HDP'li Bilgen ile ilgili verilen tutuklama kararı kaldırıldı

DİYARBAKIR Cumhuruyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve yargılandığı mahkemeden hakkında verilen tahliye kararına bir üst mahkemeye yapılan itiraz ile hakkında yeniden tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılan HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen'in avukatının yaptığı itirazı değerlendiren 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi verilen tutuklama kararını kaldırdı.

Haberler 28.09.2017 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 7nci Ar Ceza Mahkemesi, silahl terör örgütüne üye olmak suçundan Diyarbakr 5inci Ar Ceza Mahkemesinde yarglanan ve 8 Eylülde tahliye edilen HDP Milletvekili Ayhan Bilgenin tahliyesine yaplan itiraz sonras Diyarbakr 6nc Ar Ceza Mahkemesinin çkard tutuklamaya yönelik yakalama kararna Bilgenin avukat Reyhan Yalçnda Baydemirin yapt itiraz deerlendirdi.

MAHKEME KARAR VERD

Mahkeme, TCKnn 214üncü Maddesinde tanmlanan Suç ilemeye tahrik suçunu ileyerek, terör örgütüne üye olma suçunun ilenebilecei anlalmakla birlikte yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna konu fezlekede açkça silahl terör örgütene üye olma eyleminin unsurlarna hiç bir ekilde yer verilmedii gibi bu yönde iddia makamnca, silahl terör örgütüne üye olma eyleminin unsurlarna yer verilmek suretiyle cezalandrma iradesinin fezlekeye yanstlmad belirtilerek kararda öyle denildi:

TUTUKLAMAYI KALDIRDI

Silahl terör örgütüne üye olma eylemi bakmndan usul ve yönetemince, açlm bir kamu davas bulunup, bulunmad konusunda, yerleik Yargtay ve BAM kararlar da nazara alndnda bu hususun tartmal olduu anlalmaktadr. Kald ki, 20 Mays 2016 tarihinden sonra ilenen ve TBMM tarafndan yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna konu fezleke yer almayan bir eyleminden dolay da halen milletvekillii sfat nedeniyle yasama dokunulmazlnn bulunduu gözeltirilerek tutuklamaya yönelik itiraz talebinde yer verildii gibi Ankara Cumhuriyet Basavclnca 13 Temmuz 2017 tarih 2017/119311 soruturma, 2017/10352 yetkisizlik kararna konu, silahl terör örgütü üyelii suçununun temadi ettiinden bahisle, derdest kamu davasndaki eylem ile birletirilerek yarglamann birlikte görülmesi ve bu suretle elde edilen delillere dayanlarak tutuklam talep edilmi ise yukarda deinildii üzere silahl terör örgütü üyelii eylemi nedeniyle dokunulmazlnn kaldrlmam olmas nedeniyle bu yöndeki talebe itibar edilmemesi gerekmektedir. Derdest kamu davasnn görüldüü mahkemece de suç vasfnn deime ihtimali nazara alnarak tahliye karar verildii ayrca 6718 S.Y. m. 1 ile anayasamza eklenen geçici 20. maddesi uyarnca fezlekeye bal yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin eylemlerin nitelii, bu eylemlerin yasa maddesindeki ceza miktarlar, tutukluluun bir cezaya dönümemesi gerektii ilkesi, dokunulmazlnn kaldrld eylemler bakmndan tutuklulukta geçirdii süre de nazara alnarak sank hakknda çkarlan yakalama emrinin usul ve yasaya aykr olduu anlalmakla, yakalama emrinin kaldrlmasna dair sank müdafiisinin yapm olduu itirazn kabulüne dair aadaki ekilde karar vermek gerekmitir.

Diyarbakr 7nci Ar Ceza Mahkemesi, yukarda belirtii gerekçelere dayanarak, Diyarbakr 6nc Ar Ceza Mahkemesinin 15 Eylül tarihinde Ayhan Bilgen hakknda verdii tutuklamaya yönelik yakalama emrinin kaldrlmasna, sair hususlarn yarglamay yapan esas mahkemesince yeririne getirilmesine dosyann Diyarbakr 5nci Ar Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Ana Sayfaya Git