İşkence iddiaları yargıya taşınıyor

Diyarbakır Barosu, İHD ve ÖHD, Diyarbakır T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutukluların işkenceye maruz kaldığını öne sürerek, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.

İşkence iddiaları yargıya taşınıyor

Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde  işkence, tehdit ve kötü muamele yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin adliye binası önünde açıklama yaptı. ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun'un yanı sıra çok sayıda avukat ve insan hakları savunucusu açıklamaya katıldı. 

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşme ve belgelerle işkencenin mutlak olarak yasaklandığına dikkati çeken ÖHD üyesi avukat Şemdin Şahin, cezaevlerinde halen ölüm, sevk, işkence ve kötü muamele, tecrit, görüş engeli, haberleşme haklarının engellenmesi, disiplin soruşturmaları gibi hak ihlallerinin yaşandığını ileri sürdü.

CEZAEVİNDE YAŞANANLAR

Hak ihlallerine dair kendilerine çok sayıda başvuru yapıldığını iddia eden Şahin, Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutuklular ve aileler tarafından 31 Ocak'ta işkence ve kötü muameleye dair başvuru yapıldığını öne sürdü. Başvuru üzerine cezaevinin ziyaret edildiğini ve 7 tutukluyla görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Şahin, "Heyetimiz tarafında yapılan görüşme, araştırma ve inceleme neticesinde; mahpuslar, infaz koruma memurlarınca işkence, insanlık dışı ve kötü muamelede bulunulduğunu, tehdit ve hakaretlere maruz bırakıldıklarını belirtmişlerdir" iddiasında bulundu.

KEYFİ VE HAKSIZ UYGULAMA

"İnfaz koruma memurlarının tüm eylem ve işlemlerinin keyfi, haksız ve hukuka aykırı olduğu kanaatine varılmıştır" iddiasında bulunan Şahin, işkence, kötü muamele, hakaret, tehdit suçlarının işlendiği tespiti yaptıkları sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu dile getirdi. Faillerin tespit edilip, etkin bir idari ve adli soruşturma yürütülmesini isteyen... "Bu çerçevede işkence görenin/görgü tanıklarının beyanları alınmalı ve araştırılmalı. Deliller toplanmalı ve olası delillerin karartılmasının önüne geçilmelidir" diye konuştu.

TALEPLER

Şahin, şu talepleri sıraladı: 

"* Sözleşmeler ve yasa maddeleri göz önünde bulundurularak işkence gören mahpusların maruz bırakıldığı işkence ve diğer kötü muamelelerin tespitine dönük İstanbul Protokolüne uygun bir şekilde fiziksel ve psikolojik rapor aldırılmalıdır.

* Diyarbakır 3 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun ifade alma, hazır kıta, süngerli odalar, akvaryum odası ile bu odaların bulunduğu koridorlar ve hükümlünün kaldığı koğuşları gören tüm kameraların 31.01.2022 tarih ve sonraki 1 ay içerisindeki kayıtları ivedilikle istenmeli; bilirkişi marifetiyle çözümleri yapılmalıdır.

* Kamera kayıtları, görev listesi, işkence görenin/görgü tanıklarının anlatımları gözetilerek olayla ilgili kolluk görevlilerinin tespit ve teşhis işlemleri yapılmalı; tespit edilen şüpheliler, soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınmalıdır.

* Olayda yer alan infaz koruma memurları hakkında ivedilikle etkin ve şeffaf bir adli ve idari soruşturma yapılmalı, soruşturma sonucu bütün detaylarıyla kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

* Ulusal ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası yükümlülüklere tam ve eksiksiz olarak uyulmalı, yargı ve idari merciler belirtilen hususlara riayet etmelidir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler