HİV skandalında ihmaller zinciri!

HIV virüsü taşıyan kadının ameliyatında 150 TL'lik 'bariyerli eldiven' skandalı yeni bir boyut kazandı. Doktor ve asistanlar kazan kaldırdı, başhekimlik ihmalleri gizleme adına soruşturma başlattı.

Haberler 01.01.2018 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Kadn Doum Kliniinde, HIV virüsü tayan hamile kadnn sezaryen ameliyatna koruyucu malzeme olmad için girmek istemeyen görevli doktor ve asistanlarn ortaya çkan skandal olaynda ilginç gelimeler yaanyor.

ELDVEN BARYERL DEL DDASI

Dicle Üniversitesinin ameliyathanesinde olmad ortaya çkan ve piyasa deeri 150 lira olan bariyerli eldiven Kadn Doum Hastanesinin deposundan alnd. Ancak eldivenin bariyerli olmad için D.D.nin eline inenin batt ileri sürüldü.

ASSTAN TEDAV ALTINA ALINDI

HIV virüsü kapma ihtimali üzerine gözetime alnan 2 aylk asistan D.D.ye ilaç tedavisi uyguland. 3 ay önce evlenen D.D.ye, ilaç tedavisini evde sürdürmesi için izin verildi.

DOKTOR VE ASSTANLAR BIRAKTI

Olayn ardndan Kadn Doum Kliniinde görevli asistanlar idarenin taleplerine karlk verilmemesi ve ortaya çkan virüs vakas nedeniyle, ie gelmemek için rapor alrken, hastane yönetimi de hastanede bariyerli eldivenlerinin bulunmadn dorulad.

HMALLER ZNCRNE SORUTURMA

Rektörlük, soruturma için Tp Fakültesi Dekanlna yaz yazarken, rapor alp, hastaneye gelmeyen asistanlarla da görüme gerçekletirdi. Yaplan görümenin ardndan asistanlarn pazartesi günü iba yapaca belirtildi.

HASTALAR TABURCU EDLDLER

Klinikte hekim ve asistan kalmaynca yatakl tedavi gören hastalar taburcu edildi. Baz hastalar tedavilerinin devam için kentteki baka hastanelere bavurdu. Hastane Diyarbakrn yan sra Mardin, rnak, Mu, Batman ve Siirtten ar ve acil vakalara da hizmet veriyor.

HABER MERKEZ

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Kadn Doum Kliniinde, HIV virüsü tayan hamile kadnn sezaryen ameliyatna koruyucu malzeme olmad için girmek istemeyen görevli doktor ve asistanlarn ortaya çkan skandal olaynda ilginç gelimeler yaanyor. Ameliyat evden gelen bölüm sorumlusu yapt, yardm eden 2 aylk asistann eline ine batt. Olayla ilgili harekete geçen Dicle Üniversitesi Rektörlüü, klinik, icapç doktor, asistanlar ve ameliyathane sorumlular hakknda soruturma balatt. Doktor ve asistanlarn amelliyata koruyucu malzeme olmad için girmek istemedikleri belirlendi.

Diyarbakrda 6 yldr takipli olan HIV virüslü kadn, geçen hafta doum sanclar artnca yaknlar tarafndan bir hastaneye götürüldü. Hastane tarafndan Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Kadn Doum Kliniine sevk edilen kadn koruyucu malzeme olmad nedeniyle, önce klinie kabul edilmek istenmedi. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gülün de öretim üyesi olduu kliniin HIVli hastay kabul etmek istememesi üzerine, hasta yaknlar gidecek yerlerinin olmad ve sevkin buraya yapldn bildirmesi üzerine hastann yat zorunlu olarak yapld. Klinikte yatan HIVli kadn, doum sanclarnn iyice artmas üzerine sezaryenle doum için ameliyathaneye alnd.

ERKEK DOKTORLAR GRMED, KADIN DOKTOR VE ASSTAN GRD

Kadnn ameliyat için Yrd. Doç. Dr. F.M.F.ye haber verildi; ancak doktor, iddiaya göre koruyucu malzeme olmadn ifade ederek, ameliyata girmek istemedi. Bu srada F.M.F. gibi dier erkek doktor ve asistanlar da HIVli kadnn ameliyatna girmek istemeyince, kadn olan Doç. Dr. E.A. ve yine 2 aylk kadn asistan D.D., ameliyata girmeleri yönünde ikna edildiler. Ameliyathanede HIVli kadna operasyon için hazrlklar yaplrken, HIV gibi antiviral hastalklarn bulamasn engelleyen bariyerli eldivenler bata olmak üzere dier korucuyu malzemelerin olmad ortaya çkt. Bariyerli eldiven için hastane yönetimine haber verilirken, eldiveni temin etmek için, hastanelerde artrma yapld.

DEPOCU EVDEN GETRLD, BARYERL ELDVEN ALINDI

Ameliyatn balamasna 10 dakika kala Kadn Doum ve çocuk Hastalklar Hastanesinden bariyerli eldiven olduu belirlendi. Hastanede olmad belirtilen depo görevlisi, evinden getirilerek, tanesi 150 TL olan bariyerli eldiven alnd. Bariyerli eldivenin ameliyathaneye teslim edilmesiyle HIVli kadnn ameliyatna baland. HIVli kadnn klinie yatrlmasna ve operasyonuna kar direnç gösterip, ameliyata girmeyen erkek doktorlar yerine bu görevi üstlenen 2 aylk asistan D.D.nin parmana opersyon srasnda kazayla ine batt. HIV virüsü kapma ihtimali üzerine gözetime alnan D.D.ye ilaç tedavisi uyguland. 3 ay önce evlenen D.D.ye, ilaç tedavisini evde sürdürmesi için izin verildi.

ELDVEN BARYERL DEL DDASI

Dicle Üniversitesinin ameliyathanesinde olmad ortaya çkan ve Kadn Doum Hastanesinin deposundan alnan eldivenin bariyerli olmad için D.D.nin eline ine batt ileri sürüldü. Olayn ardndan Kadn Doum Kliniinde görevli asistanlar idarenin taleplerine karlk vermemesi ve ortaa çkan virüs vakas nedeniyle, ie gelmemek için rapor alrken, hastane yönetimi de hastanede bariyerli eldivenlerinin bulunmadn dorulad. Getirilen eldivenin bariyerli oldu ancak buna ramen inenin kazayla ele batmasn engelleyemeyecei öne sürülerek skandaln üstü örtülmeye çalld.

SORUMLULARI HAKKINDA SORUTURMA

Dicle Üniversitesi Rektörlüünce, HIVli kadnn klinikte yatmasna ve ameliyatna direnç gösterdikleri iddiasyla klinik sorumlusu, operasyonu gerçekletirmek zorunda olmasna ramen ameliyata girmeyen icapç doktor (nöbeti hastane yerine evde tutan ve her an hastaneden çarlmay bekleyen doktor) ve asistanlar ile ameliyathanede gerekli malzemelerin eksikliini hastane yönetimine zamannda bildirmedikleri öne sürülen, görevliler hakknda soruturma balatld. Soruturmann idarenin zafiyetini örtmeye yönelik olduu iddia edildi.

Rektörlük, soruturma için Tp Fakültesi Dekanlna yaz yazarken, rapor alp, hastaneye gelmeyen asistanlarla da görüme gerçekletirdi. Yaplan görümenin ardndan asistanlarn pazartesi günü iba yapaca belirtildi.

HASTALAR TABURCU EDLD

Klinikte hekim ve asistan kalmaynca yatakl tedavi gören hastalar taburcu edildi. Baz hastalar tedavilerinin devam için kentteki baka hastanelere bavurdu. Hafta sonu ve ylba tatilinin araya girmesiyle birlikte hastalar madur oldu. Dicle Üniversitesi Hastanesi, Diyarbakrn yan sra Mardin, rnak, Mu, Batman ve Siirtten ar ve acil vakalara da hizmet veriyor. Kadn Doum Bölümünde ise 2 profesör, 3 doçent, 2 yardmc doçent, 2 baasistan ve 20 asistan görev yapyor.

BARYERL ELDVENN KULLANILMASI

Öte yandan Salk Bakanlnn Salk çalanlarn Salnn Korunmas ve Kiisel Koruyucu Malzemeleri Kullanma Talimatna göre, bariyerli eldiven kullanlmas gereken durumlar öyle:

* Krm Kongo Kanamal Atei hastalar ile HIV pozitif-hastalara yaplacak her tür invaziv ilemden önce.

* HCV ya da HIV pozitif hastalarda cerrahi giriimlerde.

* Tansiyon ölçümü, ate ve nabz ölçümü, subkutan ve intramüsküler enjeksiyon, hastann giydirilmesi, banyo yaptrlmas, hastann tanmas ve nakli, sekresyonsuz göz/kulak muayenesi, kan szntsnn olmad damar yolu kontrolü gibi hastann vücut sv ve sekresyonlar ile temas olaslnn olmad direkt hasta temas gerektiren ilemlerde.

* Telefon kullanm, hasta dosyas/günlük notlarn doldurulmas, hastaya oral tedavi verilmesi, hastaya yemeinin verilmesi/toplanmas, yatak takmlarnn deitirilmesi, non-invaziv mekanik ventilasyon aletlerinin taklmas, oksijen kanülünün taklmas gibi hastann vücut sv ve sekresyonlar ile temas olaslnn olmad indirekt hasta temas gerektiren ilemler.

Ana Sayfaya Git