HSYK'nın Yargı Reformu Stratejisi tamamlandı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) 2017-2021 yılları arasını kapsayan Yargı Reformu Stratejisi tamamlandı. Stratejiye göre yargının etkinlik ve verimliliğini artırmak amacıyla hakim ve savcı yardımcılığı müessesinin kurulmasına yönelik mevzuat çalışmaları yapılacak.

Haberler 05.01.2017 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet hizmetlerinin bamsz ve tarafsz bir ekilde yürütülmesi, yarglamalarn makul sürede sonuçlandrlmas, daha hzl ve güvenilir bir adalet sistemi oluturulmas amacyla hazrlanan Yarg Reformu Stratejisi, Bakanlar Kurulunda görüülerek uygulamaya konuldu.

Stratejide, yarg alanndaki tehditlerin ilk srasnda yasa d örgütlerin yarg içinde yaplanmalar yer ald. Dier tehditler öyle sraland:

Hakim ve savclar tarafndan sosyal medya kullanmnda yarg etii ilkelerinin yeterli ölçüde dikkate alnmamas, hakim ve savc adaylk eitiminden beklenen verimin alnamamas, geçmi dönemde meslee giri için yaplan yazl snavlarn bir ksmna ilikin kopya iddialarnn bulunmas, medyada kurula yönelik aslsz ve ypratc haberlerin olmas, farkl çkar gruplarnn kurulun kurumsal itibarn sarsmaya yönelik ulusal veya uluslararas eylem ve söylemlerinin olmas, yargdaki olumsuzluklarn kamuoyunda tamamyla kurula mal edilmesi, toplumun yargya olan güveninin yeterli düzeyde olmamas, hakim ve savc almnda yaplan güvenlik soruturmasnn yetersiz kalmas, hakim ve savc kadro saysnn yetersiz olmas, yargnn kamuoyunda gereinden fazla gündem oluturmas, üye seçim sisteminin yarg mensuplar arasnda ayrmaya sebep olmas, i younluu az olan yerlerde adliyelerin bulunmas, hakim ve savclarn idari yönden farkl kurumlara geçici görevlendirilmesinde kurulun etkisinin bulunmamas, meslek öncesinde hakim ve savc yardmcl veya deneme süresi gibi müesseselerin olmamas.

- 5 amaç

Stratejide, amaçlar, Yarg Bamszl ve Tarafszln Güçlendirmek, Yargya Güveni Artrmak, Hakimlik ve Savclk Teminatn Güçlendirmek, Kurumsal Altyap ve Kapasiteyi Güçlendirmek, Yargnn Etkinlik ve Verimliliini Artrmak olmak üzere 5 ana balk altnda topland.

Yarg bamszl ve tarafszlnn güçlendirilmesi bal altnda, önce durum analizi yaplarak yarg mensuplar bata olmak üzere toplumda bamszlk ve tarafszlk kavramlarnn içselletirilmesi ile dier kurum ve kurulularn bu hususa ilikin farkndalnn artrlmasna yönelik çalmalar yaplacak.

Meslee kabul ilkelerinin belirlenmesi için yaplacak ikincil mevzuat düzenlemesi kapsamnda, meslee kabul sürecinin bir parças olarak mülakat sistemi getirilerek FETÖ/PDY gibi yaplanmalara mensup kiilerin yarg tekilatna szmalar önlenecek.

Stratejide ikinci amaç, yargya güveni artrmak. Stratejide, yargya güvenin önceki dönemde, sistematik ve organize bir ekilde belli bir yapya aidiyet duygusuyla hareket eden hakim ve savclarn eylem ve söylemleri sebebiyle hukuk tarihindeki en düük seviyeye indii vurguland.

Yargya güveni artrmak için, durum analizi çalmasnn ardndan kamuoyu aratrmalar ile bilimsel çalmalar ve çaltaylar yaplacak, ayrca bu kapsamda iyi uygulama örnekleri incelenerek rapor hazrlanacak.

Toplumun kuruldan beklentilerine ve yarg sisteminin ileyiine ilikin geri bildirimlerin etkin bir ekilde deerlendirilmesi salanacak.

Hakim ve savclara yönelik ise düzenli aralklarla yargya güven ve memnuniyet anketleri yaplacak. Yarg etii ilkeleri belirlenip ilkelerin benimsenmesi ve uygulanmas temin edilecek.

- Hakimlik ve savclk teminat

Stratejide yer alan üçüncü amaç olan hakimlik ve savclk teminatn güçlendirmek için, durum analizinden sonra bilimsel çalmalar yaplacak, iyi uygulama örnekleri raporlanacak, çaltaylardan elde edilen çktlar nda atama, nakil, müstemir yetki, terfi ve disiplin sistemi yeniden düzenlenecek.

Kurumsal altyap ve kapasiteyi güçlendirmek balkl amaç kapsamnda da her unvana ilikin i ve görev tanmlar yaplarak i gerekleri belirlenecek, her birime yönelik i ölçümü ile norm kadro klavuzu hazrlanacak, ardndan iç kontrol sistemi ile iç denetim birimi kurulacak.

Teknolojik altyap daha etkin kullanlarak kurulun yapsal ve sosyal etkinlii artrlp kurumsal kültürün gelitirilmesi salanacak. Ayrca yarg kurullar arasnda bilgi ve tecrübe aktarm için ulusal ve uluslararas i birlii gerçekletirilecek.

Stratejide yer alan son amaç, yargnn etkinlik ve verimliliini artrmak. Bu kapsamda, hakim ve savclarn idari yönden farkl kurumlara geçici görevlendirilmesinde mutlak surette kurulun izninin aranmas ile hakim ve savc yardmcl müessesinin kurulmasna yönelik mevzuat çalmalar yaplacak. Hakim ve savclarn mesleki ve kiisel geliimlerinin salanmas için ilgili kurum ve kurulularla çalmalar yürütülecek.

Bununla birlikte yargnn verimliliini artrmak adna ihtisas mahkemelerinin says artrlacak ve mahkeme yönetim sistemi desteklenecek. Tefti sisteminde etkinlik ve verimliliin artrlmas için öncelikle durum analizi yaplarak iyi uygulama örnekleri raporlanacak, gerekli i standartlar belirlenecek.

Ana Sayfaya Git