Hukukçulardan "infaz sisteminin yeniden değerlendirilmesi" önerisi

Hukukçular, cinsel istismar ve kasten öldürme gibi suçlarda yeniden suç işleme olasılığının önlenmesi için, açık cezaevine ayrılma, şartlı tahliye ve açık cezaevlerinden izinli çıkmada, doktor raporu aranması ve elektronik kelepçeyle takip gibi düzenlemeler yapılması önerisinde bulundu.

Haberler 06.12.2019 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orduda, daha önce kasten öldürmeye teebbüs suçundan ceza alan Özgür Arduçun, açk cezaevinden firar ederek 20 yandaki Ceren Özdemiri öldürmesi, kadn cinayetlerinin önlenmesini ve benzer suçlar ilemeye devam edenlerin cezalandrlmas konularn yeniden gündeme getirdi.

Hukukçular, cinsel istismar, kasten öldürme gibi suçlar ilemeyi sürdürenlerle ilgili infaz sisteminde yeni düzenlemeler yaplmasn önerdi.

Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan en, ule çet ve Rabia Naz Vatan olaylarnn delil toplama ve deerlendirmede adli kolluk tekilatnn kurulmasnn gerekliliini gösterdiini bildirdi.

Ceren Özdemir cinayeti ile Eskiehirdeki Aye Tuba Arslan cinayetlerine dikkati çeken en, infaz sisteminin gözden geçirilmesi gerektiinin altn çizdi.

Suç ilemeyi alknlk haline getirenlerin düzelmeden toplum içine gönderilmemesi gerektiini kaydeden en, bunun salanmasnn zorunluluunu vurgulad.

en, artl tahliye, denetimli serbestlik uygulamalarnn otomatik yaplmamas, bu durumlarda tekrar suç ilememe konusunun ele alnmas gerektiini söyledi.

- Cezaevinde iyilemeyenlerin tahliye edilmemeleri gerekiyor

Denetimli serbestlikle, koullu salverilmeyle çkarm anlaynn yanl olduunu dile getiren en, Suç ilemeyi alkanlk haline getirenleri, sürekli insan hayatna kast etmileri, elini kolunu sallayarak toplum içine brakamazsn. Artk cezaevinde iyilemeyen, uslanmayanlarn tahliye edilmemeleri, bu gerçekletiinde sk takip yaplmas gerekiyor. çünkü ate dütüü yeri yakyor. deerlendirmesinde bulundu.

Sadece cezann çözüm olmadn vurgulayan en, infaz sisteminin batan sonra gözden geçirilmesinin zorunluluuna iaret etti.

Kapal cezaevinden açk cezaevine geçmenin kolay olduunu ifade eden en, Açk cezaevine geçmenin artlar arlatrlmal, açk cezaevindeki hükümlünün izin kullanmnda da infaz kurumu yetkililerine sorumluluk yüklenmeli. Suç ilemeyi alkanlk haline getirenlerin açk cezaevine geçmesinin önüne geçilmeli. Uslanmadan bu insanlarn sokaklarda dolamasna izin verilmemeli. diye konutu.

Eskiehirde boand ei tarafndan öldürülen Aye Tuba Arslann sürekli ikayetlerde bulunduunu hatrlatan en, Artk apkay önümüze koymamz lazm. Demek ki koruyamyoruz. ifadesini kulland.

- Elektronik kelepçeyle takip önerisi

Ersan en, öyle devam etti:

Ceza hukukunun, infaz sisteminin etkinlii artrlmal. Suç ilemeye alkanlk haline getirenlerin, ayn suçu birden fazla kez ileyenlerin kontrol altnda tutulmas lazm. Suç ilemeyi alkanlk haline getirenlerin uslanmadan toplum içine dönüleri salanmamal. Toplum içine dönüte de elektronik kelepçeyle takip edilmeli, bu ekilde kontrol yaplmal.

- Doktor raporu art getirilmeli

Hukukçular Dernei Genel Bakan avukat Cavit Tatl ise infaz rejimiyle ilgili sknt yaandn belirtti.

Cinsel istismar, kasten yaralama, öldürme gibi suçlardan cezaevine girenlerin, kapsaml salk taramasndan geçirilmeden ve tekrar suç ilemeyeceinden emin olunmadan salverilmemesi için düzenleme yaplmas gerektiini savunan Tatl, öyle devam etti:

Yaralama, öldürme, cinsel istismar gibi suçlarda, infazn salk sistemiyle birletirilip tekrar suç ilenmeyeceinin anlalmas halinde cezasn çektikten sonra dar çkan kiilerin tedavi merkezinde tedavilerine devam edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde karlatmz örneklerden de gördüümüz üzere bu suçlar ileyenler tekrar suç iliyor. Cezaevinde belli bir süre kalm olmalar, onlar için slah anlamna gelmiyor, tedavinin yaptrlmas lazm. Salk sistemiyle infaz sisteminin entegre edilmesi, salk birimleri kurulmas, buralardan toplum hayatna çkabilir raporunun alnmas lazm. Bu kiilerin cezaevinden çktktan sonra hastanede kalmaya devam etmeleri gerekir.

Açk cezaevindeki hükümlülerin izinli olarak belirli artlarda dar çkabildiini aktaran Tatl, bu durumlarda da doktor raporunun aranmas önerisinde bulundu.

- Tedavi gerekiyor

Denetim sistemi getirilerek takip yaplmas gerekliliine de iaret eden Tatl, doktor raporlar olmadan bu kiilerin dar çkmamas gerektiinin altn çizdi. Cavit Tatl, Suç ileme oran yüksek olanlarn tahliye edilmesi, dar çkmas yerine cezaevinden hastaneye sevk edilerek tedavi edilmesi gerekiyor. lgililerin bunu tarttktan sonra mutlaka hayata geçirmesi lazm. Bu doktor raporu da heyet halinde izleme yaplarak, alannda uzmanlar kiilerce yaplacak takiplerle gerçekletirilmelidir. görüünü aktard.

Tatl, artl tahliyenin, kapal cezaevinden açk cezaevine geçiin, açk cezaevinden izinli çkmann doktor raporu artna balanmas önerisini sundu.

Ana Sayfaya Git