HDP'de Fırtınalı Rüzgar Esiyor!

HDP Siirt Milletvekili Konca tahliye edildi. Evi aranan Eski Milletvekili Canan yurtdışı yasağıyla serbest bırakılırken, soruşturmalar nedeniyle firarı olan Öztürk ve Sarıyıldız'ın Meclisteki devamsızlığı alarm zili verdi.

Haberler 04.05.2017 - 08:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPde frtnal rüzgar esmeye devam ediyor. Dün yine scak gelimeler yaand. Tutuklu bulunan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, adli kontrol art ile tahliye edilirken, evi CHP ve HDP eski Milletvekili Esat Canan artl serbest braklrken, Haklarnda yakalama karar bulunan ve yurt dnda olduklar bildirilen HDP milletvekilleri Öztürk ve Saryldzn, Meclisteki devamszlklar alarm vermeye balad.

KONCA TAHLYE EDLD

Batman Cumhuriyet Basavclnca hakknda yürütülen soruturma kapsamnda Ankarada gözaltna alndktan sonra çkarld Batman 1inci Sulh Ceza Hakimliince adli kontrol artyla serbest braklan, ancak savcln itiraz ile 13 Aralk 2016 tarihinde tutuklanan HDP Siirt Milletvekili Besime Koncann yarglanmasna bugün Batman 2inci Ar Ceza Mahkemesinde devam edildi. Silahl terör örgütüne üye olmak ve Terör örgütü propagandas yapmak suçlarndan yarglanan HDPli Koncann katlmad durumada avukatlar hazr bulundu. Yarglama sonunda mahkeme, Besime Koncann adli kontrol art ile tahliyesine karar verdi.

CANANIN EV ARANDI

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturma kapsamnda Terörle Mücadele ubesi Müdürlüü ekipleri, sabah saatlerinde CHP ve HDP eski Milletvekili Esat Canann ilçe merkezine 15 kilometre uzaklkta bulunan Karl Köyündeki evine gelerek arama yapt. Evde baz evrak ve dokümana ele konulurken, Esat Canan, hakkndaki iddialar henüz bilmediini, aramalar tamamlandktan sonra da adliyeye götürüleceini belirtti.

YURDII YASAIYLA SERBEST

Canan gözaltna alndktan sonra lçe Jandarma Komutanlnn ardndan da Yüksekova Devlet Hastanesinde salk kontrolunden geçirildi. Mahkemeye çkartlan Canan, hakknda yurt dna çk yasa konularak serbest brakld.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Esat Canan 19 ve 22nci dönemlerde CHP, 24üncü dönem ise HDPden milletvekilili yapt.

DEVAMSIZLIK SIKINTISI

Haklarnda yakalama karar bulunan ve yurt dnda olduklar bildirilen HDP milletvekilleri Tuba Hezer Öztürk ve Faysal Saryldzn, Meclis Genel Kuruluna devamszlklarna ilikin mazeretlerinin kabul edilip edilmemesi konusunu görümek üzere 9 kiilik alt komisyon kuruldu.

SARIYILDIZ VE ÖZTÜRK

Toplantda, TBMM 2. Yasama Yl ekim, kasm, aralk dönemine ait devamszlklara ilikin HDP Van Milletvekili Tuba Hezer Öztürk ve HDP rnak Milletvekili Faysal Saryldz hakknda düzenlenen cetveller, 5 Aralk 2016 tarihinden itibaren ardk 66 gün izin talebinde bulunan HDP zmir Milletvekili Erturul Kürkcünün izin talebinin deerlendirilmesi ve 2. Yasama Ylnda bir ay içerisinde be birleim devamszl bulunan milletvekilleri hakkndaki cetveller de görüüldü.

HDPli Saryldz, durumu, uzun süren seyahatlere elverili deildir eklinde Almanyadan ald doktor raporunu TBMM Bakanlna gönderdi. Bunun üzerine Meclis, Saryldzdan bu raporunu konsolosluk araclyla onaylatarak göndermesini istedi, ancak rapor henüz TBMM Bakanlna ulamad.

Uzun süredir yasama çalmalarna katlmayan Öztürke de TBMM Bakanl tarafndan mazeretlerinizi bildirin denilerek süre verildi. Öztürk ise sürenin bittii gün TBMM Bakanlna yaz yazarak, milletvekili devamszlk cetvelini istedi.

TBMM Bakanl Öztürke, 1 ubat 2016 tarihinde yaz yazarak durumu hakknda Meclise bilgi vermesini talep etti. Tuba Hezer Öztürk ise 22 ubat 2016 tarihinde TBMM Bakanlna gönderdii cevapta, HDP Genel Merkezi tarafndan, 1 Ekim 2016-30 Nisan 2017 tarihleri arasnda partisinin yurt d faaliyetlerini yürütmek üzere görevlendirildiine dair yazy sundu.

Devamszlklar olan HDPli milletvekilleri Öztürk ve Saryldzn durumu ile mazeretlerinin kabul edilip edilmemesi ve Kürkcünün izin talebinin deerlendirilmesi konusunu görümek üzere, 9 kiilik alt komisyon kuruldu. Komisyon, milletvekillii devamszlklar konusunda bugüne kadar yaplan ilemler ile bu ilemlerin söz konusu milletvekillerinin durumu konusunda benzerliinin olup olmadna bakacak.

Alt komisyonda AK Partiden TBMM Bakanvekili, Adyaman Milletvekili Ahmet Aydn, çorum Milletvekili Salim Uslu, Balkesir Milletvekili Sema Krc, Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ve Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, CHPden Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ile Tekirda Milletvekili Emre Köprülü, HDPden Ankara Milletvekili Srr Süreyya Önder, MHPden Ankara Milletvekili Erkan Haberal yer alacak.

DBP MECLS ÜYES

Vann Gürpnar Belediye Meclisi Üyesi DBPli Yldz çetin, terör örgütüne üye olmak suçundan tutukland.

Van Cumhuriyet Basavclnca yürütülen terör soruturmas kapsamnda hakknda yakalama karar çkarlan çetin, Emniyet Müdürlüü ekiplerince gözaltna alnd.

lemlerinin ardndan adliyeye sevk edilen çetin, savclk sorgusundan sonra çkarld mahkemece terör örgütüne üye olmak suçundan tutukland.

Ana Sayfaya Git