HDP'li Önlü: Türkiyelileşmede eksik kaldık

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 23 Şubat'ta 4. Büyük Olağan Kongresi'ni gerçekleştirecek. Yapılan il, ilçe kongreleri ve bölge konferanslarını gerçekleştiren partinin “Daha güçlü HDP, daha güçlü mücadele” şiarıyla gerçekleştireceği iki günlük 3'üncü Büyük Konferansı ise yarın başlıyor.

Haberler 24.01.2020 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Örgütlemeden Sorumlu E Genel Bakan Yardmcs Alican Önlü, yarn balayacak konferans ve Olaan Kongreleri öncesi yürüttükleri çalmalara ve tartmalara dair Mezopotamya Ajansden Berivan Altana konutu.

HDP BELRLEYC BR GÜç HALNE GELD

Bu yl tüm partilerin kongre yl olduuna dikkat çeken Önlü, 2012 ylnda kurulan HDPnin de dier partiler gibi kongre sürecinden geçtiini, ancak parti olarak bu kongrelerine tarihsel bir anlam yüklediklerini belirtti.

HDPnin geride brakt 7 ylda iki yerel, 3 genel, iki cumhurbakanl ve referandum seçimleriyle birlikte bir kitle partisi haline geldiini söyleyen Önlü, gerçekletirecekleri kongreye yükledikleri anlamn Ortadou ve dünyadaki gelimelerden bamsz olmadn kaydetti. Önlü, bu gelimeler nda da HDPnin Türkiyede belirleyici bir güç haline geldiinin altn çizdi.

ZLENLEN STRATEJ

HDPnin ayn zamanda iktidara kar direnen tek parti olduunu ifade eden Önlü, bu direngenliin ve belirleyici güç olmann en somut halde 31 Mart-23 Haziran 2019 seçimlerinde aça çktn vurgulad. Balattklar Kürdistanda kazanmak, Türkiyede AKP-MHPye kaybettirmek hamlesinin de kongreye giderken izlenilen bir strateji olduunu belirten Önlü, bunu öyle açklad: Kürt halknn gasp edilen tüm kurumlarn geri almak ve beraberinde de Kürt ulusal birlii zemini yaratmak. Ayn zamanda batda AKP-MHP ve Ergenekon ittifakna kaybettirmek. Ancak buray kaybettirdiimiz zaman demokrasi güçlerine alan açabilirdik. Demokratik güçlerin ittifak zeminini, mücadele alann oluturabilirdik. Böyle bir seçim stratejisiydi. Bu uzun stratejimiz sadece seçime endeksli deildi aslnda. Uzun soluklu bir mücadele ve politik hatt belirliyordu. Kimi eksiklikleri de barndrsa tuttu. Seçim sonrasnda sadece kaybettiren, muhalefet eden deil, partimiz ayn zamanda artk Türkiyenin yeniden ina edilmesinde temel güç ve bir umut oldu.

K KUTBA KARI ÜçÜNCÜ YOL

Önlü, yaptklar il, ilçe kongreleri, konferanslar ve çaltaylarn ise 4. Büyük Olaan Kongreye yönelik 2019 ylnn bandan itibaren balanm bir örgütlenme hamlesi olduunu kaydetti.

Bu hamlenin Türkiyede ekillenen iki kutba kar HDP fikriyatnn oluturduu Üçüncü Yol mücadelesini yürütecek bir örgütlenme olduunu söyleyen Önlü, Türkiyedeki tüm farkl kesimlerin, inançlarn, ekonomik, ekolojik sorunlarn mücadele alanna dönümüseniz doallnda kendinizi yeniden yaplandrmak zorundasnz diye belirtti.

Önlü, partilerine dair u tespitlerde bulundu: Türkiye yeniden ekillenirken iki kutup var. Biri, 90 yllk statükocu durumu korumak istiyor. Onun karsnda da tekçi bir rejim ina etmek isteyen bir yap var. HDP fikriyatnn oluturduu Üçüncü Yola denk bir örgütlülük oluturmak gerekiyordu. Kendimize dair yeniden bir tartma süreci balattk.

GÜçLÜ BR FKRYAT VAR AMA ÖRGÜTÜ YOK TESPT YAPILDI

Bu tartma süreçlerindeki ilk belirlemelerinin ise Evet güçlü bir fikriyat var ancak bu güçlü fikriyatn örgütü yok yönünde olduunu paylaan Önlü, bu anlamda kendilerini ciddi bir eletirel süreçten geçirdiklerini söyledi. Önlü, özellikle parti içerisinde merkezi siyasetin hakim olduu, kadn partisine denk bir zihniyetin olumad gibi tespitlerden yola çkarak HDP fikriyatna denk bir örgütün ve örgütlüün olumasna dair yol ve yöntem belirlemeyi önlerine koyduklarn belirtti. Önlü, Eril siyaset dili, ekoloji anlamnda bir bölgeye skmlk, toplumla ortaklalmad yönünde kendimize dair eletiri süzgecinden geçtik, geçmeye devam edeceiz. Bunun özeletirisi de halk örgütlenmesidir. Meclislerin yan sra siyasetin toplumsallamas, toplumun siyasallamas da bizim kendimize dair özeletirimizdir. Oysa ki tam tersi bu fikriyatn kurucusu olan Sayn Öcalann eletirisi uydu; Bu parti bir müzakere partisiydi, baaramadnz. Müzakere klasik anlamda taraflarn bir araya oturmas deil. Müzakere toplumla müzakere etmek yani bu fikriyatla topluma gitmek, toplumu ikna etmek anlamn tayor. Toplumsal kesimlerle bu fikriyatn müzakeresini yapamadk. Bu parti dinamik bir partidir ve kendini geniletmelidir. Geniletmek derken sadece bileenlerini ya da temsiliyetin yan sra dili, siyaseti, önüne koyduu hedefler daha geni toplumlar ve kesimleri ifade edecek bir genileme olmasdr dedi.

HDP FKRYATININ ÖRGÜTÜNÜ KURACAIZ

Yaptklar gençlik, kadn, ekonomi, ekoloji çaltaylar ve konferanslarnn akabinde yarn balayacak 3üncü Büyük Konferansla birlikte yeni yol haritalarn belirleyeceklerini söyleyen Önlü, yine bir dizi karar önerileri, eylemselliklerin de konferansla birlikte aça çkacan dile getirdi.

En büyük özeletirilerini Türkiyelilemede eksik kalma noktasnda verdiklerini ifade eden Önlü, unlar ekledi: Bu ciddi eksikliimizdir, çünkü zaten bu paradigmann esas budur. Bugüne kadar ki en büyük eksikliimiz HDP fikriyatn doru anlatmama, bu fikriyat benimseyen, özümsenmi kadrolar aça çkaramama, yönetimlerini oluturamama. Direnme yannda bir sorun yok, Türkiye halklarna umutta bir sorun yok. Bunlar baarlyd ancak bu fikriyatn kadrolar yok. Önümüze de en temel olarak bunu koyacaz. Bu fikriyatn yönetimini oluturmak, bu defa bu fikriyatn Parti Meclisini, MYKsn, toplumsal alann ihtiyaç duyduu tüm komisyonlarn, Mecliste sözcülüünü, yerel yönetimlerini, gençliini oluturmak olacak. En güçlü dahil olmamz gereken bu fikriyatn örgütünü, çalann, kadrosunu, üyesini oluturmak.

MARUZ KALINAN K TARAFLI SALDIRI

Önlünün Türkiyelileme konusunda üzerinde durduu önemli bir nokta daha var. Bu yönlü olarak iki taraftan saldr altnda olduklarn belirten Önlü, bu durumu Partimiz bir yandan rehin alma siyaseti, kazanmlara saldrlarla ilevsiz klnmak istenirken, dier yandan da bir bölgeye, tek bir politik hatta, tek bir siyasal hatta sktrlmak isteniyor. HDP, batda Kürdistanidr, Kürttür denilerek sadece bir Kürt partisi olarak snrlandrlmak isteniyor. Kürdistanda ise bu kez solcudur, Kürt kazanmlarn heba ediyor üzerinden bir anti propaganda altnda sözleriyle açklad.

TÜRKYELLEME, KÜRDSTAN GERçEKLNE ARKASINI DÖNMEK DELDR.

HDPnin bir Kürt partisi olmadn, iki ülke gerçeklii üzerinden siyaset oluturduunu vurgulayan Önlü, Bu partinin tabi ki en dinamik gücü Kürtlerdir, Kürtlerin kazanmlarn, tecridi, Kürtlerin özgürlük taleplerini tabi ki sahiplenecektir. Kendine temel sorun haline getirecektir. Türkiyelileme, Kürdistan gerçekliine arkasn dönmek deildir. Tam tersine Türkiyelileme en bata Kürt Sorununun çözümü, Türkiyenin demokratiklemesi ve Kürdistanda toplumun özgürlemesidir. ki ülke gerçeklii hala devam ediyor. kisi beraber Türkiyelileme paradigmasn zihniyetini tamamlayacak. Türkiyenin demokratiklemesinin önündeki en büyük engel Kürdün inkardr dedi.

Bu kart propagandann sadece dardan deil, ayn zamanda kendilerinden kaynakl eksikliklerden beslendiini kaydeden Önlü, yarn yaplacak konferansta bu durumu da ele alacaklarn belirterek, en temel hedeflerinin kongrede daha güçlü Türkiyelileme sözünü kurmak olduunu söyledi.

YÖNETMEYE TALBZ

Önlü, tüm siyasetlerin hazrlk yapt 2023 ylna, HDPnin de büyük ve tarihsel bir anlam yüklediini belirtti. Önlü, Bu kongre ayn zamanda 2023 ylnn kadrolarn, yönetimini aça çkaracak, Türkiyelileme fikriyatnn karar ve yürütme organlarn ve beraberinde sözünü kuracak bir anlam tayor dedi.

Ortadou, Türkiye ve Kürdistann yeniden ekillendiine iaret eden Önlü, Kongremiz Türkiye halklarna daha somut ve umut verici bir ekilde bu sürecin hem sözünü, politikasn, stratejisini aça çkaracak. Ne imdiki iktidara, ne de statükoculara bu ülkeyi brakmyoruz. Bu ülkeyi demokratikletirme ve yönetmeye talibiz.

2020 yl kurucu meclisin 100üncü yldr. AKP Genel Bakan tümüyle Meclisi ilevsiz klmak istiyor. Kurucu meclis tümüyle demokratik, tüm farkllklarn kendi öz iradesiyle seçilmi bir meclis deil ama 1920de Lazistannda, Kürdistannda farkl kimliklerin yer ald bir meclisti. Kendi ismiyle kurucu meclisti. Erken seçim çarmzn temel sebebi buydu. Kurucu meclisin yüzüncü ylnda bu meclisin yeniden kurulmas gerekiyor. Bunun için 2020 ylnda kurucu meclisin yeniden hayata geçecei bir parlamentonun olumas için mücadele edeceiz. HDP fikriyat kendini daha somut ifade edecek. HDP Türkiye halklar için artk sadece umut deil, bu ülkeyi yönetecek ifadelerini kulland.

2023 YILINDA DEMOKRATK CUMHURYET NASI HEDEF

Tüm kongre sürecinin bu fikriyatla yola devam edecek kadrolar oluturma hedefiyle gerçekletiini dile getiren Önlü, kurucu meclis hedeflerinin yannda 1921 Anayasasnn yüzüncü ylnda da demokratik bir anayasa oluturmay hedef belirlediklerini ifade etti.

Tüm bu hedeflerini 2023 ylnda Demokratik Cumhuriyeti yeniden inas ile taçlandracaklarn söyleyen Önlü, Kongremiz üç yl içerisinde yüzyllk ekillenmeye dair oluacak kadrosunu, sözünü, politik hattn 2023 ylnda Demokratik Ulus temelli, Türkiye ile Kürdistanda tüm kimliklerin özgürletii demokratik bir cumhuriyet inasn önüne hedef koyacak dedi.

Önlü, sözlerini oluturulmak istenen tekçi rejime ve korunmak istenen statükocu anlaya kar HDP olarak, ortak vatanda bir arada yaamann temel dayana olan Üçüncü Yol paradigmasn yaratmak istediklerini söyleyerek noktalad.

Ana Sayfaya Git