Görüş Bildir

HDP'de Fırtınalı Rüzgar Esiyor!

HDP Siirt Milletvekili Konca tahliye edildi. Evi aranan Eski Milletvekili Canan yurtdışı yasağıyla serbest bırakılırken, soruşturmalar nedeniyle firarı olan Öztürk ve Sarıyıldız'ın Meclisteki devamsızlığı alarm zili verdi.

HDP'de Fırtınalı Rüzgar Esiyor!

HDP'de fırtınalı rüzgar esmeye devam ediyor. Dün yine sıcak gelişmeler yaşandı. Tutuklu bulunan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca, adli kontrol şartı ile tahliye edilirken, evi  CHP ve HDP eski Milletvekili Esat Canan şartlı serbest bırakılırken, Haklarında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında oldukları bildirilen HDP milletvekilleri Öztürk ve Sarıyıldız'ın, Meclisteki devamsızlıkları alarm vermeye başladı.

KONCA TAHLİYE EDİLDİ

Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Ankara'da gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı Batman 1'inci Sulh Ceza Hakimliğince adli kontrol şartıyla serbest bırakılan, ancak savcılığın itirazı ile 13 Aralık 2016 tarihinde tutuklanan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca'nın yargılanmasına bugün Batman 2'inci Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından yargılanan HDP'li Konca'nın katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Yargılama sonunda mahkeme, Besime Konca'nın adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verdi.

CANAN'IN EVİ ARANDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğü ekipleri, sabah saatlerinde CHP ve HDP eski Milletvekili Esat Canan'ın ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Karlı Köyü'ndeki evine gelerek arama yaptı. Evde bazı evrak ve dokümana ele konulurken, Esat Canan, hakkındaki iddiaları henüz bilmediğini, aramalar tamamlandıktan sonra da adliyeye götürüleceğini belirtti.

YURDIŞI YASAĞIYLA SERBEST

Canan gözaltına alındıktan sonra İlçe Jandarma Komutanlığı'nın ardından da Yüksekova Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolunden geçirildi. Mahkemeye çıkartılan Canan, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Esat Canan 19 ve 22'nci dönemlerde CHP, 24'üncü dönem ise HDP'den milletvekililği yaptı.

DEVAMSIZLIK SIKINTISI

 Haklarında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında oldukları bildirilen HDP milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk ve Faysal Sarıyıldız'ın, Meclis Genel Kuruluna devamsızlıklarına ilişkin mazeretlerinin kabul edilip edilmemesi konusunu görüşmek üzere 9 kişilik alt komisyon kuruldu.

SARIYILDIZ VE ÖZTÜRK

Toplantıda, TBMM 2. Yasama Yılı ekim, kasım, aralık dönemine ait devamsızlıklara ilişkin HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız hakkında düzenlenen cetveller, 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren ardışık 66 gün izin talebinde bulunan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü'nün izin talebinin değerlendirilmesi ve 2. Yasama Yılında bir ay içerisinde beş birleşim devamsızlığı bulunan milletvekilleri hakkındaki cetveller de görüşüldü.

HDP'li Sarıyıldız, "durumu, uzun süren seyahatlere elverişli değildir" şeklinde Almanya'dan aldığı doktor raporunu TBMM Başkanlığına gönderdi. Bunun üzerine Meclis, Sarıyıldız'dan bu raporunu konsolosluk aracılığıyla onaylatarak göndermesini istedi, ancak rapor henüz TBMM Başkanlığına ulaşmadı.

Uzun süredir yasama çalışmalarına katılmayan Öztürk'e de TBMM Başkanlığı tarafından "mazeretlerinizi bildirin" denilerek süre verildi. Öztürk ise sürenin bittiği gün TBMM Başkanlığına yazı yazarak, "milletvekili devamsızlık cetvelini" istedi.

TBMM Başkanlığı Öztürk'e, 1 Şubat 2016 tarihinde yazı yazarak durumu hakkında Meclise bilgi vermesini talep etti. Tuğba Hezer Öztürk ise 22 Şubat 2016 tarihinde TBMM Başkanlığına gönderdiği cevapta, HDP Genel Merkezi tarafından, "1 Ekim 2016-30 Nisan 2017 tarihleri arasında partisinin yurt dışı faaliyetlerini yürütmek üzere görevlendirildiğine" dair yazıyı sundu.

Devamsızlıkları olan HDP'li milletvekilleri Öztürk ve Sarıyıldız'ın durumu ile mazeretlerinin kabul edilip edilmemesi ve Kürkcü'nün izin talebinin değerlendirilmesi konusunu görüşmek üzere, 9 kişilik alt komisyon kuruldu. Komisyon, milletvekilliği devamsızlıkları konusunda bugüne kadar yapılan işlemler ile bu işlemlerin söz konusu milletvekillerinin durumu konusunda benzerliğinin olup olmadığına bakacak.

Alt komisyonda AK Parti'den TBMM Başkanvekili, Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Çorum Milletvekili Salim Uslu, Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ve Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, CHP'den Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ile Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, HDP'den Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, MHP'den Ankara Milletvekili Erkan Haberal yer alacak.

DBP MECLİS ÜYESİ

 Van'ın Gürpınar Belediye Meclisi Üyesi DBP'li Yıldız Çetin, "terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan Çetin, Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.

İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Çetin, savcılık sorgusundan sonra çıkarıldığı mahkemece "terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi