Irkçılık suçuna taviz verilemez

Konya'nın Meram ilçesinde Kürt aileye yönelik katliamı protesto eden Diyarbakır'daki İslami STK dahil, Oda ve Sivil toplum Örgütleri, kutuplaştırıcı dilde bulunan ve ırkçılık temelinde suç işleyen herkesin cezalandırılmasını istedi.

Haberler 02.08.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr slami Sivil Toplum Kurulular (STK), bata olmak üzere Odalar ve Sivil Toplum Örgütleri, pe pee Konyann Meram ilçesinde Kürt aileye yönelik katliama ilikin açklamalarda bulunarak, kutuplatrc dilde bulunan ve rkçlk temelinde suç ileyen herkesin cezalandrlmasn istedi.

slami STKlar, MAZLUMDER Diyarbakr ubesinde basn açklamas yapt. Açklamada konuan MAZLUMDER Diyarbakr ube Bakan avukat Mahmut Aytekin, madur aileye yönelik koruma karar alnmasna ramen bu olayn gerçeklemesine tepki gösterdi.

GÜVENLK YETERSZL ZEMN OLUTURDU

Asl failin henüz yakalanmadn belirten Aytekin, Ancak idari makamlarn ve kolluk güçlerinin bu tür olaylarda gerekli güvenlik önlemlerini alma konusundaki isteksizlii veya etkin yargsal faaliyette bulunulmamas da bu katliamlara zemin oluturabilmektedir dedi.

KUTUPLATIRICI DL

Türkiyede siyasi partiler dhil olmak üzere tüm kesimler arasndaki kutuplatrc dil ve yaygnlaan nefret söylemlerinin endie verici boyutlara ulatna dikkati çeken Aytekin, Herkesi bu önyargl dilden vazgeçmeye, kutuplatrc, nefret söylemini terk etmeye davet ediyoruz. Bir arada yaama kültürünü güçlendiren, toplumsal bar salamaya yönelik insani dil ve ortamn gelitirilmesi için çaba sarf etmeye çaryoruz diye konutu.

Aytekin, slami STKler olarak taleplerini ise öyle sralad:

*Olayn Kürt etnik kimliine mensubiyetinden kaynaklanan rkç - nefret suçu kapsamnda m ilendii yoksa iki komu aile arasndaki adi bir suç olup olmad etkin bir ekilde Adli makamlarca soruturulmal, Fail/faillerin biran önce yakalanarak cezalandrlmalar gerekmektedir.

* Valilik ve Adalet Bakanl dhil olmak üzere, olayn etnik veya ideolojik bir gerekçeden kaynaklanmadna dair ön kabullerinin, soruturmann henüz sürüyor olmas dikkate alndnda açkça hatal olup, soruturmann selametini ihlal etmektedir.

* Yetkilileri, olayn münferit bir olay olduu ön kabulünü bir tarafa brakarak; ar sac kii veya gruplarn, fail/faillerle balantlarnn olup olmad aratrlmaldr.

* Toplumsal kutuplatrmay arttrc nefret söylemi ve nefret suçu ileyen yetkililer dhil tüm kiiler hakknda etkin soruturmalar yaplmal, rkç temelde suç ileyen kiiler cezasz braklmamaldr.

*Koruma tedbiri olan bir ailenin 7 ferdinin ar bir katliama maruz kald dikkate alndnda, adli ve idari makamlarn / denetleme görevi olan amirlerinin ar kusuru olduu görüldüünden, bu kiilerin aça alnmal ve soruturma sonucunda hak ettikleri cezalara çarptrlmalar gerekmektedir.

* Herkesi, aklselim içerisinde durmaya, provokatör kkrtmalarnda olabilecei bu tür olaylar sonras saduyulu olmaya davet ediyoruz.

KÜRDSTANI TTFAK GRUUBU

Öte yandan, Kürdistani ttifak Grubu, Konyann Meram ilçesinde Kürt aileye yönelik 7 kiinin katledildii rkç saldrya ilikin Diyarbakrn Yeniehir ilçesinde bulunan Güneydou Gazeteciler Cemiyetinde açklama yapt.

Kürdistani ttifak Grubunun rkç katliamla ilgili ortak açklamasnn Kürtçesi Devrimci Demokrat Kürt Dernei (DDKD) Sözcüsü Abdulhey Okumu, Türkçesi Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Bakan Sinan çiftyürek tarafndan okundu. Sistematik rkç saldry güçlü bir ekilde knyoruz balkl açklama öyle: Türkiyenin batsndaki illerde Kürtlere yönelik sistematik ve örgütlü rkç saldrlar ve linç giriimleri sonucu öldürülme ve zorla yerlerinden göçertilme vakalar artarak devam ediyor.

KÜRTLER HEDEFTE

Bu kez Konyada, yine Kürt bir aileye rkç saldr sonucu bir katliam yaand. Ve 4ü kadn, 7 kii hunharca öldürüldü. Bununla da yetinilmeyip ev atee veriliyor. Katliam hükümet yetkililerinin yine iddia ettii gibi iki aile aras husumet kavgas ya da arazi anlamazl sonucu gerçeklemi deil. Bu ne biçim iki aile aras husumet ki 12 Maysta 2021 de bir aile Dedeoullar ailesine 60 kiiyle saldryor? Dedeoullar ailesinden 6 kii yaralanyor ve darp ediliyorlar. Saldr üzerine Kürt aile devletin oradaki yetkililerinden koruma talep ediyor. Koruma kararna ramen ayn aileden 7 kii katlediliyor. Aylardr sistematik olarak Konya Meram ve dier ilçelerde Kürt aileler hedefte.

CEZASIZLIK POLTKASI

Katliam aylardr göz göre göre geliyorum diyor, ama hükümet hiçbir ön tedbir alm deil. Konya ve öncesi Afyon, Ankara vb. kentlerde yaananlar Kürt-Türk çatmas asla deildir. Konya Meram Dedeoullar ailesinin katledilmesiyle dorua çkan olayda, rkç saldry 12. Maysta gerçekletirenlerin güçlerini cezaszlk politikasndan alarak bir adm daha ileri giderek, bu kez yaam hakkn gasp etmeleridir. imdiye dek yaplan saldrlarn yarg tarafndan nefret suçlar olarak deerlendirilmemesidir. Soruturma makam olay sradan bir saldr eylemi olarak deerlendirmitir.

Ana Sayfaya Git