HDP’li seçmen CHP’ye kaydı!

Sosyolog Rüstem Erkan, “HDP, bölgede CHP’ye oy kayışları ve gösterdiği adaylar nedeniyle kaybetti”

Haberler 18.05.2023 - 04:46 Son Güncelleme : 18.05.2023 - 04:46

Türkiye tarihinin en kritik seçimleri olarak değerlendirilen 14 Mayıs seçimlerinde Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giren Halkların Demokratik Partisi (HDP), kalesi olan illerde oy kaybetti. Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan, HDPnin oy kaybını değerlendirdi.

ŞARTSIZ ARTIK DESTEK YOK

Prof. Dr. Rüstem Erkan, HDPnin Doğu ve Günedoğu Anadoludaki oy kaybını yaklaşık iki yıldır gözlemlediğini belirterek, Türkiyenin batısında da aynı durumun yaşandığına dikkat çekti. Erkan, Bölgedeki oy kayıplarının bir nedenini adaylarla ilişkilendirebiliriz. Bölgede tanınmayan isimlerin merkezden aday gösterilmesi ve hak savunuculuğu yapan insanların ya aday gösterilmemesi ya da son sıralara konulmasının da etkisi olmuştur. Bölgedeki seçmen artık HDPnin merkezden gösterdiği adayları kayıtsız şartsız desteklemek istemiyor. Diyarbakırda da tepki vardı ama fazla dillendirilmiyordu. Sonuçta bununda bir etkisi olmuştur diye konuştu.

HDPDEN CHPYE OY KAYIŞI

HDPnin bölgedeki oy kaybında HDP seçmeninin özellikle Diyarbakır ve Vanda CHPye kaymasının da etkisi olduğunu dile getiren Erkan, Diyarbakırda CHP oy oranını yüzde ikiden yüzde sekize çıkardı. İnsanlar, Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı olacaksa bir temsilcileri olsun diye CHP adayına oy verdi. Vanda da CHP oyunu geçen seçime göre kat artırdı dedi.

HDP ARTIK HEYECAN YARATMIYOR

HDPnin bu seçime gerçek oyunu aldığını savunan Erkan, şöyle konuştu: Kapatma davası nedeniyle kısa sürede Yeşil Sol Parti ile seçime girme kararı alındı. HDP olarak girilseydi sonuç farklı olurdu ama genel olarak baktığımızda HDP artık pek heyecan yaratan söylemlerde bulunamıyor.

Ana Sayfaya Git