaşık 360 bin civarında kaçak sigara, çalıntı araçlar, çeşitli çap ve markalarda silah ve mermi ile el yapımı patlayıcılar ele geçirildiğini anlatan Aksoy, söz konusu noktalar sayesine birçok suçun işlenmeden engellendiğini belirtti.

Aksoy, 304 bin aracın kontrol edildiğini, 2 bin 183 aracın trafikten men edildiğini, suçlu görülen araç sahiplerine cezai işlem uygulandığını, uygulama noktalarında yaklaşık 1 milyon kişinin GBT sorgusunun yapıldığını, bu kapsamda çeşitli suçlardan aranan 16 bin 266 kişinin yakalandığını ifade etti.

İŞBİRLİĞİ KOORDİNASYONU

Halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması için bu mücadelenin artan bir azim ve kararlılıkla devam edeceğini vurgulayan Aksoy, bu çalışmaları yürüten tüm güvenlik güçlerine teşekkür etti.

Aksoy, suç ve suçlularla mücadelede en önemli unsurlardan birinin de adli destek olduğuna dikkati çekerek, bu kapsamda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına ve hakimlere teşekkür ettiklerini bildirdi.

DİYARBAKIR HALKINA TEŞEKKÜR

"Diyarbakır'da örnek bir uygulama ve işbirliği koordinasyonu tüm kurumlarımızda söz konusu. 2016 yılında yapılan bu çalışmalar bu yıl da kararlılıkla devam edecektir." diyen Aksoy, şöyle devam etti:

"Devletin terörle mücadeledeki kararlılığı bundan sonraki süreçte de aynı şekilde sürecek. Bu anlamda terör örgütlerinin birbirlerinden farkı yoktur. Bütün terör örgütleriyle Türkiye'de nasıl mücadele ediliyorsa Diyarbakır'da da aynı kararlılık titizlikle sürdürülecek. Bu çalışmalarda emeği geçen kaymakamlarımıza da ayrıca teşekkür teşekkür ediyorum."

"Terörle mücadelede terör örgütü ile arasına mesafe koyan Diyarbakır halkına teşekkür ediyorum. Terör örgütünün çağrılarına itibar etmemişlerdir." ifadelerini kullanan Aksoy, amaçlarının Diyarbakır'da yaşayan halkın huzur ve güvenliğini en üst noktalara taşımak olduğunu dile getirdi.

ÖRGÜT ÜYELERİNE TESLİM OL ÇAĞRISI

Örgüt mensuplarına teslim olmaları çağrısında bulunan Aksoy, şunları kaydetti: "Gelip teslim olsunlar adalete, bir suçları varsa cezasını yargı verir. Teslim olmayanlarla da güvenlik birimlerimiz sonuna kadar mücadele edecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin gerektirdiği şartlarda terörle mücadele edilmektedir. Bu anlamda özellikle terör örgütüne kandırılarak kazandırılmış gençlerin örgütten koparak, gelip teslim olmaları ve yargının vereceği kararla günlük yaşamlarına dönmeleri sağlanmalıdır. Dağa çeşitli gerekçelerle kandırılmış, çıkartılmış olan gençler de gelsinler adalete teslim olsunlar."

 FETÖ-PKK İLİŞKİSİ ÜZERİNE

Soru-Cevap bölümünde bir gazetecinin bölgedeki çalışmalarda PKK-FETÖ ilişkisinin ortaya çıkıp çıkmadığı ile ilgili sorusu üzerine Vali Hüseyin Aksoy, "Bu konuda çeşitli söylemler var. Henüz çok somut olarak tespit edip, evet bu, budur, noktasında değiliz. Ama şüphe duyduğumuz, bu konuda acaba ilişki var mıdır? diye aklımızdan geçen ve üzerinde çalıştığmız bazı hususlar var"dedi.

Yapılması beklenen referandum ile ilgili bir soru üzerine ise Vali Aksoy, "Muhtemelen Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilecek referandumun güvenli bir şekilde, vatandaşın özgür iradesiyle oyunu kullanabilmesinin gerçekleşebilmesi için her türlü tedbiri alacağız. Bu konuda ön toplantımızı yaptık. Referandum takvimi netleştiğinde ayrıntılı olarak bu çalışmaları ortaya koyacağız. Bugün İçişleri Bakanımız ile video konferansla yapılan toplantıda Sayın Bakanımız da aynı hassasiyeti ifade etti. Önümüzdeki dönemde bölgede referandumla ilgili güvenlik toplantıları yapılacak. Geçtiğimiz yıl iki seçim gerçekleştirdik. Belirli bir deneyimimiz var.  Önümüzdeki dönemde de bu çalışmalarımızı ayrıntılı bir şekilde sürdüreceğiz"diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz