"Hudut Kartalları" vatan için nöbette

Şırnak'ın Uludere ilçesi Irak sınırında "Kartal Yuvası" denilen 2 bin 30 rakımlı Karaçalı üs bölgesinde sıfırın altında 20 dereceye kadar düşen sıcaklıkta eli tetikte, gözü hudutta olan Mehmetçik, hem sınır hattından gelebilecek tehditlere hem de kaçakçılık olaylarına karşı hazırda bekliyor.

Haberler 30.01.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKllarn Irakn kuzeyindeki kamplardan Türkiyeye geçilerini önlemek amacyla Türk Silahl Kuvvetlerince hava destekli operasyonlar sürdürülürken, hudut birlikleri de Türkiye-Irak snrnda dondurucu soua ramen 7 gün 24 saat esasyla nöbet tutuyor.

Irakn kuzeyinde Haftanin kampndaki PKKllarn eskiden Türkiyeye geçmek için kulland 2 bin 250 metre rakml Düün Da ile 2 bin 150 metre rakml Beyaz Tepenin tam ortasnda kalan, snrn sfr noktasndaki Karaçal üs bölgesinde görev yapan 48. Hudut Tugay Karaçal Taburuna bal askerler, kar k demeden en çetin koullarda vatan koruyor.

Sfrn altnda 20 dereceye kadar düen scaklkta eli tetikte, gözü hudutta bulunan askerler, hem snr hattndan gelebilecek tehditlere hem de kaçakçlk olaylarna kar hazrda bekliyor.

K aylarnda karayoluyla ulamn güçlükle salanmas nedeniyle havayoluyla gidilen, bölgenin en yüksek tepelerinde olmas özelliiyle Kartal ismi verilen Karaçal bölgesindeki Mehmetçik, teröristlerin szma ve saldr giriimlerini önlemek amacyla, günün farkl saatlerinde üs çevresi ve snr hattnda sürekli teyakkuzda olacak ekilde devriye görevi yapyor.

48. Hudut Tugay Komutan Yardmcs Piyade Kurmay Albay Nizamettin Doan, AA muhabirine yapt açklamada, bölgede son derece etkin ve caydrc görevlerin yerine getirildiini söyledi.

Üs bölgesi açldktan sonra teröristlerin geçilerinin engellendiini kaydeden Doan, terörün finans kaynaklarndan kaçakçlk faaliyetlerinin de önlendiini belirtti.

Terör örgütünün bundan çok rahatsz olmas, üssün açld 2015ten bu yana 150ye yakn irili ufakl taciz ve saldr giriiminde bulunmas da bunun göstergesidir. Yaplan bu saldr giriimlerinde arkadalarmz kahramanlklaryla görevlerini en iyi ekilde yerine getirmi ve örgüte önemli zayiatlar verilmitir. diyen Doan, u anda geni çapl operasyonlarda bölgenin etkin kullanldn bildirdi.

- Kendimizi Hudut Kartallar olarak adlandryoruz

Geçen yl ekimde yaplan operasyonda bölgede 20 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiini vurgulayan Doan, öyle devam etti:

Bizler kendimizi Hudut Kartallar olarak adlandryoruz. Hudut Kartallar hattnda yaklak 2 bin 500e ulaan rakmlarda, yer yer 3 metreye ulaan karn olduu arazi artlarnda görevimizi büyük motivasyonla, gayretle ve istekle yerine getirmekteyiz. Bu motivasyonu bize salayan da yaptmz hudut emniyetinin namus görevi olduunu, buradan geçecek her teröristin ülkenin bar ve istikrarna kastedeceini bilmemizdir. Gölgesinde yaamak ve ölmek bizim için onur kayna olan bayramzn burada dalgalandn görmenin verdii huzurla görevimizi icra etmekteyiz.

Karaçal Hudut Bölük Komutan Piyade Yüzba Fahri Eybek ise snr hattnda kullanlan zrhl araçlarn üstün özelliklere sahip olduunu anlatt.

Askerlerin, sfrn altnda 40 dereceye kadar yaamlarn çok rahatlkla idame edecek ekilde görevlerini yaptklarn belirten Eybek, termal kameray, gece devriye faaliyetinde gözetleme yapmak ve belirlenen hedefleri tehis etmek için kullandklarn dile getirdi.

Bölgede ihtiyaçlarn karladklar su ebekesinin, olumsuz hava koullar nedeniyle donabildiini ifade eden Eybek, Su ebekemizde donmalar olduunda elimizdeki teknolojik imkanlardan yararlanp mevcut kar, kar eritme makinesinde eriterek ve içindeki filtreler yardmyla artarak kullanm suyu olarak kullanyoruz. dedi.

- Dondurucu soua aldrmadan devriye geziyorlar

Devriye görevi yapan Tim Komutan Piyade Temen Hasan Hüseyin Yenilmez de termal kameralar ve zrhl araçlarla snr gözetimini aralksz sürdürdüklerini bildirdi.

Snr hattnn güvenliini yüzde 100 salamak için görev yaptklarn vurgulayan Yenilmez, bunun için bölgede yaamn snrlarn zorlayan dondurucu soua dahi aldr etmeden, birliin çevre güvenliini salamak adna yaya devriye faaliyeti de yürüttüklerini söyledi.

Günün deiik zaman dilimlerinde ve farkl bölgelerde faaliyette bulunduklarn kaydeden Yenilmez, Timin asli görevi Görülmeden görmek, ölmeden dönmek prensibi içinde hareket etmektir. Karla kapl bölgede beyaz kamuflajlaryla timler halinde yaya olarak snr devriyesi yaplyor. Cann siper ederek, Snr namustur ilkesini bir an bile unutmadan görev yapyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git