Harekâtın hedefleri

Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin ile Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar harekatı değerlendirdi. Pekin, "Kuzey Irak'taki PKK bitmiştir. Artık esamesi bile okunmayacak." dedi. Ağar ise, "Bu alan daha sonra yapılacak harekatlar için köprübaşı oluşturacak." ifadelerini kullandı.

Harekâtın hedefleri

HABER MERKEZİ

Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, yaptığı değerlendirmede, harekatın nasıl ilerlediğini anlattı. Pekin, "Harekat için hedefler uzun süre önce tespit edilmiş. Hava kuvvetlerine verilmiş, hava kuvvetleri orayı uzun süre bombaladı. Hava kuvvetleri ile bu operasyonun başlaması çok önemli. Çünkü baskın şekilde başlayınca karşı tarfın moralini bozar. SİHA'lar, ATAK'lar, Obüsler, ÇNRA'lar tüm ağır silahlar kullanılmış. Ardından da komadolar ve özel kuvvetler bölgeye sızmış. Hem komandolar hem de özel kuvvetlerin sızması mağara ve sığınakta teröristleri çıkarmaktır. Oralara belki hava kuvvetleri ya da diğer silahlar ile ulaşmak zor olabiliyor. Özel kuvvetler ellerindeki lazer işaretleyiciler ile koordinaatları belirleyip hava kuvvetlerine iletiyorlar. Sonra bu hedefler ortadan kaldırılıyor." dedi.       

"HAREKATA 'KİLİT' İSMİ BU NEDENLE VERİLDİ"

Harekatın ismine dikkat çeken Pekin, bölgenin önemine de dikkat çekti. Pekin şu ifadeleri kullandı: Neden buraya harekat yapılıyor? Teröristlerin Türkiye'ye geçmeden önce silahlarını aldıkları, son eğitimlerini yaptıkları, Türkiye'deki teröristlerin de ikmallerini yaptıkları geçiş bölgesi. Geçen yıl da bu dönemler bir harekat yapılmıştı. Ama bu sefer ki daha kalıcı bir harekat. Kilit denmesinin nedeni, bu bölgenin TSK tarafından kilitlendiğini gösteriyor. PKK'lı teröristlerin geçişinin artık mümkün olmayacağı anlamına geliyor.

 HAREKAT ÖRGÜTE SÜRPRİZ OLDU

"Bu harekatı değerlendirirken 3 konu üzerinde durmak gerekiyor." diyen Pekin madde madde anlattı: Birincisi; bölgenin önemi. Tam yaza girerken, teröristlerin Türkiye'ye geçmeye hazırlandığı dönemde baskın bir harekat olduğu için büyük bir sürpriz ile karşılaştılar. Bu teröristler ortadan kaldırılacaklardır. Bana göre bu bölgedeki terör harekatı, icraatları önlenmiş oluyor.

"TÜM DÜNYAYA GÜCÜMÜZÜ GÖSTERİYORUZ"

İkincisi; Karadeniz'de bir Mavi Vatan tatbikatı yapılıyor. Aynı anda bu harekat ta yapılabiliyor. Tüm dünyaya büyük bir mesaj veriliyor. Gücümüz kuvvetimiz gösteriliyor.

MUSUL-KERKÜK DOĞAL GAZI VURGUSU

Üçüncü konu ise, Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığının kesilmesi gerekiyordu. İsrail-Mısır doğal gazının Türkiye üzerinden gitmesi söz konusu. Yine Musul-Kerkük gazının da Türkiye üzerinden gitmesi planlanıyor. Kerkük-Musul doğal gazının Irak, sonra da Suriye'den Türkiye'ye geçmesi için istikrarın sağlanması gerekiyor. Bu istikrarı da büyük ihtimalle Türkiye sağlayacak. İstikrar sağlanabilirse Türkiye büyük avantaj elde edecek.

SON DAKİKA: Harekatın adı neden Pençe Kilit? Çok çarpıcı sözler: Tam Türkiye'ye geçeceklerdi baskın harekat yediler!

"PKK'NIN ESAMESİ OKUNMAYACAK, BİTMİŞTİR"

Pekin, terör örgütünün sonunun yaklaştığına vurgu yaptı, "Kuzey Irak'taki PKK bitmiştir. Artık esamesi bile okunmayacak. Bulunduğu yerde terörün kurutulması gibi bir duruşumuz var. Sayın Cumhurbaşkanı bunu sürekli dile getiriyor. Hem siyasi hem de askeri anlamda PKK'nın bitişini görüyoruz." dedi.

SON DAKİKA: Harekatın adı neden Pençe Kilit? Çok çarpıcı sözler: Tam Türkiye'ye geçeceklerdi baskın harekat yediler!

HAREKAT GENİŞLER Mİ? YENİ HEDEF SİNCAR MI?

Pekin, Türkiye'nin hem Bağdat hem de Erbil yönetimi ile çalıştığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

Harekatın devamında benim gördüğümde Suriye'ye yakın Sincar bölgesinin de kontrol edilmesi olabilir. Orası kontrol edilirse aşağıda YPG/PKK kontrol edilebilir. Hem de doğal gaz boru hattının istikrarlı bölgeden Akdeniz'e iletilmesi olabilir.

"ABD İSTER İSTEMEZ RAZI OLACAK"

Oraya girmemiz gerekecek. ABD ister istemez bu konuya razı olacak. Türkiye'nin istikrarı sağlaması gerekiyor. Harekatın devamı olması gerekiyor. Kerkük-Musul doğal gaz hattının güvenliğini sağlamak üzerine o alana yapılacaktır. 1-2 yılda bu doğal gaz sorununu halledecekler ise İsrail-Mısır gazı ve Kerkük-Musul gazınının Türkiye'den Avrupa'ya iletilmesi olacaktır. Bu da acak orada istikrar sağlanması ile olacaktır.

ABDULLAH AĞAR: SON DERECE ÖNEMLİ BİR ADIM

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar da değerlendirmelerde bulundu. Ağar, Pençe Kilit harekatının önemini madde madde aktardı:

1- Temelde yapılan geçmişte yapılan harekatların tamamlayıcı harekatı. Irak'ın kuzeyindeki dağlık alanların tamamı ile kontrolü ile ilgili atılan son derece önemli bir adım.

2- Daha önce yapılan harekat alanlarından kaçan teröristlerin yuvalandıkları alanlar. Mevzilendikleri bir alan.

"GEÇEN GÜN BİRAZ AŞAĞI İNDİK BİR TABURU DONATACAK SİLAH BULDUK"

3- PKK'nın iddia, etki ürettiği son derece önemli sembol alanlardan bir tanesi. 1980'lerden beri burada yuvalandılar. Mağara, sığınak, mevzi, depo, sözde karargahı, silahı, teçhizatı burada. Buraya girmek gerekiyor. Bu yuvalanmayı yerinde dağıtmak gerekiyor. Geçen gün biraz aşağı indiler sadece bir yerde 240 silah çıktı. 240 silah bir taburu donatacak silah. Bu alanların tamamının PKK'dan alınması, temizlenmesi gerekiyor.

"PKK'NIN İDDİASINI ELİNDEN ALDIK"

4- Terör örgütünün moral ve motivasyonunun burada da, Zap'ta da kırılması gerekiyor. 'Buraya kimse giremez. Burası kurtarılmış bölge' diyorlar. Peşmerge giremiyor, Irak ordusu giremiyor ama Mehmetçik giriyor, yıkıp geçiyor. Onun bu iddiasını elinden alıyorsun.

"DİĞER HAREKATLAR İÇİN KÖPRÜBAŞI OLACAK"

5-. Bu alan daha sonra yapılacak harekatlar için köprübaşı oluşturacak. Dayanak noktası olacak. Sırtınızı bu alanlara dayayacaksınız.

"PKK BU İŞE FENA BOZUK ÇALIYOR"

6- Kavramsal boyutu var. Türk ile Kürt'ün kardeşçe yapmış olduğu bir operasyon. PKK bu operasyon ile ilgili en çok kime kızıyor? Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetime kızıyor. Onlar da biliyor, farkındalar. Neçirvan Barzani geldi, Mesud Barzani geldi. Sayın Erdoğan ile Sayın Akar ile görüştüler. Ortaya çıkan görüntü çok net. PKK bu işe çok fena bozuk çalıyor. Barzanilerin Türkiye'ye gelmesinin harekat ile ilgili boyutu var.

Kaynak: Diyarbakır Söz