HDP'den Êzîdî özür

AK Partili Midyat Belediyesi'nin yeni logosundan Êzîdî sembolü Melek Tavus'un çıkarılması yönündeki önergeye onay veren HDP grubu çark etti. Grup, "Özür dileriz" açıklamasında bulundu.

Haberler 06.07.2019 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Partinin elinde bulunan Midyat Belediyesinin logosunun deitirilip zidleri simgeleyen Melek Tavusun çkarlmasna onay veren HDP grubu bu kararnda çark etti. Geri dönü yaban PDPli grup, özür dilerken, AK Partililer tarafndan yanltldklarn iddia etmeleri dikkat çekti.

AK Partili Midyat Belediyesinin logosunda yer alan ve ilçedeki farkl inanç gruplarn temsil ettiini iddia edilen semboller yeni logoyla deitirildi. Yeni logoda zidleri simgileyen Melek Tavusun yer almad. Belediye meclisinde kabul edilen karara HDP grubunun da tam destek onay verdiinin ortaya çkmasndan hemen sonra, HDPli meclis üyeleri kararlarnda çark etti.

Y NYETMZ SUSTMAL EDLD

Midyat Belediyesi HDP Meclis Grubu Bakan Cemal Bekta, yeni logonun parti gruplarna fotokopi halinde gösterildiini, logodaki mabedin de kendilerine, zidleri simgeleyen mabet olarak anlatldn öne sürerek, verilen karardan döndüklerini bildirdi. Bekta, söz konusu kararn alnd toplantda kendisinin iddia etmesi dikkat çekerken, Bu açkça grubumuzun iyi niyetinin suistimal edilmesidir. Karar halen yazlm deildir. Gerçekten samimiyseler, önerimizi ve itirazmz kabul edecekler. Bunu hep birlikte göreceiz ifadelerini kulland. Bekta ayrca belediye meclisinde 21 AK Partiliye kar 10 HDP meclis üyesi olduunu da iddia etti.

HALKIMIZDAN ÖZÜR DLYORUZ

Logo deiikliinin kabul edildii toplantda bulunan HDPli meclis üyesi Hüseyin Arslan, yeni logoda Melek Tavusun olmadn fark ettiklerini, fakat logodaki mabedin kendilerine zid mabedi olarak tantldn öne sürerek, verdikleri karardan çayma adna Ak Partiye suçlama getirdiler. Mabedin zidlere ait olmadn, logo fotokopiden gösterildii için fark edemediklerini öne süren Arslan, Midyat kozmopolit bir ehir. Bir dine özgü simgeyi çkarrsanz tepkiyle karlarsnz. Bize logodaki mabedin zidleri temsil ettiini söylüyorlar, bunu kabul etmiyoruz. O mabed zdleri temsil etmiyor. çine dümü olduumuz bu hatadan dolay da halkmzdan özür diliyoruz. En net ekilde özeletirisini de vermek için elimizden geleni yapacaz savunmasnda bulundu. Arslan ayrca pazartesi günü yeni bir önerge hazrlayacaklarn ve Melek Tavusun logoya yeniden eklenmesini isteyeceklerini sözlerine ekledi.

BELEDYE BAKANI AHNDEN AçIKLAMA

Öte yandan AK Partili Midyat Belediye Bakan Veysi ahin de logo deiiklii üzerine açklama yapt. Sosyal medya hesabndan paylam yapan ahin, u ifadeleri kulland: Hilal içerisindeki Kilise, Ezidi Tapna ve Cami sembolleri (3 Dinin Mabedleri) Ay yldzmz çats altnda farkl medeniyetlerin unsurlarn temsil etmektedir. Yapnn oturduu 3 çizgili platform 3 medeniyeti (slamiyet, Hristiyanlk, Ezidilik) sembolize etmektedir. Süzülen güvercinler sevgi, sayg çerçevesinde bir çat altnda yaamay betimlemektedir.

Ayrca, yeni logonun mecliste kabul edilmesinden önce kullanld da ortaya çkt. Midyat Belediyesinin yeni logosu ilk kez 1 Temmuzda belediyenin internet sitesinde yaz yüzme kursu kaytlar balad balkl duyuruda kullanld.

Ana Sayfaya Git