Iraklı milletvekillerinden "PKK'yı ülkeden çıkarma" çağrısı

Irak meclisindeki farklı siyasi bloklara mensup milletvekilleri, hükümete "Irak için tehdit oluşturduğunu ifade ettikleri PKK'nın ülke topraklarından çıkarılması için Türkiye ile koordineli şekilde çalışılması" çağrısında bulundu.

Haberler 01.11.2017 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AA muhabirine konuan Irakl milletvekilleri PKKnn sadece Türkiye için deil kendileri için de tehdit olduunu belirterek mevcudiyeti ile anayasay ihlal eden bu örgütün ülke topraklarndan çkarlmas için Türkiye ile koordineli ekilde çallmas gerektiini ifade etti.

TÜRKYE LE BRLKTE CDD ADIMLAR ATILMALI

Irak meclisindeki 328 sandalyeden 180ine sahip olan ii Ulusal ttifak Koalisyonu milletvekili Haydar el-Fuadi, Irak topraklarna illegal yollarla giren ve türlü fitnelere neden olan PKKy ülkeden çkarmak için Türkiye ile koordineli ekilde çallmal. dedi.

Badat yönetiminin, ülkenin her tarafnda kontrolü salayarak terör örgütlerinin ülke güvenlii ile oynamalarna izin vermemesi gerektiini vurgulayan en Fuadi, Bu terör örgütü, Irak iç savaa sürükleyecek üpheli eylemlere kalkt. Bu nedenle Türkiye ile birlikte ciddi admlar atlmaldr. diye konutu.

RAN HALKIN MÜCAHTLER ÖRGÜTÜNÜN ÜLKEDEN çIKARILMASINA BENZER BR SÜREç LETLMEL

Öte yandan mecliste 10 sandalye ile temsil edilen Ulusal Hikmet Akm milletvekili Hasan Halati ise PKKy ülke topraklarndan çkarmak için hükümetin ran Halkn Mücahitleri Örgütüne kar izledii tavra benzer bir süreç iletmesi gerektiini ifade etti.

Halati, Komu ülkeler aleyhine eylemler içinde olan terör örgütlerinin Irakta barnmasn kabul etmeyiz. PKK, Kerkükte yaanan son olaylarda da federal güçlere kar tad silahlarla olumsuz bir rol üstlenmitir. dedi.

Irak 2016 ylnda yapt açklamayla Tahran rejimine muhalif ran Halkn Mücahitleri Örgütünün ülkedeki varlna son verildiini duyurmutu. Irak Babakanlndan yaplan açklamada, Irak hükümeti, ran Halkn Mücahitleri Örgütünün ülke topraklarndaki varlna tamamen son vererek, Baas rejiminin kalnts bu sayfay da kapatm oldu. ifadesine yer verilmi ve örgüte ait 280 kiiden oluan son grubun Birlemi Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserlii ile ibirlii halinde Badattaki el-Hürriyye (Özgürlük) kampndan çkarlarak Uluslararas Badat Havalimanndan Arnavutluka gönderildii aktarlmt.

ABDnin 2003 ylnda Irak igalinden sonra örgüt üyelerinin kald kamplar, Amerikal askerler tarafndan kontrol ediliyordu. ABD güçleri, 2009 ylnda söz konusu kamplar Irak güçlerine teslim etmiti.

Badat hükümeti de söz konusu örgütün Irak topraklarnda istenmediini belirtmiti.

ran Halkn Mücahitleri Örgütü, 1965 ylnda dönemin ah Muhammed Rza Pehlevi rejimini devirme amacyla kurulmutu.

PKK, HEM TÜRKYE HEM DE IRAKIN GÜVENLN TEHDT EDYOR

Mecliste 35 sandalyesi bulunan El-Ahrar Grubu milletvekili Abdulaziz ez-Zalemi de PKK, snr boyunca hem Türkiye hem de Irakn güvenliini tehdit ediyor. dedi.

Irakn güvenlik ve istikrarn tehdit eden her oluuma kar kanunlarn devreye girdiini kaydeden Zalemi, Hükümet, Irak ve Türkiyenin güvenliini tehdit eden bu örgüte kar bir duru sergilemeli. Terör örgütü DEAn Irak topraklarnda barnd srada iki ülke arasnda oluturulan güvenlik koordinasyonunun aynsnn uan da PKKya kar oluturulmasn istiyoruz. eklinde konutu.

PKK VE BÖLÜNME GRMLERNE KARI IRAK,TÜRKYE VE RAN ARASINDA ÜçLÜ BR KOORDNASYON OLUTURMALI

Mecliste 92 milletvekili bulunan Nuri el-Maliki liderliindeki Kanun Devleti Blou milletvekili Muhammed es-Sayhud ise IKBYnin gayrimeru referandumuna iaret ederek terör örgütü PKK ve bölünme giriimlerine kar Irak,Türkiye ve ran arasnda üçlü bir koordinasyon oluturulmas gerektiini dile getirdi.

Sayhud, Irak meclisinin, Badat merkezi hükümetin sorumluluunu yerine getirmesiyle ilgili ald son kararlar ülkenin birliini korumaya dönük olumlu gelimeler. deerlendirmesinde bulundu.

Hükümete Irak bölmeye yönelik projelere kar Türkiye ve ran ile koordineli ekilde hareket etme ve Türkiye ile Irakn güvenliini tehdit eden bu çeteleri (PKK) ülkeden temizleme çarsnda bulunan Sayhud, Hükümet, (IKBY Bakan) Mesut Barzani ile Irakn birliine kar bölücü isyanclardan yana tavr alan bu örgütün (PKK) diktatörlüüne snr getirmeli. dedi.

IRAKTAK PKK VARLII ANAYASAYA AYKIRI

Meclisteki 45 sandalyesi ile Sünnileri temsil eden en büyük blok olan Irakl Güçler Koalisyonu milletvekili Abdurrahman el-Luveyzi de PKKnn Irakta varlk göstermesinin anayasaya aykr olduunu söyledi.

Irak anayasasnn Arap ve komu ülkelerle ilikileri etkileyen örgütlerin ülkede barnmasna müsaade etmediini hatrlatan Luveyzi, Bata Türkiye olmak üzere komu ülkeler ile sorun yaanmasna neden olan PKKnn Iraktan çkarlmas gerekiyor. Bölge ülkelerinin güvenliini etkileyemeye çalan her türlü örgütün yok edilmesi için komu ülkelerle ortak koordinasyon oluturulmal. ifadesini kulland.

Milletvekillerinin bu çary, Babakan Haydar el-badinin yaklak iki hafta önce Kerkük operasyonu srasnda Irak Kürt Bölgesel Yönetimine (IKBY) yapt PKK uyars ve sava sebebi ifadelerinden sonra yapmas dikkati çekti.

Ana Sayfaya Git