HDP Grup Başkanvekili Demirel'e 23 yıla kadar hapis istemi

Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü propagandası yapmak" ve "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" suçlarından 10 yıldan 23 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberler 09.11.2016 - 08:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Grup Bakanvekili ve Diyarbakr Milletvekili çalar Demirel hakknda 10 yldan 23 yla kadar hapis cezas istemiyle dava açld.

Yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin Anayasada deiiklik yaplmasn öngören kanunun Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girmesinin ardndan milletvekillerinin dosyalar incelenmeye alnd.

Bu kapsamda Diyarbakr Cumhuriyet Basavcl tarafndan Demirel hakknda hazrlanan iddianame, 5. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, güvenlik güçlerince Sur ilçesinde PKKl teröristlere yönelik operasyonda Demirelin, terör örgütünün çars üzerine toplanan kalabalkla sokaa çkma yasa bulunan Sur ilçesine girmeye çalt belirtildi.

Geçen yl Dicle ilçesinin Kurunlu Mahallesinde terör örgütü mensuplar ve ibirlikçileri tarafndan sözde ehitlik olarak tabir edilen bölgede askeri operasyon gerçekletirildii anmsatlan iddianamede, Demirelin, operasyonun ardndan bölgeye gittii ve burada konuma yapt kaydedildi.

Demirelin konumasna ilikin, iddianamede u deerlendirmede bulunuldu:

üpheli Demirel, konumasnda ölen teröristlere ehit, bunlarn gömüldüü yerden ehitlik olarak bahsetmi, örgüt üyelerine yönelik operasyonlar katliam olarak nitelendirmitir. Operasyon srasnda örgüt elemanlar tarafndan kazlan çukurlarn, maynl tuzaklamalardan övgüyle bahsettii anlalmtr. Sur, Silvan, Cizre, Nusaybin ve Vartodaki çukur kazma ve bombal tuzaklamalarla balant kurarak bu durumu Kürt halknn direnii olarak göstermitir.

üphelinin, örgütün cebir ve iddete dayal silahl faaliyetlerini destekleyici ve meru gösterici mahiyette, silahl terör örgütünün propagandasn yaptnn belirlendiine iaret edilen iddianamede, Demirelin teröristlerce yapld halde tarihi eserlere, camilere ve dier yaplara güvenlik kuvvetlerince zarar verildii yönünde alg oluturmaya çalt vurguland.

ddianamede, Demirelin terör yöntemlerini kullanmay özendirdii ve terörizmi yücelttii belirtildi.

- Demirelin konumalarnn hukuki açdan tahlili yapld

Demirelin yapt konumalarn hukuki açdan tahlilinin yapld iddianamede, açklama ve olaylara ilikin Yargtayn daha önce verdii örnek kararlar emsal gösterildi.

ddianamede, unlar kaydedildi:

Demirel, yapt konumalarda, terör örgütüne yönelik güvenlik güçlerince gerçekletirilen operasyonlarla ilgili olumsuz bir alg da oluturmaya çalmtr. Ülkemizin bölünmez bütünlüü aleyhine açklamalar yapmtr. üphelinin örgütün yapt çarlara uyarak yasa d toplant ve gösteri yürüyülerine katld tespit edilmitir.

Demirel hakknda, PKK/KCK terör örgütünün basn sözcüsü gibi hareket ederek bölücü terör örgütünün eylem çarlar ile örgüt yöneticilerinin talimatlar ve örgütün çkarlar dorultusunda örgüt üyesi olarak faaliyet gösterdii anlalmtr. denilen iddianamede, üphelinin terör örgütünün propagandasna dönüen 11 gösteriye katlarak, örgütten ald talimatlar dorultusunda cebir ve iddet olgusunu meru gösterecek nitelikte konumalar yaptnn tespit edildii bildirildi.

- stenilen ceza

ddianamede, HDP Grup Bakanvekili çalar Demirel hakknda silahl terör örgütüne üye olmak, terör örgütü propagandas yapmak ve kanuna aykr toplant ve yürüyülere silahsz katlarak ihtara ramen kendiliinden dalmama suçlarndan 10 yldan 23 yla kadar hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git