HDP Grup Başkanvekili Oluç, gündemi değerlendirdi:

"Son bir haftada 6 gazeteci tutuklandı. Gazetecilik ve haber yapmak suç değildir, halkın haber alma özgürlüğüne engel çıkarmak suçtur. Bu iktidar çok açık şekilde düşünce ve ifade özgürlüğünü çiğnemektedir"

Haberler 10.03.2020 - 12:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Grup Bakanvekili Hakk Saruhan Oluç, son bir haftada 6 gazetecinin tutuklandn belirterek, Gazetecilik ve haber yapmak suç deildir, halkn haber alma özgürlüüne engel çkarmak suçtur. Bu iktidar çok açk ekilde düünce ve ifade özgürlüünü çinemektedir. dedi.

Oluç, Mecliste düzenledii basn toplantsnda, gündeme ilikin açklamalarda bulundu.

AK Parti iktidarnn, hem halkn haber alma hem de gazetecilerin haber yapma hakkna yönelik bask yaptn savunan Oluç, son 10 günde birçok gazetecinin gözaltna alndn veya tutuklandn söyledi.

HDPli Oluç, iktidarn haber yapmay suç olarak gördüünü, gazetecilere yönelik tutumuyla basn özgürlüünün tehlike altna girdiini ileri sürerek, Basn özgürlüü iktidarn istedii haberlerin yaplmas deildir, ayn zamanda iktidar rahatsz eden haberlerin yaplmasdr. diye konutu.

ktidarn snmaclara yönelik haber yapan baz gazetecilerden rahatszlk duyduunu öne süren Oluç, Son 1 haftada 6 gazeteci tutukland. Gazetecilik ve haber yapmak suç deildir, halkn haber alma özgürlüüne engel çkarmak suçtur. Bu iktidar çok açk ekilde düünce ve ifade özgürlüünü çinemektedir. ifadelerini kulland.

Hakk Saruhan Oluç, Yargtay Bakan smail Rütü Ciritin, Toplumun yargya güven duymad bir hukuk sisteminde, yarg bamszl ve tarafszl salanamaz. sözlerini anmsatt.

Ciritin denklemi ters kurduunu öne süren Oluç, öyle konutu:

Yarg bamsz ve tarafsz olacak ki toplum size güven duysun. Yapmanz gereken ey, yargnn bamsz ve tarafsz davranabilmesini salamaktr. Ama bugün yürütme yarg üzerinde tam bir tahakküm ve bask kurmutur. Hakimlerin çok önemli bir ksm, bu baskya boyun emi ve cübbelerine ilik açmtr, dümelerini iliklemilerdir.

Gazetecilere yönelik son dönemdeki tutuklamalarn, yargnn bamsz ve tarafsz olmadn gösterdiini savunan Oluç, Herkesin gözü önünde bir mahkemenin saldn bir bakas tutukluyor. Yargtay Bakanna bir kez daha hatrlatalm, yargnn bamsz ve tarafsz olmad bir ülkede toplum o yargya güven duymaz. Bugün yargnn güvenini yerlere yaptrmsnz. dedi.

Oluç, Emniyet Genel Müdürlüünün, koronavirüs konusunda sosyal medya paylamlaryla halk korkuya sevk edenler hakknda ilem balatlacana yönelik açklamada bulunduuna iaret ederek, iktidarn halkn düüncelerini paylamasn engellemeye ve kapal bir toplum yaratmaya çaltn dile getirdi.

- çileri Bakan kadnlara düman

HDP Grup Bakanvekili Oluç, her 8 Martta olduu gibi bu yl da gösteri düzenleyen kadnlarn, Emniyet Genel Müdürlüünün müdahalesiyle engellenmek istendiklerini ve 34 kadnn gözaltna alndn söyledi.

Polisin, gösteri yapanlara müdahalesine ilikin fotoraflar gösteren Oluç, Biber gaz skld, iddet uyguland. te kadnlara iddet. çileri Bakan kadnlara düman, daha önce de kolluk güçlerini kadnlarn gösterisine saldrtt. diye konutu.

Oluç, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay ve Cumhurbakanl letiim Bakan Fahrettin Altunun snmaclara biber gaz kullanan Batl ülkelere yönelik eletirilerini anmsatarak, Gerçekten biz de zorlanyoruz. Kadnlara yönelik bu iddet uygulamalarnza, gaz skmanza, gözaltna almanza söylenecek laf bulmakta zorlanyoruz. Siz bu ülkede barç gösteri yapmak isteyenlere kar hangi iddeti uyguluyorsunuz bir bakn. sözlerini sarf etti.

HDPli Oluç, Mecliste bu hafta görüülmesi öngörülen 40 maddelik torba yasada, derneklere yönelik düzenlemenin yer aldn belirtti.

Teklifteki derneklere yönelik maddelerin, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük fileme maddeleri olduunu savunan Oluç, teklifin yasalamas halinde, tüm derneklerin üyelerine ilikin bilgileri çileri Bakanlna bildirmek zorunda olacan anlatt.

Oluç, söz konusu düzenlemenin, anayasaya ve uluslararas demokratik sözlemelere aykr olduunu, hayata geçmesi halinde sivil toplum kurulularna üyeliklerin engelleneceini ileri sürerek, Bu iktidar, çileri Bakan bütün sivil toplum kurulularn zapturapt altna almak istiyor. dedi.

Hakk Saruhan Oluç, iktidara, derneklere yönelik bu maddelerin tekliften çkarlmas çarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git