İçişleri Bakanı Soylu'dan koronavirüs denetimleri açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin, "Böyle bir şey söz konusu değil, gündemimizde de yok." dedi.

Haberler 07.08.2020 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Soylu, Mamak ilçesinde semt pazarnda gerçekletirilen Kovid-19 tedbirlerine yönelik denetimleri yerinde inceledi.

Pazar esnaf ve vatandalar maske, mesafe ve temizlik kurallarna uymaya davet eden Soylu, açklamalarda bulunduu gazetecilerin sorularn da yantlad.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimat üzerine Salk Bakan Fahrettin Koca ile yaplan deerlendirmeler sonucu her hafta gerçekletirilen koronavirüs denetimlerini bugün daha youn yapma adm attklarn ifade eden Soylu, ülkenin hemen hemen her noktasnda, bakan yardmclar, valiler, belediye bakanlar, sivil toplum kuruluu temsilcileri ve tüm kurumlarla salgn denetimi yapldn söyledi.

Soylu, amaçlarnn pazar yerleri ve alveri merkezlerinde, düün, dernek, nian ve sünnet organizasyonlar ile toplum yaam alanlarnda maske, mesafe ve temizlik kuralna uyumu salamak olduunu dile getirdi.

Salgna kar sadece devleti sorumlu görmenin yanltc olacana dikkati çeken Soylu, Bu konu her bir bireyin sorumluluudur. Vatandamzdan istirhammz var. Pazarc seçmeyin dedii zaman ona çkmamak lazm. Polisimiz maskenizi takn dedii zaman onu terslememek lazm. deerlendirmesini yapt.

Soylu, yaklak 250 bin kii ile salgn denetimlerin gerçekletirildiini, her bir kurumun büyük bir gayret içinde denetimlere katldn anlatt.

Dünyada ikinci dalgann geldii noktasnda bir deerlendirme var. Ayn durumla biz de karlamayalm. Kendi kontrolümüzü kendimiz yapalm. diyen Soylu, sözlerini öyle sürdürdü:

Burada görev hepimize dümektedir. Devlet olarak görevimizi yerine getirmeye çalyoruz ama vatandalarmzla bunu baarmalyz. Özellikle büyük üretim yerlerinde, toplu tamadaki otobüslerde, taksilerde tüm tedbirleri almak temel sorumluluumuzdur. Bu konuda Salk Bakanmz ile saatlerce deerlendirme yaptk. Önümüzde hakikaten çok iimiz var. Memleketimizin çok ii var. Hem ekonominin hem ülkemizin selameti açsndan bu salgn bize mazeret üretmemeli. Ne kadar zor dönemlerden geçtik. Evlerden çkamadmz günleri, yallarmzn mahzunluklarn hep beraber yaadk. Birçok esnafmzn çok doal olarak dükkanlarn kapatma zorunluluunu hep beraber yaadk. Yine ayn günlere dönmek bizim ve ülkemiz açsndan büyük bir sorun tekil eder.

- Hep beraber sorumluluk içindeyiz

Bakan Soylu, özellikle toplu taziye geleneini uzun zamandr sürdüren Dou ve Güneydoudaki vatandalara toplu taziyeleri brakmalar çarsnda bulundu.

Toplu taziyeler brakld takdirde salgnn yaylmasnn engellenebileceine dikkati çeken Soylu, Düünlerde, nianlarda, toplu tamalarda dikkat edelim. Burada belediyelerimize de büyük bir sorumluluk düüyor. dare dediin tek bir parçadan oluan bir yap deildir. Belediyelerimiz, muhtarlarmz, esnaf tekilatlar, ticaret odalarmz idarenin bütünlüü içerisinde. Hep beraber sorumluluk içindeyiz. Herkes elinden geleni ortaya koyarsa samimiyetle bu meselenin üzerinden geliriz düüncesindeyiz. ifadelerini kulland.

Soylu, denetimlerin bugün akama kadar devam edeceini, cuma akamnda itibaren cumartesi ve pazar günü de ekiplerin büyük bir bölümünün düünlerde, nianlarda denetlemeye devam edeceini aktard.

Denetim yaplacann daha önceden haber verilmesine yönelik eletirilerin olduunu belirten Süleyman Soylu, Terör, uyuturucu operasyonu yapmyoruz. Bir taraftan rehberlik bir taraftan denetleme bir taraftan uyarma, bir taraftan da hep beraber bilinçli olmay ortaya koymaya çalyoruz. Vatandamza tuzak kurup Seni maskesiz yakaladm u cezay verelim diye bir anlay içinde deiliz. Uyararak bilinçlendirerek bu anlay hep beraber salamalyz. dedi.

- Tatilcilere uyar

Sahillerde ve tatil beldelerinde vatandalara seslenen Soylu, unlar söyledi:

Tatilinizi geçiriyorsunuz, hayrl olsun. Bundan mutluluk duyuyoruz. Tatili geçirdikten sonra nereye döneceksiniz? Evlerinize döneceksiniz. Eer siz tatilde salgndan etkilenirsiniz doal olarak döndüünüz yerlere de bunu tam olacaksnz. Bu da bir sorumluluktur. Sadece bugünü tasarlamayalm. Tatil sonrasnda döneceimiz ehirlerde kar karya brakacamz durumu da tasarlayalm.

Süleyman Soylu, Baz illerdeki vaka artlarnn ardndan sokaa çkma kstlamalar tekrar gelebilir mi? sorusu üzerine, salgn balad andan itibaren maalesef sosyal medyada, bir takm WhatsApp hatlarnda tezviratlarn söz konusu olduunu anmsatt.

Dönem dönem rakamlarda ini çklarn olabileceine dikkati çeken Soylu, konumasna öyle devam etti:

Sokaa çkma yasayla ilgili ortaya konulabilecek deerlendirmeler de bu tezviratlarn bir parças. Böyle bir ey söz konusu deil, gündemimizde de yok. Elbette Bilim Kurulunun tüm tavsiyelerine uyuyoruz. Doktor deilim, profesör deilim, hastalktan anlamam. Hastalktan anlayan kim varsa onun uygulad tedbirleri veya söyledii tedbirleri uygulamakla mükellefiz. Belki bir hakkmz olabilir o da toplumun sosyal durumunu iyi bir ekilde analiz edip ona göre admlar atabilmek. Milletimizi telaa kaptrmak isteyenlerle, dezenformasyonlarla topluma yanl bilgi aktarmaya çalanlarla, endie oluturmak isteyenlerle ilgili maharetliyiz.

Gerek sosyal medyada gerek dier noktalarda bunu yapmaya çalanlar varsa kanunlarmz çerçevesinde yakasndan tutar alrz. Kimsenin endiesi olmasn. Toplumumuzla bilgilerimizi paylayoruz. Sokaa çkma yasa ve hastanelerle ilgili ortaya çkarlan tezviratlarn gerçekler oluunca karlk bulmad görülmektedir.

Orman yangnlar ve mangal yakmayla ilgili deerlendirmelerin yaplaca söylenmiti. Bu konuda somut bir gelime var m? sorusu üzerine çileri Bakan Soylu, yanglara maalesef bazen bireysel hatalarn bazen de kötü niyetliliin sebep olduunu vurgulad.

Bireysel hatalarn ise daha fazla olduunun altn çizen Soylu, unlar kaydetti:

Görevimiz bireysel hatalarn en aza indirilebilecei bir tedbirler manzumesini ortaya koyabilmek. Orman Bakanmz ile defalarca görütük. Arkadalarmz sal günü ve dün çaltlar. Zannediyorum yarn tekrar orman tekilatyla bir araya gelecekler. Yarn akam itibaryla bir taslak ortaya çkacak, sonra bakanmz ile deerlendireceiz. Somut admlarla bu konudaki tedbirlerimizi alrz. Tedbir almakta herhangi bir çekincemiz söz konusu deildir.

Tedbiri ortaya koymaktan ziyade esas itibaryla vatandamzn tedbir almas doru olandr. Her eye bir kural koymay doru bulmuyorum. Bunlar hayatmzn parçalar. Bunu bilmek durumundayz. Gerekli tedbirleri alacaz. Bu tedbirler sonucunda zenginlikleri ortadan kaldracak sonuçlar da engellemeye çalacaz.

Ana Sayfaya Git