Her 4 tüketiciden biri internetten alışveriş yapıyor

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Düzgün, Türkiye'de e-ticaretin son 5 yılda ortalama yüzde 30 büyüdüğünü belirterek, "Ülkemizde her 4 tüketiciden biri internetten alışveriş yapıyor." dedi.

Haberler 16.08.2019 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Bakan Ömer Düzgün, AA muhabirine, teknolojinin tüm sektörlerde olduu gibi perakende sektöründe de önemli deiiklikleri beraberinde getirdiini söyledi.

Bu deiimin özellikle tüketicilerin satn alma süreçlerini etkilediini ifade eden Düzgün, dijitale doru hzl bir dönüüm olduunu bildirdi. Düzgün, e-ticaret rakamlarnn da bunu gösterdiine iaret ederek öyle konutu:

Dünyada perakende sektörünün yllk büyümesi yüzde 3-4. Buna karn küresel e-ticaret ylda yüzde 16 büyüyor. Bugün karmzda yeni jenerasyonla birlikte daha mobil, daha hzl ve kolay tüketim yapmak isteyen bir nüfus var. Ülkemizde e-ticaret son 5 ylda ortalama yüzde 30 büyüme yakalad. Her 4 tüketiciden biri internetten alveri yapyor. Tüm dünyada olduu gibi ülkemizde de dijital marketlere doru kayma söz konusu. Bu alanda satlar artrmak için özellikle Avrupada yazl ve görsel medyaya kyasla sosyal medyada reklam yatrm hzla artyor.

Market sepetleri bölündü

e-ticaret sayesinde gündelik ihtiyaçlarn artk hzl bir ekilde birden fazla yerden karlanabildiini belirten Düzgün, bu sebeple market sepetlerinin bölündüünü ve artk tüketicilerin önceliinin kaliteli ürün-uygun fiyat dengesi, hz ve iyi hizmet beklentisi olduunu dile getirdi.

Düzgün, alveri alkanlklarnn deitiini vurgulayarak öyle devam etti:

Perakende sektörünün geneline baktmzda, tüketiciler satn almak istedikleri ürünü belirledikten sonra dijital dünyada satn alma yolculuuna balyor. Markay, ürünü, teknik özelliklerini, üreticinin ve ürettii ürünün tüketici yorumlarn okuyup, satn almak istedikleri ürünün rakipleriyle kyaslamasn yapp, karar aamasna geliyor. Bizim sektörümüz özelinde ise en büyük deiim alveri alkanlklarnda yaanyor.

Yeni dönemde iletmelerin itici gücünün dijitalleme ve teknoloji olduunu ifade eden Düzgün, yüksek teknolojiye maazalarnda yer verenlerin, daha salkl ölçümleme yaparak tedarik zincirinden sat ve stok adedine kadar her alanda kullanlabilen teknolojiyle iletme açsndan doru çözümün bulunmasn saladn, bunun da büyümek ve ekonomiye deer katmak isteyen tüm iletmeciler için öncelikli gündem maddesi haline geldiini söyledi.

Talep bazl perakende ürün servisi

Düzgün, son dönemde art gösteren talep bazl perakende ürün servisi uygulamalarna deinirken de Ülkemizde bu tür uygulamalar genellikle marketlerin kapan saatlerinden sonra daha yaygn olarak kullanlyor. Bu durum bata bakkallar olmak üzere küçük esnafn satn elbette etkiliyor ancak bu alan henüz emekleme aamasnda. Baz uygulamalarn kendi stoku bulunurken, baz uygulamalar tüketici ihtiyaçlarn karlamak için açk iletmelerden ürün temin ediyor. diye konutu.

Federasyon olarak gerek e-ticaret gerekse bu alandaki çalmalar takip ettiklerini belirten Düzgün, Üyelerimizi dijital marketçilie hazrlamaya odaklandk. Halihazrda üyelerimiz arasnda bu alana (talep bazl perakende ürün servisi) yatrm yapan, kendi giriimleriyle tüketicilerine baaryla hizmet veren yatrmclar mevcut. dedi.

Düzgün, baz uygulamalarda servis ücretleri ürün fiyatna eklenerek sat yapldn anmsatarak unlar kaydetti:

Bunun örneklerine e-ticaret ve pazar yeri uygulamalarnda da tank oluyoruz. Alnan bu komisyonlar sanal bir enflasyon algsna sebep olmaz. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu giriimlerin her yatan tüketiciye sunduklar deeri, eksiksiz ve net bir ekilde aktarmas. Halihazrda tüketiciler elektronik ortamda satn alaca ürünlerin fiyatlarna kyaslamal olarak saniyeler içinde ulaabiliyor. Aksi durumlarda tüketicilerde oluacak pahal algs hem uygulamann hem de bu pazarn büyümesini engeller.

Ana Sayfaya Git