HDP’li seçmen CHP’ye kaydı!

Sosyolog Rüstem Erkan, “HDP, bölgede CHP’ye oy kayışları ve gösterdiği adaylar nedeniyle kaybetti”

HDP’li seçmen CHP’ye kaydı!

Türkiye tarihinin en kritik seçimleri olarak değerlendirilen 14 Mayıs seçimlerinde Yeşil Sol Parti listelerinden seçime giren Halkların Demokratik Partisi (HDP), kalesi olan illerde oy kaybetti. Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan, HDP’nin oy kaybını değerlendirdi.

ŞARTSIZ ARTIK DESTEK YOK

Prof. Dr. Rüstem Erkan, HDP’nin Doğu ve Günedoğu Anadolu’daki oy kaybını yaklaşık iki yıldır gözlemlediğini belirterek, Türkiye’nin batısında da aynı durumun yaşandığına dikkat çekti. Erkan, “Bölgedeki oy kayıplarının bir nedenini adaylarla ilişkilendirebiliriz. Bölgede tanınmayan isimlerin merkezden aday gösterilmesi ve hak savunuculuğu yapan insanların ya aday gösterilmemesi ya da son sıralara konulmasının da etkisi olmuştur. Bölgedeki seçmen artık HDP’nin merkezden gösterdiği adayları kayıtsız şartsız desteklemek istemiyor. Diyarbakır’da da tepki vardı ama fazla dillendirilmiyordu. Sonuçta bununda bir etkisi olmuştur” diye konuştu.

HDP’DEN CHP’YE OY KAYIŞI

HDP’nin bölgedeki oy kaybında HDP seçmeninin özellikle Diyarbakır ve Van’da CHP’ye kaymasının da etkisi olduğunu dile getiren Erkan, “Diyarbakır’da CHP oy oranını yüzde ikiden yüzde sekize çıkardı. İnsanlar, ‘Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı olacaksa bir temsilcileri olsun’ diye CHP adayına oy verdi. Van’da da CHP oyunu geçen seçime göre kat artırdı” dedi.

HDP ARTIK HEYECAN YARATMIYOR

HDP’nin bu seçime gerçek oyunu aldığını savunan Erkan, şöyle konuştu: “Kapatma davası nedeniyle kısa sürede Yeşil Sol Parti ile seçime girme kararı alındı. HDP olarak girilseydi sonuç farklı olurdu ama genel olarak baktığımızda HDP artık pek heyecan yaratan söylemlerde bulunamıyor.”

Kaynak: Diyarbakır Söz