Her şey kamerada!

Daha önce hakkında mobbing şikayetlerine rağmen herhangi bir işlem yapılmayan müze müdürü E.Ö. Merve Kaçmış'ın ölümünün ardından açığa alındı. Avukatlar geride bırakılan mektupla ilgili çarpıcı iddialarda bulundu.

Haberler 18.01.2020 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gaziantepteki Zeugma Mozaik Müzesinde görev yapan ve izinde gittii memleketi Diyarbakrda aabeyinin evinde intihar eden arkeolog Merve Kaçmn (33) mobbinge urad iddiasyla Kültür ve Turizm Bakanlnca balatlan idari soruturma sürdürülüyor. Soruturma kapsamnda, müze müdürü E.Ö. ile 2 uzman, görevden uzaklatrld.

MOBBNG KURBANI MERVE

Gaziantepte bulunan Zeugma Mozaik Müzesinde 2 yldr görevli arkeolog Merve Kaçm, izne ayrlarak, memleketi Diyarbakrdaki aabeyi Ömer Ozan Kaçmn evine gitti. Kaçm, pazartesi günü aabeyinin kald apartmann 8inci katndaki dairesinde pencereden atlayarak, yaamna son verdi. Merve Kaçmn cenazesi, Diyarbakrda topraa verildi. Yaknlar, Merve Kaçmn, müzede kayp tarihi eserleri zimmetine almas konusunda mobbinge maruz kald için psikolojisinin bozulmas sonucu intihar ettiini öne sürdü.

KAYIP TARH ESERLER

Arkeolog Merve Kaçmn intiharn ardndan adli soruturma balatlrken, Kültür ve Turizm Bakanlnca da olayn aratrlmas için soruturma balatlp, Zeugma Mozaik Müzesine müfetti gönderildi. Müfettilerin devam ettirdii soruturma kapsamnda, müze müdürü E.Ö. ile 2 uzmann görevinden uzaklatrld örenildi.

ENVARTER SAYIMI YAPILIYOR

Öte yandan Merve Kaçma görevden ayrlan baka personelin zimmetindeki Pimi Toprak Eserleri zimmetine almas gerektiinin söylendii, Kaçmn ise envanter eksiklii olduu için eserleri zimmetine almad gerekçesi ile mobbinge maruz kald iddia edildi. Kaçmn eksik olduu için zimmetine almad iddia edilen tarihi eserlerin saymna baland örenildi.

K BAYAN AVUKAT SAVUNACAK

Kaçmn olayyla ilgili olarak, Diyarbakr Barosu avukatlar Asl Pasinli ve Hatice Demir savunma yapacak. Avukatlar, savclktaki dosyada otopsi raporu, bir ksm evrak ve Merve Kaçmn intihar etmeden önce yazd nota ulatklarn belirtti. Kalan evraklara, kolluktan getirilmedii için henüz ulaamadklarn ifade eden avukatlardan Asl Pasinli, intihar mektubuyla ilgili, Son intihardan önce brakt mektup bizim için çok önem arz ediyordu. Zeugma Müzesine bir atf var m? Mektubu gördük. Kolluk tarafndan savcla gönderildi. Yaz çok bulank olduu için ve çok anlalabilir bir yaz olmad için tamam konusunda bilgi vermedik. Fakat net olarak seçtiimiz cümlelerde, ilk cümlesi olan Ben yapmadm. Kameralar açkt. Her ey orada görünüyor ve kaytldr ifadesi çok net bir ekilde mektupta geçiyor. O yüzden bu ksm basnla paylatk. Kalan ksm açsndan da yaznn çözümlenmesini isteyeceiz dedi.

MERVEY NTHARA GÖTÜREN SÜRECN YOL HARTASI ORTAYA çIKACAK

Avukat Asl Pasinli, taleplerinden bir tanesinin de psikolojik otopsi olduunu vurgulad. Pasinli öyle konutu: Merve Kaçm olaynda da bizi gerçee ulatran, kiinin intihar sürecini, intihara sevk eden nedenler konusunda hazrlanan bir rapor olarak adlandrlan psikolojik otopsi mevzusu ve taleplerimizden bir tanesi de burada younlayor. çünkü Merve ile ilgili hem ailenin verdii hem de çalma arkadalarndan edindiimiz bilgiye göre aslnda 6-7 aydr süren bir mobing durumu söz konusu. Bu mobingi kaldramad için gerçekleen bir intihar durumu söz konusu. Ceza yarglamasnda intihara sevk, intihar kararn kuvvetlendirmede ayr bir suç olarak vasflandrlmtr. Eer bu iddialar gerçekse ki burada bakanl açt soruturma dosyay çok belirleyecek. Bu iddialar temellendirildii zaman Merve sistematik bir iddet sonucu intihar kararn kuvvetlendirerek hayatn kaybetmi olduu çok net bir ekilde ortaya çkacak. Bunun ortaya çkabilmesi için de elimizi güçlendiren en önemli olgulardan bir tanesi de psikolojik otopsinin bu dosyaya sunulmas. Psikolojik otopsi de aslnda bakanln açt soruturma ile e deer. Onu destekleyen bir rapor olur eer hazrlanrsa. Hem çalma arkadalaryla hem ailesiyle hem arkadalaryla tek tek görüülüp kiinin o süreçte yaad durumu özetleyen bir rapor. Dolaysyla burada Zeugma Müzesinde buna benzer durumlar yaanyorsa bu raporda bunlar ayrntl bir ekilde psikanaliz çözümleri de yaplarak dosyaya sunulmu olacak. Bu da Merveyi intihara götüren sürecin yol haritas olacak. O yüzden bizim çok önemli. Türkiyede henüz yeni yeni yerlemeye balayan ve yeni çalmalar yaplan bir mevzu psikolojik otopsi. Mervenin dosyas bunun için oldukça elverili ve dosyann aydnlatlmas için çok önemli.

MERVEY ÖLÜME GÖTÜREN SÜRECN BASKIYLA LGL OLDUU DÜÜNÜLÜYOR

Avukatlardan Hatice Demir ise ailenin verdii bilgilerde, Mervenin 2 buçuk yllk çalma süresi içinde son 6- 7 aynda ileri ile ilgili ciddi baskya ve mobbinge maruz kaldn ifade ettiklerini ve i yeri olan Zeugma Müzesinde bir takm tarihi eserlerin kayp olduunu iddia ettiklerini söyledi. Avukat Demir, unlar söyledi: Bu tarihi eserlerin kayp olmasna ramen orada bir saymn yapld bir dönemden geçildiine dair bir iaret var ve birtakm eksikliklerin, usulsüzlüklerin Merve tarafndan tespit edildii ve bunun amire rapor eklinde bildirilmek istendii ama bu raporunun ileme konulmad, ciddi anlamda psikolojik baskya maruz kaldn ifade ediyorlar. Mervenin hem aileye hem de yakn arkadalarna zaten ifade ettiini söylüyorlar. Dolaysyla Merveyi ölüme götüren sürecin i yeri ile çok ilikili olabilecei, yaad baskyla çok ilikili olabileceine dair ciddi kukular gündeme geldi.

MEKTUPTA SMLER VAR

ntihar mektubuyla ilgili de konuan Hatice Demir, Merve Kaçmn ardnda brakt notta bir takm isimleri iaret ettiini belirterek, Fakat yaz çok berrak okunmad için bu isimleri hangi balamda kullandnn tespitini soruturma aamasnda aslnda savcnn yapaca bilirkii incelemesiyle çözülebileceini düünüyoruz. Ancak savclk taleplerimiz dorultusunda soruturmay geniletirse ve i yerindeki bütün arkadalarn dinlerse, i yerindeki bilgisayarna el koyup gerekli incelemeyi yaparsa ardnda brakt notla birletiinde olayn aydnlatlabilecei kanaatindeyiz. Biz avukatlar olarak soruturmann geniletilmesi noktasnda birçok talebimiz var. Bu talebimizi dosyaya bugün itibaryla sunduk. Burada savcnn aslnda Gaziantep Cumhuriyet Savcl ile i birlii içinde soruturmann yürütülmesi gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git