HDP'de kim aday, kim değil?

Aday listesini açıklamaya hazırlanan HDP'ye 1500 kişi başvurdu.

Haberler 14.05.2018 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

24 Haziran 2018de yaplacak genel milletvekili seçimine ilikin olarak aday adayl bavurularnn sona erdii HDPye 1500 kii bavuruda bulundu. Bavuru yapan adaylarn 250sinin 18-25 ya arasnda, 750sinin de kadn olduu belirtildi. Partinin marjinal sol örgütlerin etkisi altnda kaldn öne süren Diyarbakr Milletvekili Altan Tann aday adayl bavurusunda bulunmad HDPde, Ankara Milletvekili Srr Süreyya Önderin durumuysa netlemedi. 24üncü dönem Mardin Milletvekili Ahmet Türk ise aday olmama karar verdi.

BAVURANLAR KMLER?

HDPye bavuranlar arasnda 25 engelli ve kanun hükmünde kararnameyle ihraç edilmi onlarca kamu görevlisi ve akademisyen de var. Abdullah Öcalann yeenlerinden anlurfa Milletvekili Dilek Öcalan, yeni dönemde aday adayl bavurusunda bulunmazken bir dier yeen Ömer Öcalan ise bavuruda bulundu. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mardin eski il bakan Ömer Öcalan, 2016 ylnda tutuklanm ve bir yl tutukluluun ardndan serbest kalmt.

Kürt seçmen için sembol olarak görülen isimlerden, Demokrasi Partisinden (DEP) 19uncu dönemde Mardin milletvekili seçilen Ali Yiit yeniden aday adayl bavurusu yapt.

BLGENDEN AçIKLAMA

Milletvekili bavurularna yönelik tasnif ileminin sürdüünü belirten HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, adaylklara ilikin öyle konutu:

Dosyalarn ayrnts henüz ortaya çkmad. Tek tek kiiler deil, bu zor süreçte Türkiye demokrasi mücadelesinin en güçlü ekilde nereye tanabileceinin kaygs içindeyiz. Dayanma amacyla dönemleri dolduu halde daha zayf olduumuz illerde aday olacak arkadalarmz da olacaktr. Parti Meclisi, MYK üyelerimiz, milletvekillerimiz, bu mücadelenin neresinde olurlarsa olsunlar mutlaka taraf olacaklardr.

Bilgen, pazartesi günü hem milletvekillii hem cumhurbakanl seçimiyle ilgili bildirgelerini kamuoyuyla paylaacaklarn da duyurdu.

240 CVARINDA BAVURU VAR

HDP il e bakan erif Camc, bavurularn sona erdiini belirterek 240 civar aday aday bavurusu yapldn, bunlardan 100e yaknn da kadn aday aday olduunu söyledi. Bavurularn toplumun çok farkl kesimlerinden olutuunu ifade eden Camc, 240 civas aday adayndan 180inin Diyarbakrdan bavurduunu, 60nn da genel merkez ya da HDPnin dier illerdeki tekilatlarna bavurduunu bildirdi.

Camc, aday adaylar ile ilgili bir çalma balatldn belirterek, Diyarbakrda bulunan HDP ve bileenleri siyasi yaplarn, STKlarn yönetimleri düzeyinde bir temayül yoklamas yaplacan, aday adaylar hakknda görü alnacan, bu çalmann akabinde bir dier komisyonun incelemesine sunulacan ifade etti. Merkez yoklamas eklinde sürecin tamamlanarak, kesin aday listesinin 21 Maysta YSKya sunulacan ifade eden HDP il e bakan erif Camc, Diyarbakr adayalrnn 24 Maysta Diyarbakra geleceini, karlama töreni düzenleneceini söyledi.

Ana Sayfaya Git