Harekâtın hedefleri

Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin ile Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar harekatı değerlendirdi. Pekin, "Kuzey Irak'taki PKK bitmiştir. Artık esamesi bile okunmayacak." dedi. Ağar ise, "Bu alan daha sonra yapılacak harekatlar için köprübaşı oluşturacak." ifadelerini kullandı.

Haberler 19.04.2022 - 01:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Genelkurmay stihbarat Dairesi eski Bakan Emekli Korgeneral smail Hakk Pekin, yapt deerlendirmede, harekatn nasl ilerlediini anlatt. Pekin, Harekat için hedefler uzun süre önce tespit edilmi. Hava kuvvetlerine verilmi, hava kuvvetleri oray uzun süre bombalad. Hava kuvvetleri ile bu operasyonun balamas çok önemli. çünkü baskn ekilde balaynca kar tarfn moralini bozar. SHAlar, ATAKlar, Obüsler, çNRAlar tüm ar silahlar kullanlm. Ardndan da komadolar ve özel kuvvetler bölgeye szm. Hem komandolar hem de özel kuvvetlerin szmas maara ve snakta teröristleri çkarmaktr. Oralara belki hava kuvvetleri ya da dier silahlar ile ulamak zor olabiliyor. Özel kuvvetler ellerindeki lazer iaretleyiciler ile koordinaatlar belirleyip hava kuvvetlerine iletiyorlar. Sonra bu hedefler ortadan kaldrlyor. dedi.

HAREKATA KLT SM BU NEDENLE VERLD

Harekatn ismine dikkat çeken Pekin, bölgenin önemine de dikkat çekti. Pekin u ifadeleri kulland: Neden buraya harekat yaplyor? Teröristlerin Türkiyeye geçmeden önce silahlarn aldklar, son eitimlerini yaptklar, Türkiyedeki teröristlerin de ikmallerini yaptklar geçi bölgesi. Geçen yl da bu dönemler bir harekat yaplmt. Ama bu sefer ki daha kalc bir harekat. Kilit denmesinin nedeni, bu bölgenin TSK tarafndan kilitlendiini gösteriyor. PKKl teröristlerin geçiinin artk mümkün olmayaca anlamna geliyor.

HAREKAT ÖRGÜTE SÜRPRZ OLDU

Bu harekat deerlendirirken 3 konu üzerinde durmak gerekiyor. diyen Pekin madde madde anlatt: Birincisi; bölgenin önemi. Tam yaza girerken, teröristlerin Türkiyeye geçmeye hazrland dönemde baskn bir harekat olduu için büyük bir sürpriz ile karlatlar. Bu teröristler ortadan kaldrlacaklardr. Bana göre bu bölgedeki terör harekat, icraatlar önlenmi oluyor.

TÜM DÜNYAYA GÜCÜMÜZÜ GÖSTERYORUZ

kincisi; Karadenizde bir Mavi Vatan tatbikat yaplyor. Ayn anda bu harekat ta yaplabiliyor. Tüm dünyaya büyük bir mesaj veriliyor. Gücümüz kuvvetimiz gösteriliyor.

MUSUL-KERKÜK DOAL GAZI VURGUSU

Üçüncü konu ise, Avrupann Rus gazna bamllnn kesilmesi gerekiyordu. srail-Msr doal gaznn Türkiye üzerinden gitmesi söz konusu. Yine Musul-Kerkük gaznn da Türkiye üzerinden gitmesi planlanyor. Kerkük-Musul doal gaznn Irak, sonra da Suriyeden Türkiyeye geçmesi için istikrarn salanmas gerekiyor. Bu istikrar da büyük ihtimalle Türkiye salayacak. stikrar salanabilirse Türkiye büyük avantaj elde edecek.

SON DAKKA: Harekatn ad neden Pençe Kilit? çok çarpc sözler: Tam Türkiyeye geçeceklerdi baskn harekat yediler!

PKKNIN ESAMES OKUNMAYACAK, BTMTR

Pekin, terör örgütünün sonunun yaklatna vurgu yapt, Kuzey Iraktaki PKK bitmitir. Artk esamesi bile okunmayacak. Bulunduu yerde terörün kurutulmas gibi bir duruumuz var. Sayn Cumhurbakan bunu sürekli dile getiriyor. Hem siyasi hem de askeri anlamda PKKnn bitiini görüyoruz. dedi.

SON DAKKA: Harekatn ad neden Pençe Kilit? çok çarpc sözler: Tam Türkiyeye geçeceklerdi baskn harekat yediler!

HAREKAT GENLER M? YEN HEDEF SNCAR MI?

Pekin, Türkiyenin hem Badat hem de Erbil yönetimi ile çaltn belirterek sözlerini öyle sürdürdü:

Harekatn devamnda benim gördüümde Suriyeye yakn Sincar bölgesinin de kontrol edilmesi olabilir. Oras kontrol edilirse aada YPG/PKK kontrol edilebilir. Hem de doal gaz boru hattnn istikrarl bölgeden Akdenize iletilmesi olabilir.

ABD STER STEMEZ RAZI OLACAK

Oraya girmemiz gerekecek. ABD ister istemez bu konuya raz olacak. Türkiyenin istikrar salamas gerekiyor. Harekatn devam olmas gerekiyor. Kerkük-Musul doal gaz hattnn güvenliini salamak üzerine o alana yaplacaktr. 1-2 ylda bu doal gaz sorununu halledecekler ise srail-Msr gaz ve Kerkük-Musul gaznnn Türkiyeden Avrupaya iletilmesi olacaktr. Bu da acak orada istikrar salanmas ile olacaktr.

ABDULLAH AAR: SON DERECE ÖNEML BR ADIM

Terör ve Güvenlik Uzman Abdullah Aar da deerlendirmelerde bulundu. Aar, Pençe Kilit harekatnn önemini madde madde aktard:

1- Temelde yaplan geçmite yaplan harekatlarn tamamlayc harekat. Irakn kuzeyindeki dalk alanlarn tamam ile kontrolü ile ilgili atlan son derece önemli bir adm.

2- Daha önce yaplan harekat alanlarndan kaçan teröristlerin yuvalandklar alanlar. Mevzilendikleri bir alan.

GEçEN GÜN BRAZ AAI NDK BR TABURU DONATACAK SLAH BULDUK

3- PKKnn iddia, etki ürettii son derece önemli sembol alanlardan bir tanesi. 1980lerden beri burada yuvalandlar. Maara, snak, mevzi, depo, sözde karargah, silah, teçhizat burada. Buraya girmek gerekiyor. Bu yuvalanmay yerinde datmak gerekiyor. Geçen gün biraz aa indiler sadece bir yerde 240 silah çkt. 240 silah bir taburu donatacak silah. Bu alanlarn tamamnn PKKdan alnmas, temizlenmesi gerekiyor.

PKKNIN DDASINI ELNDEN ALDIK

4- Terör örgütünün moral ve motivasyonunun burada da, Zapta da krlmas gerekiyor. Buraya kimse giremez. Buras kurtarlm bölge diyorlar. Pemerge giremiyor, Irak ordusu giremiyor ama Mehmetçik giriyor, ykp geçiyor. Onun bu iddiasn elinden alyorsun.

DER HAREKATLAR çN KÖPRÜBAI OLACAK

5-. Bu alan daha sonra yaplacak harekatlar için köprüba oluturacak. Dayanak noktas olacak. Srtnz bu alanlara dayayacaksnz.

PKK BU E FENA BOZUK çALIYOR

6- Kavramsal boyutu var. Türk ile Kürtün kardeçe yapm olduu bir operasyon. PKK bu operasyon ile ilgili en çok kime kzyor? Irakn kuzeyindeki bölgesel yönetime kzyor. Onlar da biliyor, farkndalar. Neçirvan Barzani geldi, Mesud Barzani geldi. Sayn Erdoan ile Sayn Akar ile görütüler. Ortaya çkan görüntü çok net. PKK bu ie çok fena bozuk çalyor. Barzanilerin Türkiyeye gelmesinin harekat ile ilgili boyutu var.

Ana Sayfaya Git