İmamların kıydığı nikâh meşru ve asıl nikâh kabul edilmeli

İl ve ilçe müftülüklerinin resmi nikâh kıyma yetkisine destek veren İttihad'ul Ulema yöneticileri, imamların kıydığı nikâhın meşru ve asıl nikâh kabul edilmesi gerektiğini belirttiler.

Haberler 28.07.2017 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Tasarsnda yer alan il ve ilçe müftülüklerinin resmi nikh kyma yetkisine destek veren ttihadul Ulema Genel Bakan Yardmcs Mehmet enlik ve ttihadul Ulema Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkuddüs Yalçn, önemli deerlendirmelerde bulundu.

Yaplan deerlendirmelerde, imamlarn ve müftülüklerin kyd nikhlarn meru ve asl nikh kabul edilmesi gerektii belirtildi.

Müslüman bir halkn bana laiklii dayatmann zulüm olduunu söyleyen enlik, bu durumun sknt oluturduunu dile getirdi.

enlik, Laiklik sisteminde imam nikh meru bir nikh deil. Meru olan nikh, belediyenin veya nüfus idaresinin kyd, resmi kaytlara geçirdii nikhtr. Öyle bir nikh yoksa doan çocuklar gayri merudur. Kanunen böyledir, bu bir skntdr. Aslnda Müslüman bir halkn bana laiklii monte etme ve dayatmak bir zulümdür. lk günden beri bu zulüm yaanyor. Müslüman halk yava yava bilinçlendikçe artk bu slami haklarn kazanmaya balam durumda. Bu haklarn kazanmaya çalrken önlerine laiklik gibi bir set çkyor ve bunu aamyorlar. dareciler de burada tkanyor. dedi.

Diyanet leri Bakanlna önem verilmesi gerektiini belirten enlik, unlar söyledi: Diyanet leri Bakanl bizzat anayasaya aykrdr çünkü anayasa laik bir anayasadr. Diyanet leri Bakanl ise Bakanlar Kurulu kararyla kurulan bir tekilattr. Halkn ihtiyaçlarn karlamak için yan bir kurulutur. Dorudan Babakann deil, bir bakann bir koludur. Pasif bir alana itilmitir ama halk nezdinde büyük bir yeri vardr. Bundan dolay kulak vermek zorundadrlar. Dediklerini yapmak ve uygulamaya koymak zorundadrlar. Bu olmazsa bir sosyal patlamayla kar karya kalnr.

enlik, nikh dairesinin, nüfus idaresinden veyahut belediye idaresinden dorudan Diyanet leri Bakanlna balanmas ve bu kuruma bal olarak imamlarn kyd nikhn meru ve asl nikh kabul edilmesi gerektiine vurgu yaparak, Bu toplum slami deerlere baldr, Müslümandr en azndan. Nasl imam nikh kabul edilmez de resmi nikh kabul edilebilir? Resmi nikh ayr, dini nikh ayr ki nikh olur mu? Nikh nikhtr. Bir nikh olmaldr. Bu kafa karklnn ortadan kaldrlabilmesi için bunun net olarak müftülüklere bal olmas gerekir. Bu bir din meseledir, helal haram konusudur. eklinde konutu.

çok geç kalm bir uygulamadr

ttihadul Ulema Yönetim Kurulu Üyesi Yalçn ise yetkilendirmenin geciktiine dikkat çekerek, çok geç kalm bir uygulamadr, zaten öyle olmas gereken bir uygulamadr. Her bir iin ona dönük has ehilleri vardr. O ite ihtisas sahibi olan insanlar vardr. Müslüman olarak düündüünüzde nikhn belediyeye verilmesi çok abes bir eydir. Bu yetkinin imamlar, müftülükler ve slam limlerine verilmesi en güzel eydir. Bir an önce bu kanunun çkmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git