İşkence iddiası

Diyarbakır T Tipi Cezaevi’nde işkenceye maruz bırakılan Mehmet Sıdık Meşe'nin vücudundaki işkence izlerin kaybolması için adli işlemlerin ağırdan alındığını ifade eden Diyarbakır Barosu, cezaevi personeli hakkında soruşturma açılmasını talep etti.

Haberler 08.12.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, Diyarbakr 3 Nolu T Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Mehmet Sddk Meenin çok sayda infaz koruma memuru tarafndan coplu ve sopal ikenceye maruz braklmasna ilikin yazl açklama yapt. Açklamada, ikenceye maruz kalan Meenin iddias üzerine ayn gün cezaevinde kendisi ile görüme yapld, vücudunda çok yaygn bir ekilde ikenceden kaynakl izlere/bulgulara rastland belirtildi.

TUTUKLU TEHDT EDLD

Açklamada, ikence iddiasnn Diyarbakr Barosuna bildirilmesi üzerine Mee ve cezaevi yetkilileriyle bir görüme yapld, Mee ile 7 Aralkta yaplan görümede, kenceden, özellikle falakadan kaynakl olarak ayak tabanlarnda meydan gelen morluklarn kaybolmas için buz tedavisi uygulandn, vücudunun dier bölgelerinde meydana gelen izler için de krem ve benzeri tedavilerin uyguland tespitine yer verilerek, ayrca ikayetçi olmamas konusunda tehdit edildii belirtildi.

ADL LEMLER AIRDAN ALINIYOR

3 Aralkta sorumlu cezaevi personeli hakknda savcla suç duyurusunda bulunduu ifade edilen açklamada, savcln cezaevi yetkililerinden mütekinin ifadesinin alnmasn, mütekinin adli muayene raporunun alnmasn, olaya ilikin kamera görüntülerinin CD ortamna aktarlarak savcla gönderilmesini, dier her türlü delilin toplanmasn talep ettii ifade edildi.

Açklamada, yine savcln 3 Aralk 2020 tarihli talimatna ramen, Meenin adli muayene için henüz bir salk kurumuna gönderilmedii, ayrca ikencenin üzerinden 7 gün geçmesine ramen ifadesinin alnmad kaydedildi.

Açklamada, tüm bu bilgiler nda yetkililerin ikenceyi gizlemek ve mütekinin vücudundaki izlerin kaybolmas için adli ilemleri ardan aldklar deerlendirmesi yapld.

SORUTURMA TALEB

Açklamann devamnda, Sonuç olarak; söz konusu ikence iddiasnn etkili ve yasaya uygun olarak soruturulmadn, faillerin korunduu konusunda çok ciddi emareler bulunmaktadr. Bu nedenle müteki/madur derhal bir salk kuruluuna sevk edilerek ikence bulgularnn kayt altna alnmasn müteki/madurun ivedilikle bizzat avukat huzurunda Savclkça ifadesine bavurulmasn suç üphesi altnda olan personelin aça alnmasn suçu gizleyen cezaevi personeli hakknda TCK 94/5. Maddede belirtildii üzere soruturma balatlmasn talep ediyoruz denildi.

Ana Sayfaya Git