Hastayı yüzükoyun yatırmak

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kendisini arayarak tedavideki başarının beş nedenini anlattığını yazdı. Buna göre Koca, ilaç tedavilerini erken ve farklı uygulamanın yanı sıra Türkiye yoğun oksijen desteği ve hastaları yüzükoyun yatırma yöntemi uyguladı.

Haberler 26.04.2020 - 23:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Kocann Türkiyede korona tedavisiyle iyileen hasta orannn yüksekliini anlatrken, iki farkl yönteme dikkat çektii belirtildi. Erken oksijen destei ve hastalar yüzükoyun yatrmak. Prof. Dr. Osman Müftüolu, Bakan Kocann gece yars telefonla kendisini arayarak tedavide kullanlan yöntemlerde yaptklar deiiklikleri anlattn yazd. Bu deiimin yaknda uluslararas saygn bilimsel dergilerde yaynlanacan söyleyen Müftüolunun aktardna göre Bakan Koca, tedavideki baarnn be nedenini sralad. Bunlar öyle:

Fark 1: Klorokin/Hidroksiklorokine erken balyoruz

Ate, boaz ars, öksürük vb ikyetleri olan herkesi Bir ate düürücü al, istirahat et, evinden çkma diyen ülkelerden farkl olarak hastaneye çaryor, test ve tetkik yaparak kukulandmz durumlarda da test neticelerini bile beklemeden klorokin ile tedaviye balyoruz.

Fark 2: Azitromisini farkl kullanyoruz

Klorokin tedavisine ek olarak azitromisin isimli antibiyotii dier ülkelerden daha bilinçli ve erken devreye sokuyoruz. Bu, baar oranmz etkileyen önemli bir faktör oldu.

Fark 3: Favipiravirden çok yararlandk

lk kez çinde kullanlan ve orada sadece youn bakmdaki entübe hastalar (genel durumu ar, solunum yetmezlii ciddi vakalara) verilen Favipiraviri de biz çou zaman erken dönemde devreye sokuyoruz.

Solunum skntsnn daha yeni balad, kan oksijen younluunun yeni yeni kritik deerlere dütüü akcier harabiyetinin erken dönemlerinde biz Favipiraviri hemen devreye sokuyoruz. Bu sayede ciddi bir ön alma baars yakaladmz düünüyoruz.

Fark 4: Youn oksijen destei veriyoruz

Bilinenden ve rutin uygulamalardan farkl olarak solunum sknts çeken hastalarmza çok erken dönemde yüksek basnçl oksijen tedavisi destei uyguluyoruz. Farkl ve öncü ön alma stratejilerimizden biri de bu. Bu farkl uygulama sayesinde solunum yetmezliinden kaybettiimiz vaka saymzda çok ükür ciddi bir azalma oldu.

Fark 5: Hastann pozisyonunu deitirmek de çok ie yarad

Kandaki oksijen younluunu arttrabilmek için uyguladmz yüksek basnçl oksijen destei yannda ikinci ve farkl bir seçenei daha devreye soktuk: Ar solunum sknts yaayan youn bakm hastalarn yüzükoyun yatrarak, akcierdeki oksijen/karbondioksit deiimini kolaylatrdk.

Bu basit pozisyon deiimi sayesinde daha fazla akcier alannda oksijen deiiminin gerçekletiini ve kandaki oksijen younluunun memnuniyet verici seviyelere yükseldiini tespit ettik. Bizim daha salgnn bandan beri uyguladmz bu basit uygulamay pek çok ülke daha geçtiimiz hafta devreye sokmay akl etti!

Ana Sayfaya Git