İşkence iddiaları yargıya taşınıyor

Diyarbakır Barosu, İHD ve ÖHD, Diyarbakır T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutukluların işkenceye maruz kaldığını öne sürerek, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haberler 17.02.2022 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, nsan Haklar Dernei (HD) ve Özgürlük çin Hukukçular Dernei, Diyarbakr 3 Nolu T Tipi Kapal Cezaevinde ikence, tehdit ve kötü muamele yapld yönündeki iddialara ilikin adliye binas önünde açklama yapt. ÖHD E Genel Bakan Bünyamin eker, Diyarbakr Barosu Bakan Nahit Eren ve HD ube Bakan Abdullah Zeytunun yan sra çok sayda avukat ve insan haklar savunucusu açklamaya katld.

Türkiyenin taraf olduu uluslararas sözleme ve belgelerle ikencenin mutlak olarak yasaklandna dikkati çeken ÖHD üyesi avukat emdin ahin, cezaevlerinde halen ölüm, sevk, ikence ve kötü muamele, tecrit, görü engeli, haberleme haklarnn engellenmesi, disiplin soruturmalar gibi hak ihlallerinin yaandn ileri sürdü.

CEZAEVNDE YAANANLAR

Hak ihlallerine dair kendilerine çok sayda bavuru yapldn iddia eden ahin, Diyarbakr 3 Nolu T Tipi Kapal Cezaevindeki tutuklular ve aileler tarafndan 31 Ocakta ikence ve kötü muameleye dair bavuru yapldn öne sürdü. Bavuru üzerine cezaevinin ziyaret edildiini ve 7 tutukluyla görüme gerçekletirdiklerini belirten ahin, Heyetimiz tarafnda yaplan görüme, aratrma ve inceleme neticesinde; mahpuslar, infaz koruma memurlarnca ikence, insanlk d ve kötü muamelede bulunulduunu, tehdit ve hakaretlere maruz brakldklarn belirtmilerdir iddiasnda bulundu.

KEYF VE HAKSIZ UYGULAMA

nfaz koruma memurlarnn tüm eylem ve ilemlerinin keyfi, haksz ve hukuka aykr olduu kanaatine varlmtr iddiasnda bulunan ahin, ikence, kötü muamele, hakaret, tehdit suçlarnn ilendii tespiti yaptklar sorumlular hakknda suç duyurusunda bulunulduunu dile getirdi. Faillerin tespit edilip, etkin bir idari ve adli soruturma yürütülmesini isteyen... Bu çerçevede ikence görenin/görgü tanklarnn beyanlar alnmal ve aratrlmal. Deliller toplanmal ve olas delillerin karartlmasnn önüne geçilmelidir diye konutu.

TALEPLER

ahin, u talepleri sralad:

* Sözlemeler ve yasa maddeleri göz önünde bulundurularak ikence gören mahpuslarn maruz brakld ikence ve dier kötü muamelelerin tespitine dönük stanbul Protokolüne uygun bir ekilde fiziksel ve psikolojik rapor aldrlmaldr.

* Diyarbakr 3 Nolu T Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumunun ifade alma, hazr kta, süngerli odalar, akvaryum odas ile bu odalarn bulunduu koridorlar ve hükümlünün kald koular gören tüm kameralarn 31.01.2022 tarih ve sonraki 1 ay içerisindeki kaytlar ivedilikle istenmeli; bilirkii marifetiyle çözümleri yaplmaldr.

* Kamera kaytlar, görev listesi, ikence görenin/görgü tanklarnn anlatmlar gözetilerek olayla ilgili kolluk görevlilerinin tespit ve tehis ilemleri yaplmal tespit edilen üpheliler, soruturma tamamlanncaya kadar aça alnmaldr.

* Olayda yer alan infaz koruma memurlar hakknda ivedilikle etkin ve effaf bir adli ve idari soruturma yaplmal, soruturma sonucu bütün detaylaryla kamuoyuyla paylalmaldr.

* Ulusal ve Türkiyenin taraf olduu uluslararas yükümlülüklere tam ve eksiksiz olarak uyulmal, yarg ve idari merciler belirtilen hususlara riayet etmelidir.

Ana Sayfaya Git